Hitler-menu 'Plat Préféré' verzonnen? VRT ontkent!

dinsdag 28 oktober 2008

De geschrapte aflevering van het Canvas-programma 'Plat Préféré' blijft voor ophef zorgen. De redactie van het tijdschrift Joods Actueel betwist het menu dat gelinkt werd aan Adolf Hitler. In een opiniestuk wordt Canvas beschuldigd de controverse uitgelokt te hebben om 'Plat Préféré' in de belangstelling te werken. De VRT ontkent alle beschuldigingen.

G


isterenmiddag besliste de VRT-directie, onder druk van zijn raad van bestuur, om de omstreden aflevering van 'Plat Préféré' toch te schrappen. In die aflevering trok tv-kok Jeroen Meus naar het Adelaarsnest om daar forel met botersaus te bereiden, volgens Canvas het lievelingsgerecht van Adolf Hitler.

Toch lijkt het verhaal hiermee nog niet op zijn einde. Michaël Freilich, redacteur van het tijdschrift Joods Actueel beweert in een opiniestuk dat het verhaal over het lievelingseten van Adolf Hitler werd verzonnen door de programmamakers.

Volgens Freilich bevestigt een goede bron binnen de VRT dat de programmamakers geen gerecht konden vinden dat gelinkt kon worden aan Adolf Hitler. Zo kwamen ze uiteindelijk bij de lokale specialiteit van het Duitse Berchtesgaden, forel met botersaus.

Na onderzoek door de redactie van Joods Actueel bleek zelfs dat Hitler vanaf 1930 een zeer strikt vegetariër was en dat vis zeker niet op zijn lievelingsmenu stond. Ook de toeristische dienst en het historisch museum van Berchtesgaden, waar de omstreden 'Plat Préféré' werd opgenomen, ontkent de link. 'Ze hadden daar ook nog nooit het verhaal gehoord en reageerden verbolgen dat iemand naar hun stadje was gereids om Hitlers menu klaar te maken in het Adelaarsnest. 'Ganz verrückt', reageerden ze in een verklaring aan Joods Actueel.

Volgens Michael Freilich werpen deze nieuwe gegevens een nieuw licht op de zaak. 'De ongevoeligheid die we de programmamakers verweten is dus des te groter. Zoals ze zelf toegaven verwachtten ze zich aan wat commotie. Ze hadden echter niet gerekend dat de controverse zo groot zou worden dat het programma moest worden afgelast. De media belangstelling maakte blijkbaar deel uit van een pervers plan om de show in de kijker te brengen.', aldus Freilich.

Freilich is scherp voor de VRT-top en de netmanager van Canvas: '"Het is een evenwichtig programma geworden, waarin Jeroen Meus de historische context juist schetst…" was de reactie van de VRT nadat het protest losbrak. Het is dringend tijd dat kok Meus, netmanager Stevens en de rest van de directie wat meer tijd vrijmaken om de vele documentaires op Canvas, over de gruwelijkheden van WOII, eens zelf te bekijken. Want dat hebben ze blijkbaar nog nooit gedaan.

Bij de VRT ontkent men alle beschuldigingen. 'Dit klopt gewoon niet. Niemand heeft het programma gezien en we hoeven dan ook geen verantwoording meer af te leggen', zegt Diane Waumans in een korte verklaring aan de krant De Standaard.   Bron: De Standaard/JoodsActueel.be

LEES OOK:
- Canvas schrapt omstreden 'Plat Préféré' over Hitler
- Canvas wil met 'Plat Préféré' Hitler niet vermenselijken
- Opschudding rond Hitler-aflevering van 'Plat Préféré'

DOSSIER: Rel rond 'Hitler'-aflevering 'Plat Préféré' (Canvas)

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo een logo Eén logo

Balthazar wordt opgeroepen naar de plaats van een zwaar verkeersongeluk, waarbij verscheidene slachtoffers vielen. Hij ontdekt dat een van hen, een jonge vrouw getooid in een prinsessenkleed, al dood was voor het ongeval. Wanneer Balthazar en Hélène vermoeden dat er nog een andere vrouw bij haar in de wagen zat en dat zij waarschijnlijk in groot gevaar verkeert, starten ze een race tegen de tijd om haar terug te vinden voor het te laat is.

'Balthazar', om 23.45 uur op Eén.

Dossiers