Nieuw op Canvas: 'De Kennedy-dynastie' - VIDEO

maandag 2 september 2019

Vanaf dinsdag is er op Canvas de driedelige documentairereeks 'American Dynasties: The Kennedys', een serie van CNN over de invloedrijke Amerikaanse familie en de manier waarop zij de politiek van de Verenigde Staten mee heeft bepaald in enkele van de meest cruciale periodes van hun geschiedenis.

De reeks vertelt het verhaal van de Kennedys aan de hand van getuigenissen van leden van de clan, hun kennissen en vrienden, duiding en analyse door historici, en een weelde aan archiefbeelden. Annelies Beck leest het commentaar in.


Vanaf september komt er op Canvas een nieuwe documentaire afspraak op dinsdag met een selectie van spraakmakende kwaliteitsdocumentaires over maatschappelijke en historische onderwerpen. Telkens om 23.00 uur. Voor wie dat te laat vindt: geen probleem, want ze zijn ook te bekijken via VRT NU.


De weg naar de top
De Kennedys waren oorspronkelijk een familie van arme Ierse immigranten die zich in het midden van de 19de eeuw in Boston vestigden. Twee generaties later was Joseph Kennedy (1888-1969) een succesvol zakenman en politicus. De reeks volgt zijn leven en loopbaan, en die van zijn kinderen en kleinkinderen. Ze begint in de jaren '20, wanneer de politieke carrière van Joseph op gang komt, en eindigt met de dood van zijn kleinzoon Ted in 2009 en de opkomst van de nieuwste generatie Kennedys.

In 1938 werd Joseph Kennedy ambassadeur in Londen. Zijn antisemitisme en zijn verzet tegen de Amerikaanse inmenging in de Tweede Wereldoorlog fnuikten zijn latere politieke carrière én zijn presidentiële ambities. Van toen af deed de familiepatriarch er alles aan om een van zijn zonen in het Witte Huis te krijgen.

Van vader op zoon
In eerste instantie projecteerde Joseph Kennedy zijn politieke ambities op zijn oudste zoon, Joe Jr., maar die sneuvelde in de oorlog.

Daarna focuste hij zich op de tweede zoon, John Fitzgerald 'Jack' Kennedy (JFK). Die voelde aanvankelijk niet veel voor een politieke carrière, maar vond uiteindelijk toch zijn weg naar het presidentschap, ondanks zijn wankele gezondheid en zijn zwak voor vrouwen. We krijgen inzicht in zijn ingewikkelde relatie met zijn vrouw Jackie, en zijn broer, procureur-generaal Robert 'Bobby' Kennedy. We zijn getuige van de belangrijke rol die de broers speelden in de Cuba-crisis en van de tragische nasleep van de moord op JFK. Toen werd Bobby naar voor geschoven als het nieuwe politieke boegbeeld van de familie, maar ook hij werd vermoord.

Dan was het de beurt aan Edward 'Ted' Kennedy, de jongste broer, om de politieke eer van de familie hoog te houden en de fakkel over te dragen aan de volgende generatie.

Triomf en tragedie
De geschiedenis van de Kennedys is er een van tomeloze politieke ambities, maar ook van luxe en glamour, dominante ouders en eigenzinnige kinderen, familieruzies, huwelijksproblemen, successen en schandalen, triomfen en tragedies.

De reeks volgt de dynamiek van de Kennedys en hun complexe onderlinge relaties tegen de achtergrond van de nationale en internationale geschiedenis, en de ontwikkeling van de Verenigde Staten als grootmacht: de beurscrash in 1929, de depressie in de jaren 30, de Tweede Wereldoorlog en de koude oorlog, de Cuba-crisis en de oorlog in Vietnam, en de verdere politieke, sociale en economische ontwikkelingen tot en met de financiële crisis in 2008. Met als rode draad: de politieke ambitie van één Amerikaanse familie: de dynastie van de Kennedys.

'De Kennedy-dynastie', vanaf dinsdag 3 september om 23.00 uur op Canvas.

DOSSIER: Najaar 2019: alle plannen, alle zenders! (BE)

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo een logo Eén logo

Humphrey krijgt bezoek van zijn tante, aan wie hij zijn liefde voor het speuren te danken heeft. Plots belandt zij echter zelf in het midden van een moordonderzoek. Ze is getuige van hoe een toerist van zijn balkon wordt gegooid. Humphrey wordt aangevallen op de plaats van het misdrijf en belandt in het ziekenhuis, waar hij quality time doorbrengt met zijn tante, tot ze hem het droeve geheim vertelt dat ze al die tijd had verzwegen.

'Vlaanderen Feest!', om 20.20 uur op En.

Dossiers