Nieuw op Canvas: 'Made in Europe' - een culturele reisreeks met Dimitri Verhulst - VIDEO

zaterdag 11 februari 2017

'Made in Europe' is een achtdelige reisreeks waarin Dimitri Verhulst de kijker op sleeptouw neemt langs de belangrijkste halteplaatsen van de Europese cultuur. Hij ontrafelt de Europese identiteit aan de hand van de meest uiteenlopende culturele iconen: van Beethoven tot Pussy Riot, van James Joyce tot de minirok, en van Dracula tot Lego.

In een tijd waarin Europa onder vuur ligt gaat Dimitri Verhulst op zoek naar het culturele DNA van ons continent, aan de hand van acht thema's die gerelateerd zijn aan vrijheid: rebellie, religie, de vrije vrouw, verbeelding, de duistere kant, verlangen, vernieuwing en idealen.


In elke aflevering komen diverse iconen uit verschillende landen en uiteenlopende culturele disciplines aan bod die op een of andere manier verbonden zijn. Wat hebben Pippi Langkous, Socrates en de Punk met elkaar te maken, bijvoorbeeld. 'Made in Europe' is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Pieter Steinz. Het is een coproductie van VPRO en Canvas.

'Made in Europe' heeft ook een uitgebreid en interactief digitaal luik, en het Vlaams-Nederlandse cultuurhuis deBuren organiseert wekelijks een podiumprogramma dat aansluit bij de afleveringen.

'We hopen dat Manet en Rodin troost mogen bieden in deze bange dagen…meer dan ooit moet het gewoon, kunst!' - Dimitri Verhulst

Het culturele DNA van Europa
'Made in Europe' is een zoektocht naar de factoren die ertoe hebben bijgedragen dat een kunstvorm of culturele uiting een icoon is geworden. En naar de verbanden die ontstonden omdat de makers elkaar inspireerden. Zo brengt de reeks in kaart hoe kunst en cultuur in Europa met elkaar samenhangen en in de loop van de geschiedenis en een Europees cultuurgoed hebben voortgebracht. Dat is het culturele DNA van ons continent, waarin alles onlosmakelijk met elkaar verbonden lijkt. De kunst die ons bindt.

In zijn zoektocht naar het culturele weefsel van Europa blijft Dimitri Verhulst weg van bureaucratie en financiële crises, maar reist hij kriskras door het Europa dat leeft in de boeken die we lezen, de films die we zien en de muziek waarnaar we luisteren. Een Europa vol culturele iconen: van pop tot klassiek, van literatuur tot populair en van arthouse tot kaskraker

'Made in Europe' is een ode aan de vrije geest, aan individualiteit en aan de vrije expressie. De iconen, die soms al eeuwenoud zijn, worden altijd in relatie met het huidige Europa belicht.

Auteur Pieter Steinz is alvast enthousiast over de reeks: 'Tijdens het schrijven van 'Made in Europe' ben ik meer dan eens aangelopen tegen de beperkingen van het boek als medium. Stel je voor, dacht ik dan, dat Made in Europe een televisieprogramma was. Dan zouden de vertelde verhalen nóg meer diepte en reikwijdte krijgen, terwijl de verbanden tussen de verschillende kunstvormen nóg makkelijker te schetsen waren; je kunt laten horen hoe de muziek van Kraftwerk door klinkt in de moderne dance of laten zien hoe de film Metropolis school maakte voor The Matrix en Star Wars. Je kunt duidelijk maken welke invloed de methode-Stanislavski had op de toneelpraktijk en de filmgeschiedenis. Goed nieuws dus, dat Made in Europe een televisieserie is geworden – niet alleen voor kunstliefhebbers, maar voor alle kijkers.'

'Made in Europe' online
Canvas en VPRO werken online samen om het publiek met 'Made in Europe' te inspireren en te stimuleren om op canvas.be, vpro.nl én op Facebook aan de slag te gaan met hun eigen culturele passies. Aanvullende programma- en afleveringsinformatie is voorafgaand en na afloop van de uitzendingen te vinden op canvas.be. De hashtag voor social media is #madeineurope.

Regisseur: Erik Lieshout
Presentatie: Dimitri Verhulst
Producenten: Stepping Stone Producties in coproductie met de VPRO en Canvas


Aflevering 1: Rebellie – zondag 12 februari
In de eerste aflevering onderzoekt Dimitri Verhulst het verband tussen Socrates, Pippi Langkous, punk en Jacques Brel. Hij reist onder meer naar Athene, de bakermat van de Europese cultuur waar Socrates de autoriteiten bleef bekritiseren. Daarnaast toont hij hoe Jacques Brel het kleinburgerlijke milieu waarin hij opgroeide ontworstelde en niet alleen uitgroeide tot een van de grootste chansonniers, maar later ook een voorbeeld werd voor menig punker. Hij praat ook met leden van de Russische band Pussy Riot die revolteren tegen het bewind van Poetin en portretteert Zweedse vrouwen en mannen die in Pippi Langkous een leven lang een opstandig rolmodel zien. De geest van Socrates waart nog altijd rond.

'Made In Europe', vanaf zondag 12 februari om 20.15 uur op Canvas, canvas.be en vrtnu.be.


TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VTM 4 logo

Chicago is in de jaren dertig, de tijd van de drooglegging, een gewelddadige, corrupte stad. De georganiseerde misdaad en de huurmoordenaars verdienen grof geld aan het officiële verbod om alcohol te maken, te verdelen of te verkopen. Een van die gangsters is Al Capone, die door zijn terreur de stad verlamt. The Untouchables, een groep jonge, gemotiveerde politieagenten die boven elke verdenking staan en niet omgekocht kunnen worden, besluiten de strijd aan te binden met de gangsters.

'The Untouchables', film uit 1987 met oa. Sean Connery en Kevin Costner, om 20.35 uur op VTM 4.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 23:05
  Het Weer (nacht)
  23:10
  The Square
 • 22:45
  The Flatey Enigma
  23:35
  Canvaslus
 • 21:55
  Geen uitzending
  06:00
  Tik Tak
 • 22:45
  The Good Doctor
  23:40
  Chicago Med
 • 20:00
  The Masters of Darts
  00:05
  Pech Onderweg
 • 23:00
  Good Kids
  00:45
  Las Vegas
 • 22:50
  A Shot in the Dark
  00:40
  The A-Team
 • 20:20
  VTMKIDS nachtloop 2021
  05:45
  TiTaToverfeest
 • 22:40
  Are You Being Served?
  23:15
  Nonkel Jef
 • 20:35
  Troy
  23:40
  Big Brother
 • 22:20
  NCIS: Los Angeles
  23:20
  FBI
 • 22:25
  Night watch
  23:25
  WWE: Raw
 • 22:35
  Castle
  23:35
  Code Black
 • 23:00
  De dagschotel
  23:15
  Feest van eigen bodem
 • 20:30
  Herhalingslus
  11:00
  Trends Talk
 • 23:00
  al-1-maar-hits
  00:00
  Je Kijkt Naar De Sterren
 • 22:59
  Diy on wheels
  23:19
  De ambachter
 • 23:00
  Onderzoekscommissie PFOS - De Koepelzaal
 • 22:30
  Kantine
  23:25
  Midmid
 • 22:00
  Dracula
  23:55
  The Watch
 • 22:25
  CSI: NY
  00:05
  Last Man Standing
 • 22:16
  Op1
  23:16
  NOS Journaal (laat)
 • 22:22
  In het kielzog van de Mayflower
  23:08
  Close to Me
 • 22:20
  Danny in Arabistan
  23:11
  The Kindergarten Teacher