Eén-netmanager Jean Philip De Tender vol vertrouwen het najaar in

donderdag 13 augustus 2009

Jean Philip De Tender, netmanager van Eén, heeft donderdag in Kobbegem zijn najaarsplannen aan de pers voorgesteld. Het eerste VRT-net pakt de komende maanden uit met zes nieuwe titels, waaronder de fictiereeks 'Los zand', het zondagavondprogramma 'De jaren stillekes' met Steven Van Herreweghe en de Woestijnvis-docureeksen 'Een simpel plan' en 'Leuven Hulp'. Daarnaast blijven vertrouwde programma's als 'De rode loper', 'Blokken', 'Thuis' en 'De laatste' show op post.

D


e netmanager begon zijn uiteenzetting met een korte terugblik op de zomerprogrammering. Hij was vooral tevreden over programma's als '1000 zonnen', 'De premiejagers', 'Tour 2009' en het nieuwe 'Villa Vanthilt', dat vanaf dag één veel kijkers lokte en goed gewaardeerd werd. Volgend jaar komt er een tweede seizoen. Het marktaandeel van Eén lag de voorbije maanden met 33 procent nog een procent hoger dan tijdens de zomer van 2008.

Vaste afspraken met de kijker
De komende maanden hoopt Eén de kijker te charmeren met zijn vertrouwde titels in de vooravond en prime time (o.a. 'De rode loper', 'Blokken', 'Het journaal', 'Man bijt hond', 'Thuis' en 'Vlaanderen vakantieland'). Al die programma's zijn de voorbije twee jaar vernieuwd en hebben het vorig seizoen nog beter gedaan dan de jaren ervoor.

Twee vaste waarden worden dit najaar vernieuwd. 'De laatste show' krijgt een nieuw decor en nieuwe rubrieken, maar vooral ook een nieuwe presentator: Michiel Devlieger. Volgens Jean Philip De Tender wordt het 'sowieso opnieuw een ander programma dan met Bruno Wyndaele, Mark Uytterhoeven of Frieda Van Wijck aan het roer'. Later dit najaar keert ook het paradepaardje 'De slimste mens ter wereld' terug. Er wordt gewerkt aan een nieuw jurysysteem en een opgefrist decor.

Andere programma's krijgen dit najaar een tweede of derde seizoen: 'Volt', 'Peter live', 'De ring' en 'We are from Belgium', met Annick Ruyts.

Peper en zout
Elk seizoen wil Eén een aantal nieuwe programma's lanceren. Tijdens het vorige tv-seizoen waren dat er veertien. Jean Philip De Tender wil er tussen september en mei volgend jaar minstens evenveel. Hij noemt ze de 'peper en zout' van het schema. In het najaar staan alvast zes nieuwe Vlaamse programmatitels op stapel.

Op donderdagavond pakt Eén uit met 'Los zand', de eerste fictiereeks sinds Kongo in 1997 die grotendeels in het buitenland werd opgenomen. In de reeks trekken drie jonge koppels naar Namibië voor de reis van hun leven. Ze willen zich nog een laatste keer aan een onbezonnen en wild avontuur wagen voor ze zich definitief settelen, maar komen onderweg voor verrassingen te staan. Matthias Schoenaerts, Koen De Bouw, Lotte Pinoy,
Marijke Pinoy, Tine Embrechts, Karel Vingerhoets en Andrea Croonenberghs zijn de bekendste acteurs.

Op zondagavond maakt Steven Van Herreweghe zijn debuut als Eén-presentator in 'De jaren stillekes', Daarin ontvangt hij elke week een bekende centrale gast om over diens televisieherinneringen te praten. Van Herreweghe heeft de voorbije maanden allerlei film- en tv-archieven in Vlaanderen doorploegd en er vaak vergeten, originele en grappige filmpjes teruggevonden. Die vormen de rode draad doorheen het programma.

Op maandagavond is er 'Een simpel plan', een achtdelige docureeks over Vlamingen die samen 'een simpel plan' willen realiseren: circusartiest worden in het Cirque du Soleil, aan een sleehondenrace deelnemen in Alaska of de gezonken boot van Jacques Brel in de Stille Zuidzee bergen. Al gauw blijkt dat simpele plan heel wat moeilijker te verwezenlijken dan eerst gedacht.

