Lidewij Nuitten zoekt uit waarom familie zo belangrijk is in 'We Are Family'

zondag 22 mei 2022
Foto: Eén - © VRT 2022

Vanaf maandag 23 mei gaat Lidewij Nuitten in het nieuweEén-programma 'We Are Family' op zoek naar haar eigen roots en die van anderen, en probeert ze dichter bij haar eigen familie te komen.

Lidewij ging vorig jaar in de driedelige reeks 'Waar is Mark?' op zoek naar haar eerste jeugdliefde. Het werd een ontroerend verhaal waarin ze hulp kreeg van verschillende geadopteerde mensen die hun ervaringen met haar deelden. Na de uitzendingen werd Lidewijs mailbox overspoeld door berichten van kijkers die geraakt werden door het programma. Dat deed haar beseffen hoe belangrijk het kennen van je roots is voor je identiteit. Daarom wil Lidewij meer te weten komen over haar eigen voorouders en vraagt ze zich af waar ze eigenlijk vandaan komt en hoe ver ze kan teruggaan in de tijd.


Van een DNA-staal tot een spectaculaire oproep in Chinese media
In 'We Are Family' gaat Lidewij niet alleen op zoek naar haar eigen roots; ze helpt ook Noëmi en Anéline bij hun zoektocht naar hun biologische ouders. De twee Chinese adoptiezussen uit Leuven zouden graag verloren familieleden terugvinden, maar hebben geen enkel idee hoe daaraan te beginnen. Wat begint met een klein staaltje DNA, mondt al snel uit in een grote zoekactie met een spectaculaire oproep in de Chinese media.

Toenadering zoeken
Mede dankzij het verhaal van Noëmi en Anéline komt Lidewij al snel tot het inzicht dat ze het zelf niet zo ver moet gaan zoeken. Ze laat de zoektocht naar haar roots dan ook varen. Want terwijl het voor veel mensen haast onmogelijk lijkt om er ooit achter te komen wie hun biologische familieleden zijn, heeft Lidewij dicht bij huis twee broers met wie ze samen opgegroeid is, maar met wie ze nog zelden contact heeft.

Uit haar kindertijd herinnert Lidewij zich alleen momenten van ruzie en vijandschap. Ondertussen zijn we twintig jaar verder en behoren de ruzies tot het verleden, maar van verbinding is er nauwelijks sprake. Wanneer Lidewij plots verrassend nieuws krijgt van haar oudere broer, beseft ze dat het tijd is om weer toenadering te zoeken en iets te doen wat nooit eerder gebeurd is: samen met haar twee broers afspreken.

De twee zussen
De adoptiezussen Noëmi en Anéline stuurden Lidewij een bericht nadat ze 'Waar is Mark?' hadden gezien. Die reeks overtuigde hen om iets te doen wat ze al jaren van plan waren: de zoektocht naar hun biologische ouders echt starten.

Noëmi en Anéline hebben geen biologische verwantschap met elkaar, maar werden door hetzelfde gezin in Leuven geadopteerd uit China. Daar werden ze in de jaren 90 geboren en door de eenkindpolitiek als baby afgestaan voor adoptie. Misschien hadden hun biologische ouders al een kind en werden ze na de geboorte door de overheid uit hun gezin weggenomen. Of misschien hoopten hun ouders op een jongen – in de Chinese cultuur veel waardevoller dan een meisje – en legden ze hun dochter(s) daarom ten vondeling.

Veel scenario’s zijn mogelijk, maar Noëmi en Anéline hebben geen enkele informatie over hoe ze op de wereld terechtkwamen. En hoewel ze samen een mooie jeugd hebben beleefd en in een warm gezin zijn opgegroeid, blijven de onbeantwoorde vragen over hun roots hen steeds achtervolgen in hun identiteitsvorming.

Samen met Lidewij zetten de twee zussen alle mogelijke stappen die hen maar dichter bij hun biologische ouders kunnen brengen. Via DNA-testen, zoekposters en media-oproepen hopen ze bruikbare tips uit China binnen te krijgen, maar een makkelijke zoektocht belooft het niet te worden. Met één kans op een miljoen om iets te vinden, lijkt het zoeken naar een speld in een hooiberg. En toch leveren hun inspanningen iets op dat niemand ooit voor mogelijk hield…

Aflevering 1
In de jaren 90 werden Noëmi en Anéline door de eenkindpolitiek in China als baby afgestaan voor adoptie en nu hopen ze hun biologische familie terug te vinden. Hun zoektocht begint met een DNA-test, net zoals bij de Koreaanse Kim Haelen die op die manier haar biologische zus in Amerika terugvond. Lidewij wil ook meer te weten komen over haar eigen voorouders en gaat op bezoek bij verre familie die haar stamboom kent. Voor het eerst in haar leven zet ze een stap die de verbinding met haar eigen familie misschien voorgoed zal veranderen.

'We Are Family', vanaf 23 mei elke maandag om 21.30 uur op Eén.


DOSSIER: Voorjaar 2022: alle plannen, alle zenders (BE)

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VTM 2 logo

De 54-jarige Rotterdammer John is altijd al een stevige drinker geweest, maar wanneer zijn grote liefde Adele overlijdt aan de gevolgen van leukemie, is het hek helemaal van de dam. Zijn kinderen Nathalie en Giovanni maken zich grote zorgen. Wanneer Maarten aan de slag gaat met de familie, blijkt al gauw dat het gebruik van alcohol en drugs niet alleen een probleem van vader John is.

'Verslaafd', om 21.40 uur op VTM 2.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 06:00
    Radio2 op VRT 1: Goeiemorgen, morgen!
    00:50
    Thuis
  • 00:05
    Nachtlus
    07:30
    Ketnet Junior
  • 06:30
    Meneer Papier
    21:00
    Geen uitzending
  • 06:25
    Kabouter Plop
    01:45
    Geen uitzending
  • 02:20
    Geen uitzending
    06:55
    Blind getrouwd: Australië
  • 02:25
    Geen uitzending
    11:15
    Sturm der Liebe
  • 01:00
    Geen uitzending
    14:10
    Airwolf
  • 06:30
    All Saints
    01:35
    House
  • 06:00
    Joe
    00:45
    Geen uitzending
  • 06:00
    TEAM OCHTEND
    00:45
    De Tafel van Gert
  • 05:00
    Geen uitzending
    00:50
    ER
  • 06:30
    Geen uitzending
    00:30
    Manifest
  • 05:00
    Geen uitzending
    00:55
    The Block NZ: On Point
  • 05:00
    Geen uitzending
    00:40
    Castle
  • 06:00
    Herhalingslus
    08:00
    Wijzer Wonen
  • 06:28
    Tooldokter
    06:00
    Nog Even Soezen
  • 06:20
    De Sterrenkaart
    00:35
    De Eregast
  • 04:38
    Tennis: Dubai Duty Free Tennis Championships 2024
    22:00
    Wordt aangekondigd
  • 06:30
    London Kills
    01:30
    Father Brown
  • 06:30
    NOS Journaal
    00:41
    Op1
  • 04:30
    Suhoor Stories
    00:20
    Nieuwsuur
  • 06:29
    Clangers
    00:06
    Sophie & Jeroen