'Goed Bekeken?!': 'So You Think You Can Dance' op vtm

donderdag 3 september 2009

Woensdagavond is opnieuw dansavond bij vtm. En dat heeft onze redacteur van dienst geweten. Voor vtm was het deze week al de derde avond op rij dat een nieuw programma gelanceerd werd. Met 'So You Think You Can Dance' wil de vtm-top vooral de jongere kijker lokken, al zal ook het oudere publiek plezier beleven aan deze zoektocht naar hét danstalent van de Lage Landen.

V


oor vtm wordt 2009 duidelijk het jaar van de zoektochten. Na een geschikte Maria en een zangtalent met de X-factor (?) in het voorjaar wordt ook dit najaar druk gezocht naar van alles en nog wat. Op zondag een vriendin voor Karen en Kristel, op maandag een geschikte boer of boerin, op dinsdag de beste hobbykok van Vlaanderen en op woensdag dus hét danstalent van Vlaanderen en Nederland.

En net dat laatste is vrij uniek voor vtm. Terwijl 'So You Think You Can Dance' in Nederland wordt uitgezonden op de jongerenzender RTL 5, kiest de VMMa om deze zoektocht op vtm uit te zenden. Wie zat te wachten op iets gelijkaardig als het populaire 'Sterren op de Dansvloer' komt bedrogen uit. De enige gemeenschappelijke factor is het dansen.

Waarmee kan je het dan wel vergelijken? Wel 'So You Think You Can Dance' heeft veel weg van de eerder opgesomde zoektochten naar nieuw talent. Net zoals bij 'K2 Zoekt K3' krijg je uiteraard ook een gemengde jury, maar deze keer wel eentje met vakkennis en ook nog mooi om naar te kijken. De Nederlandse inbreng is misschien wel iets deskundiger, maar voor RTL is het natuurlijk ook al het tweede seizoen.

Hebben de zoektochten naar talent hun beste tijd gehad? Neen, het format blijft zichzelf uitvinden en variaties op het thema bedenken. Al wordt het natuurlijk wel bizar als zelfs al een finalist uit 'Idool' opgetrommeld wordt om in de jury te zetelen. Niet dat we twijfelen aan de capaciteiten van Brahim, want ook hij staat regelmatig met de mond open te staren naar de danspassen van de verschillende kandidaten.

En misschien is de kwaliteit van de kandidaten wel het grootste verschil met andere zoektochten naar talent. 'Jullie zijn echt top!', klinkt het geregeld bij de jury.  Maar ook 'hardere' uitspraken worden niet geschuwd. 'Je hebt onze tijd verspild', klinkt misschien wel hard, maar in de danswereld zijn dit soort audities de normale gang van zaken waardoor de deelnemers aan 'So You Think You Can Dance' dikwijls wel weten wat ze kunnen verwachten.

Maar er moet natuurlijk ook tv gemaakt worden en zo ontsnapten de kijkers ook tijdens deze eerste aflevering niet aan het noodzkelijk 'human interest'-verhaal van één van de kandidaten die hoopt met haar auditie de nagedachtenis van een familielid in ere te houden. En een verongelijkte kandidate die niet om kan met haar afwijzing zorgt natuurlijk ook voor de nodige vonken.

In Nederland was het eerste seizoen van 'So You Think You Can Dance' de revelatie van het vorige tv-seizoen. Andere omroepen riepen het uit tot verrassing van 2008 en zelfs tv-icoon Paul de Leeuw was een fan vanaf de eerste uitzending. 

Een miljoenentopper zal het misschien niet meteen worden, maar al bij al heeft 'So You Think You Can Dance' veel troeven in handen om vele Vlaamse kijkers een aangename woensdagavond te bezorgen.

'So You Think You Can Dance', iedere woensdag op vtm.

Nieuwe Poll:
Welke nieuwkomer is volgens jou de verrassing van het najaar?

DOSSIER: Het tv-najaar van 2009

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo Canvas logo

Joanna doet haar uiterste best om haar relatie met Alan Statham geheim te houden. Caroline heeft minder geluk wanneer iemand haar samen met Guy ziet toekomen. Guy is in de wolken met de geruchten die de ronde doen en dikt ze met plezier wat aan. Maar dat laat Caroline niet zomaar gebeuren... Ondertussen gaat Martin op zoek naar zijn vermiste sojayoghurt en leert Statham stijlvol door de gangen flaneren.

'Green Wing', om 23.35 uur op Canvas.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 13:30
  Sporza op zondag
  18:04
  Het journaal (vooravond)
 • 10:00
  Ketnet Junior
  18:00
  Sporza: EK Atletiek Indoor
 • 16:35
  Mini ninjas
  16:45
  Berry Bees
 • 16:15
  Lisa
  17:05
  VTM Nieuws 17/18 uur
 • 13:45
  UK Open Darts
  17:30
  Boer zkt Vrouw Australië
 • 16:30
  Anger Management
  16:55
  Will & Grace
 • 16:05
  Vossenstreken
  17:55
  De Raf & Ronny Show
 • 16:20
  Draken: Race naar de rand
  17:05
  Lego Ninjago
 • 15:40
  Onderbreking
  16:40
  Binnen zonder bellen
 • 15:55
  Komen eten
  18:35
  Bye Bye Belgium
 • 16:10
  The Rookie
  20:35
  Coroner
 • 16:20
  Two And a Half Men
  19:55
  Journey to the Center of the Earth
 • 16:05
  De Garde van Gert
  16:40
  Nuances
 • 13:35
  Herhalingslus
  20:00
  Z-Nieuws
 • 16:00
  Jukebox
  17:00
  100 Seconden
 • 16:32
  Mijn tuin
  16:50
  Raam en deur in de kijker
 • 16:30
  De Koepelzaal
  17:00
  Het Gesprek - Wouter Beke
 • 15:35
  NOS Studio Sport
  17:58
  Socutera
 • 16:30
  NOS Sport: Tennis ABN AMRO finale
  17:50
  Jacobine op 2
 • 15:30
  Antboy
  16:40
  Willem Wever Flits