Later dit najaar start op diezelfde maandagavond 'Leuven Hulp', waarin de gevangenen in de Hulpgevangenis van Leuven een gezicht krijgen. Netmanager Jean Philip De Tender plaatst het programma in het rijtje van '0032', 'Voorbij de grens', 'Doodgraag leven' en 'Homeless world cup':

'We hebben het voorbije seizoen ingezet op minder evidente programma's en onderwerpen. Dat was een risico, maar heel wat kijkers hebben die programma's bijzonder gewaardeerd. Op die weg willen we verder. We zetten als Eén graag thema's op de kaart, aan de kijkers om te beoordelen hoe ze zelf tegenover die thema's staan', aldus De Tender.

Op woensdag is er 'Het leven zoals het is: OCMW Tienen', over het wel en wee in een Vlaams OCMW. Op zaterdagavond tot december geen 'FC de kampioenen', wel 'Junior Eurosong' en vanaf oktober het humorarchiefprogramma 'De wet van Murphy'.

Vier verjaardagen en een geboorte
Er worden dit najaar bij Eén ook enkele verjaardagen gevierd. 'Vlaanderen vakantieland' en 'FC de kampioenen' beginnen aan hun twintigste (!) seizoen. Het duidingsmagazine 'Koppen' bestaat tien jaar en viert dat met twee speciale afleveringen op 1 en 8 september. En Andrea Croonenberghs is op 2 september exact twintig jaar omroepster.

Tot slot lanceert Eén op 31 augustus ook een gloednieuwe website: de eerste grondige vernieuwing sinds januari 2005. Daarin zal, net als bij de zustersites deredactie.be en sporza.be, veel meer plaats zijn voor beeld en geluid.
Het meest gevarieerde televisienet van Vlaanderen

Eén kijkt vol vertrouwen naar het najaar.
Netmanager Jean Philip De Tender: 'We willen dit najaar het meest gevarieerde, het breedste en het meest kwalitatieve aanbod van Vlaanderen blijven bieden. We willen ook constant blijven vernieuwen, fris en actueel blijven en dat in moeilijke economische tijden. Keuzes maken zal sowieso altijd aan de orde blijven.'
 


DOSSIER: Het tv-najaar van 2009

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Eenmaal Andermaal' (VTM)

Op de enorme rommelmarkt van Maastricht zorgen Jacques en Axel voor een 'Tien om te zien'-reünie tussen Anne De Baetzelier en Willy Sommers. Deze keer staan Anne en Willy niet naast elkaar, maar tegenover elkaar. Anne vormt een duo met Axel, terwijl Willy met Jacques op zoek gaat naar verborgen parels.

'Eenmaal, Andermaal', om 20.40 uur op VTM.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 12:30
    Blokken
    02:25
    Journaallus
  • 12:30
    Lentebeelden
    07:30
    Ketnet Junior
  • 12:50
    Helden
    05:00
    Geen uitzending
  • 12:25
    Milo
    05:15
    Geen uitzending
  • 12:30
    GPs: Behind Closed Doors
    03:10
    Geen uitzending
  • 12:05
    Geen uitzending
    08:45
    Wordt aangekondigd
  • 09:05
    Geen uitzending
    14:10
    Ultimate Police Interceptors
  • 12:35
    Married ... With Children
    01:30
    Baywatch
  • 10:00
    Joe
    09:30
    Geen uitzending
  • 11:50
    De Tafel van Gert
    01:45
    Geen uitzending
  • 12:35
    Bones
    02:05
    ER
  • 12:20
    Bar Rescue
    01:20
    Sydney Harbour Force
  • 12:10
    Love Island
    02:55
    Geen uitzending
  • 12:50
    Murdaugh Murders: The Movie
    05:00
    Geen uitzending
  • 10:00
    Herhalingslus
    20:00
    Z-Nieuws
  • 12:49
    Tooldokter
    06:00
    Nog Even Soezen
  • 12:15
    Het Weekmenu
    02:20
    Tot op het Bot: Het Varken
  • 11:00
    Premier League
    01:45
    Tennis: Rolex Monte-Carlo Masters 2024
  • 12:20
    Death in Paradise
    02:10
    The Change
  • 12:15
    Ongehoord Nieuws
    01:42
    NOS Journaal
  • 12:35
    De Geknipte Gast
    01:59
    Nieuwsuur
  • 12:52
    Zin in Zappelin
    02:36
    Podium Zwart Unplugged