'Fata Morgana' (En): Scottish Highlands in Herzele

zondag 25 juni 2006

Wereldreiziger en rasechte Gentenaar Nic Balthazar daagt de inwoners van Herzele uit om hun gemeente te verplaatsen naar de Scottish Highlands.

O


p zaterdag 1 juli vindt na een week hard labeur de grote finale plaats, en zal de uitdager oordelen of alle opdrachten hun ster waard zijn.

De uitdaging
STER 1: Laat Nessie levensgroot uit de mist opdoemen.
STER 2: Organiseer de Highland games met minstens 8 disciplines.
STER 3: Organiseer een echte taptoe met 200 doedelzakspelers.
STER 4: Laat 5000 roodharige mensen het Schotse volkslied aanheffen.
STER 5: Breng 50 liter water uit het meer van Loch Ness mee naar Herzele in het gezelschap van 2 echte clanleiders.

Beetje meer uitleg...
Ster 1: Volgens de legende houdt het meer van Loch Ness het monster Nessie schuil. Er bestaan verschillende theorien rond de verschijningen van dit 'monster'. Volgens de n zou het om een dinosaurir gaan, terwijl anderen het bij de slurf van een badende olifant houden.

Ster 2: De Highlandgames zijn traditionele volksspelen, die fysiek zeer zwaar zijn. Een aantal voorbeelden zijn: hamerslingeren, boomstamwerpen, gewichten zo ver mogelijk of zo hoog mogelijk gooien, steenstoten, worstelen, touwtrekken, steen heffen,...

Ster 3: Een taptoe is een show door militaire bands. Hoogtepunt van dit soort evenementen is het Schotse optreden met doedelzakspelers en drums.

Ster 4: Het officile volkslied van Schotland is God Save the Queen. Maar Schotland heeft ook nog een aantal officieuze volksliederen zoals The Flower of Scotland en Scotland the Brave.

Ster 5: Het meer van Loch Ness ligt in de Schotse hooglanden. Het is 37 kilometer lang, en tot 226 meter diep. Tot op heden zijn Schotse families nog steeds verdeeld in clans. Zij staan nog altijd onder leiding van een clanleider.

Meer info over Herzele
Herzele is een plaats en gemeente in de provincie Oost-Vlaanderen.De gemeente telt ruim 16.500 inwoners en ligt aan de rand van de Vlaamse Ardennen. Het is er een landelijke 'voorbode' van. Als kleine gemeente heeft Herzele toch een vrij rijk verleden. In de zevende eeuw al werd in het centrum van de gemeente een Burcht opgericht, die het midden zou worden van heel wat politiek gewoel, o.m. gevechten tussen Gentenaars en de Graaf van Vlaanderen.

Op cultureel vlak vind je in Herzele enkele muzikanten (DobroJean, Erik De Wolf, Groove Grocery, Wigbert), dichters (EH Amed Suenaert, Carla Cosyns) en schilders (Dirk De Middeleer, Jan Florin) die internationale bekendheid verwierven.

Meer info op www.herzele.be.

DOSSIER: Fata Morgana 2006

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo een logo Eén logo

Advocaat Andrew Beckett krijgt, kort na zijn promotie, te horen dat hij wordt ontslagen. Zijn werkgever geeft als reden dat hij een opdracht verknoeid heeft. Maar Andy denkt daar anders over: hij vermoedt dat het advocatenkantoor ondekt heeft dat hij homoseksueel is en aids heeft en dat dat de reden voor zijn ontslag is. In een wereld vol onbegrip en intolerantie vecht hij voor gerechtigheid.

'Philadelphia', film uit 1993 met oa. Tom Hanks en Denzel Washington, om 21.25 uur op En.

Dossiers