Eén stelt 'De Jaren Stillekes' voor

zondag 23 augustus 2009

Steven Van Herreweghe siert in het nieuwe seizoen de zondagavond van Eén met 'De Jaren Stillekes', een programma dat helemaal in het teken staat van televisie. Hij doet dat in het aangename gezelschap van een gast die minstens even gek is op tv als hijzelf.

I


n 'De Jaren Stillekes' geeft Steven Van Herreweghe zich over aan zijn eerste liefde: televisie. Hij gaat op zoek naar de verhalen achter televisiebeelden die iedereen zich herinnert, of net in geen vijftig jaar op televisie zijn getoond. Inspiratie haalt hij elke week uit de bekende gast annex televisiefanaat die bij hem aanschuift. Dat is telkens iemand wiens leven in het teken staat van tv; iemand die zelf al een televisiecarrière achter de rug heeft, maar voor wie tv ook in het privéleven een belangrijke rol speelt.

Op het lijstje van genodigden prijken ronkende namen als Walter Grootaers, Frieda Van Wijck, Tom Lenaerts, Ronny Mosuse, Urbanus, Erik Van Looy, Bart Peeters, Jacques Vermeire, Guy Mortier en Marcel Vanthilt. Het is op basis van hun televisieherinneringen en -ervaringen dat Steven Van Herreweghe elke week enkele vergeten of net legendarische pareltjes uit de jaren stillekes laat zien.

Frieda Van Wijck bijt de spits af op zondag 6 september. In welke volgorde de volgende gasten aantreden, blijft een verrassing tot de uitzending zelf.

Beelden met een verhaal
Zowat alles wat ooit gefilmd is in België kwam in aanmerking voor 'De Jaren Stillekes', van televisieprogramma's en voorlichting tot het ietwat obscure genre van de Vlaamse horrorfilm. De zoektocht voor 'De Jaren Stillekes' leverde dan ook de meest wonderbaarlijke beelden op.

Verkeersvoorlichting uit de jaren '10 bijvoorbeeld, waarin wordt uitgelegd hoe voorrang van rechts werkt, en dat je beter niet van een rijdende tram springt. Nu lijkt het evident, maar toen was het allemaal nieuw.

Soms zijn het niet de beelden zelf, maar het verhaal erachter dat grappig, ontroerend of verwonderlijk is. Iedereen herinnert zich bijvoorbeeld nog hoe Tom Lenaerts en Bart De Pauw de luchthaven van Zaventem binnendrongen in 'Schalkse Ruiters', maar bijna niemand is op de hoogte van de pittige gerechtelijke procedure die erop volgde. Reden genoeg voor Steven Van Herreweghe om er getuigen bij te halen, oude krantenknipsels en tapes weer op te snorren en dikke encyclopedieën te doorploegen op zoek naar de waarheid. Niet zelden worden de gasten trouwens geconfronteerd met materiaal waarvan ze het bestaan vergeten waren.

Historisch Moment
Elke aflevering reconstrueert 'De Jaren Stillekes' ook een historisch televisiemoment. Dat zijn vaak dingen die in het collectief geheugen zitten, maar waar de kijker niet altijd het fijne van weet. Steven Van Herreweghe keert bijvoorbeeld terug in de tijd naar het moment waarop de eerste Vlaamse tv-piratenzender illegaal de ether in ging, ondanks uitdrukkelijk verbod van PTT-minister Willockx. Ook de deelname van Pas De Deux aan het Eurovisiesongfestival in 1983 bracht een storm van verontwaardiging met zich mee. De jaren stillekes diept de beelden nog eens op, maar – belangrijker nog – laat ook de achterkant van het verhaal zien. Steven Van Herreweghe doet dat door het verhaal te reconstrueren zoals hij ook de moord op JFK zou reconstrueren: met getuigen en authentiek beeldmateriaal.

'De Jaren Stillekes', vanaf zondag 6 september wekelijks om 20.30 uur op Eén.

DOSSIER: Het tv-najaar van 2009

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo een logo Eén logo

Ophra Winfrey praat eerst met Meghan, de hertogin van Sussex. Het gesprek bestrijkt een ruime waaier aan onderwerpen: van haar huwelijk en intrede in de koninklijke familie, over het moederschap en haar filantropisch werk, tot hoe ze omgaat met het leven onder intense publieke druk. Later krijgen de twee het gezelschap van prins Harry. Ze hebben het dan over hun verhuizing naar de Verenigde Staten en de hoop en dromen die ze koesteren voor hun groeiende gezin.

'Oprah Winfrey in gesprek met Meghan en Harry', om 21.20 uur op Eén.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 10:00
  Radio 2 op één
  12:00
  Winterbeelden
 • 10:00
  Ketnet Junior
  19:15
  In Europa
 • 10:45
  Squish
  10:55
  Robin Hood
 • 09:55
  Geen Uitzending
  11:55
  Echte verhalen: De buurtpolitie
 • 10:45
  Geen uitzending
  12:10
  Escape to the Country
 • 01:05
  Onderbreking
  11:10
  Sturm der Liebe
 • 00:55
  Geen Uitzending
  13:00
  Relic Hunter
 • 10:40
  Kabouter Plop
  10:50
  De Avonturen van De Gelaarsde Kat
 • 10:30
  Onderbreking
  11:00
  Joe
 • 09:55
  Geen uitzending
  12:00
  Sports Late Night
 • 10:20
  Masterchef USA
  11:00
  Geen uitzending
 • 10:00
  Zenderonderbreking
  11:45
  Friends
 • 10:35
  Feest van eigen bodem
  10:55
  It's Aperotime - a Taste of History
 • 21:00
  Herhalingslus
  20:00
  Z-Nieuws
 • 10:00
  Léééf !
  13:00
  al-1-maar-hits
 • 10:48
  Diy on wheels
  11:04
  Raamdorpel corrigeren
 • 10:00
  Buitenlands Beleid - De Koepelzaal
  14:30
  Institutionele Zaken - De Koepelzaal Live
 • 10:40
  MAX Geheugentrainer
  11:00
  NOS Journaal
 • 10:30
  Nieuwsuur
  11:00
  NOS Journaal
 • 10:45
  Hey Duggee
  10:55
  Guess how much I love you