Het jaaroverzicht van TV-Visie: januari 2006

woensdag 20 december 2006

Het televisiejaar 2006 zit er bijna op. Terwijl overal in het land de laatste voorbereidingen getroffen worden voor de feestdagen, graait TV-Visie in zijn rijkgevuld archief op zoek naar de belangrijkste gebeurtenissen in ons klein televisielandje. Vandaag: januari 2006!

Dans

en muziek, het is de rode draad doorheen 2006. Elk format waarin de kijker inspraak kan krijgen via zijn mobieltje of de digitale rode knop, was dit jaar goed genoeg voor een plek op het Vlaamse scherm. VT4 zette het nieuwe jaar al dansend in met zijn spin-off van 'Sterren op de Dansvloer'. Naar VT4-normen mocht 'Let's Dance', met een swingende Cara Van Der Auwera en Hans Otten een klein succes genoemd worden. Vlaanderen bleef er echter niet van wakker liggen en achteraf gezien leek het vooral een leuk opwarmertje voor het echte werk bij VTM. Zelfs memorabele beelden van een paaldansende Sabine Appelmans zetten geen zoden aan de dijk.

Alle eer ging dus naar VTM dat met het originele BBC-format 'Sterren op de Dansvloer' de concurrentie platwalste. Het unieke presentatieduo Jacques Vermeire en Francesca Vanthielen  lokten vanaf de eerste uitzending moeiteloos meer dan één miljoen kijkers. Niet alles aan de Medialaan werd echter in goud omgezet. 'VIPS' het alternatief voor het door VIJFtv weggesnoepte 'Mooi en Meedogenloos' geraakte maar niet van de grond. Rani Deconinck mocht nog enkele maanden aanmodderen, maar voor de politiereeks 'Rupel' en het KANAALTWEE-programma 'Geknipt voor de show' was het meteen over en uit. Op Eén ging het tweede seizoen van 'De Grote Geschiedenisshow' grandioos kopje onder terwijl bij VTM het reportagemagazine 'Jan & Alleman' een stille dood stierf.

De eindeloze inspraak van de kijker zorgde ook voor een heuse sms-rel rond de kersverse Miss België 2006 Viriginie Claes. In volle aanloop naar 'Eurosong 2006 maakte Eén meteen duidelijk dat een dergelijke toestand aan de Reyerslaan onmogelijk is: 'Bij ons telt maar één sms per kijker'. Een mooi principe, alleen had Eén dit nog nooit aangekondigd en sms'ten de kijkers er lustig op los. Meteen had 'Eurosong 2006' zijn eerste schandaal binnen. De liedjeswedstrijd (1.364.000 kijkers) was samen met kijkcijferkanon 'Flikken' (1.345.000) niet alleen het gouden duo op zondagavond maar stond ook bovenaan van het kijkcijferlijstje van januari. Vier zondagavonden na elkaar was het feest op Eén. Katerine, Barbara Dex, Kate Ryan en Belle Perez zongen en overwonnen.

Maar ook achter de schermen bleef het rommelen. De top van de VRT en VTM liepen om beurten warm voor de onderhandelingen van de nieuwe beheersovereenkomst voor de VRT. Terwijl minister Anciaux een pleidooi hield voor het nieuwe cultuurkanaal van Mary, gooiden VTM en VRT tijdens hun nieuwjaarstoespraken met modder naar elkaar. Het was de kroniek van een aangekondigd ontslag. Al in januari eisten verschillende politieke partijen het vertrek van VRT-topman Tony Mary. Eén gooide zelfs zijn hele namiddagschema overhoop om het debat rond zijn topman in het Vlaamse Parlement rechtstreeks op het scherm te kunnen brengen. Het resultaat was een (voorlopig) spreekverbod voor Tony Mary. Ondertussen hield VTM de druk op de ketel door een digitale nieuwszender aan te kondigen.  

Maar het waren niet alleen de commerciële omroepen die regelmatig van zich lieten horen. Iedereen van klein of groot belang had een mening over de toekomst van de VRT. Vooral de politieke wereld liet zich niet ongemoeid. De één sprak van een volledige privatisering terwijl de ander hardop droomde van een 'Alzheimerquiz'. Tja…

Januari was ook afscheid nemen, filmkenner Roland Lommé verdween naar de eeuwige jachtvelden. Lommé stond eind jaren tachtig mee aan de wieg van VTM en kwam in 2005 nog in het nieuws met zijn plannen voor de nieuwe televisiezender TV2000.

Maar er werd ook 'fictief' afscheid genomen. In 'Wittekerke' sterft Jelle waardoor Roel Vanderstukken voortaan met de moto mag gaan rijden in 'Flikken'. Bij Eén nam Marcel Vanthilt samen met Evy Gruyaert het interactieve spelletje 'De Thuisploeg' over terwijl Gène Bervoets een contract ondertekende bij VIJFtv.

Maar ook concurrent Vitaya stond volop in de belangstelling. Niet alleen kwam het nieuws dat de kleine zender voor het eerst in zijn bestaan winstgevend was, het gonsde ook van de geruchten over een mogelijke overname.

Er kwam nog meer goed nieuws uit de commerciële hoek. Nog nooit hadden de private zenders zoveel nominaties binnengehaald voor de prijs van de televisiekritiek. Uiteindelijk ging de eer naar de prestigieuze VTM-reeks 'Matroesjka's'. Maar erkenning van de pers is niet genoeg om te overleven. Daarom deden VTM en KANAALTWEE met vernieuwde reclameblokken en de 'Single Spot' een ultieme poging om de inkomsten op te krikken.

Daarnaast waren er ook de eerste vreugdekreten te horen bij Telenet. Na 100.000 verkochte digiboxen startte het telecombedrijf de verkoop van zijn digicorder. 'Digitaal' lijkt dan ook het toverwoord voor de volgende maanden. Tijdens de laatste week van januari tekende de VRT een contract met TV Vlaanderen en maakte het even later bekend dat zijn 'Net Gemist' via Telenet een overtuigend succes was.

Wordt vervolgd… morgen de belangrijkste televisienieuwtjes uit februari 2006!

DOSSIER: Het Jaaroverzicht van TV-Visie: 2006

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo Canvas logo

De detectie naar kindermishandeling en de hulpverlening die erop volgt, lopen al te vaak mis. Dat kunnen Kristien, Sanghita en Abbas uit eerste hand getuigen. Jeugdrechter Nicole Caluwé en kinderarts Johan Marchand geven duiding.

'Als Je Eens Wist', om 21.20 uur op Canvas.

Dossiers