En-netmanager Jean Philip De Tender vol vertrouwen het najaar in

donderdag 13 augustus 2009

Jean Philip De Tender, netmanager van En, heeft donderdag in Kobbegem zijn najaarsplannen aan de pers voorgesteld. Het eerste VRT-net pakt de komende maanden uit met zes nieuwe titels, waaronder de fictiereeks 'Los zand', het zondagavondprogramma 'De jaren stillekes' met Steven Van Herreweghe en de Woestijnvis-docureeksen 'Een simpel plan' en 'Leuven Hulp'. Daarnaast blijven vertrouwde programma's als 'De rode loper', 'Blokken', 'Thuis' en 'De laatste' show op post.

D


e netmanager begon zijn uiteenzetting met een korte terugblik op de zomerprogrammering. Hij was vooral tevreden over programma's als '1000 zonnen', 'De premiejagers', 'Tour 2009' en het nieuwe 'Villa Vanthilt', dat vanaf dag n veel kijkers lokte en goed gewaardeerd werd. Volgend jaar komt er een tweede seizoen. Het marktaandeel van En lag de voorbije maanden met 33 procent nog een procent hoger dan tijdens de zomer van 2008.

Vaste afspraken met de kijker
De komende maanden hoopt En de kijker te charmeren met zijn vertrouwde titels in de vooravond en prime time (o.a. 'De rode loper', 'Blokken', 'Het journaal', 'Man bijt hond', 'Thuis' en 'Vlaanderen vakantieland'). Al die programma's zijn de voorbije twee jaar vernieuwd en hebben het vorig seizoen nog beter gedaan dan de jaren ervoor.

Twee vaste waarden worden dit najaar vernieuwd. 'De laatste show' krijgt een nieuw decor en nieuwe rubrieken, maar vooral ook een nieuwe presentator: Michiel Devlieger. Volgens Jean Philip De Tender wordt het 'sowieso opnieuw een ander programma dan met Bruno Wyndaele, Mark Uytterhoeven of Frieda Van Wijck aan het roer'. Later dit najaar keert ook het paradepaardje 'De slimste mens ter wereld' terug. Er wordt gewerkt aan een nieuw jurysysteem en een opgefrist decor.

Andere programma's krijgen dit najaar een tweede of derde seizoen: 'Volt', 'Peter live', 'De ring' en 'We are from Belgium', met Annick Ruyts.

Peper en zout
Elk seizoen wil En een aantal nieuwe programma's lanceren. Tijdens het vorige tv-seizoen waren dat er veertien. Jean Philip De Tender wil er tussen september en mei volgend jaar minstens evenveel. Hij noemt ze de 'peper en zout' van het schema. In het najaar staan alvast zes nieuwe Vlaamse programmatitels op stapel.

Op donderdagavond pakt En uit met 'Los zand', de eerste fictiereeks sinds Kongo in 1997 die grotendeels in het buitenland werd opgenomen. In de reeks trekken drie jonge koppels naar Namibi voor de reis van hun leven. Ze willen zich nog een laatste keer aan een onbezonnen en wild avontuur wagen voor ze zich definitief settelen, maar komen onderweg voor verrassingen te staan. Matthias Schoenaerts, Koen De Bouw, Lotte Pinoy,
Marijke Pinoy, Tine Embrechts, Karel Vingerhoets en Andrea Croonenberghs zijn de bekendste acteurs.

Op zondagavond maakt Steven Van Herreweghe zijn debuut als En-presentator in 'De jaren stillekes', Daarin ontvangt hij elke week een bekende centrale gast om over diens televisieherinneringen te praten. Van Herreweghe heeft de voorbije maanden allerlei film- en tv-archieven in Vlaanderen doorploegd en er vaak vergeten, originele en grappige filmpjes teruggevonden. Die vormen de rode draad doorheen het programma.

Op maandagavond is er 'Een simpel plan', een achtdelige docureeks over Vlamingen die samen 'een simpel plan' willen realiseren: circusartiest worden in het Cirque du Soleil, aan een sleehondenrace deelnemen in Alaska of de gezonken boot van Jacques Brel in de Stille Zuidzee bergen. Al gauw blijkt dat simpele plan heel wat moeilijker te verwezenlijken dan eerst gedacht.

Later dit najaar start op diezelfde maandagavond 'Leuven Hulp', waarin de gevangenen in de Hulpgevangenis van Leuven een gezicht krijgen. Netmanager Jean Philip De Tender plaatst het programma in het rijtje van '0032', 'Voorbij de grens', 'Doodgraag leven' en 'Homeless world cup':

'We hebben het voorbije seizoen ingezet op minder evidente programma's en onderwerpen. Dat was een risico, maar heel wat kijkers hebben die programma's bijzonder gewaardeerd. Op die weg willen we verder. We zetten als En graag thema's op de kaart, aan de kijkers om te beoordelen hoe ze zelf tegenover die thema's staan', aldus De Tender.

Op woensdag is er 'Het leven zoals het is: OCMW Tienen', over het wel en wee in een Vlaams OCMW. Op zaterdagavond tot december geen 'FC de kampioenen', wel 'Junior Eurosong' en vanaf oktober het humorarchiefprogramma 'De wet van Murphy'.

Vier verjaardagen en een geboorte
Er worden dit najaar bij En ook enkele verjaardagen gevierd. 'Vlaanderen vakantieland' en 'FC de kampioenen' beginnen aan hun twintigste (!) seizoen. Het duidingsmagazine 'Koppen' bestaat tien jaar en viert dat met twee speciale afleveringen op 1 en 8 september. En Andrea Croonenberghs is op 2 september exact twintig jaar omroepster.

Tot slot lanceert En op 31 augustus ook een gloednieuwe website: de eerste grondige vernieuwing sinds januari 2005. Daarin zal, net als bij de zustersites deredactie.be en sporza.be, veel meer plaats zijn voor beeld en geluid.
Het meest gevarieerde televisienet van Vlaanderen

En kijkt vol vertrouwen naar het najaar.
Netmanager Jean Philip De Tender: 'We willen dit najaar het meest gevarieerde, het breedste en het meest kwalitatieve aanbod van Vlaanderen blijven bieden. We willen ook constant blijven vernieuwen, fris en actueel blijven en dat in moeilijke economische tijden. Keuzes maken zal sowieso altijd aan de orde blijven.'
 


DOSSIER: Het tv-najaar van 2009

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Doorblader onze nieuwsberichten en kom alle nieuwtjes uit televisieland te weten!

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 05:25
  Herhaling late Journaal
  09:00
  Herfstbeelden
 • 00:20
  Canvaslus
  07:30
  Ketnet Junior
 • 22:50
  Geen uitzending
  06:00
  Tik Tak
 • 02:40
  Geen Uitzending
  06:35
  Draken: Reddingsrijders
 • 02:30
  Geen uitzending
  07:40
  Border Security: Australia
 • 01:40
  Onderbreking
  11:15
  Sturm der Liebe
 • 01:05
  Geen Uitzending
  13:20
  Romancing The Stone
 • 20:45
  VTMKIDS nachtloop 2022
  05:45
  Aya
 • 01:00
  Geen uitzending
  06:00
  Joe
 • 05:00
  Geen uitzending
  06:50
  De smaaktoerist
 • 05:00
  Geen uitzending
  08:10
  E.R. - Emergency Room
 • 04:40
  LOOP Play6
  06:00
  NRJ Get Up
 • 05:00
  Geen uitzending
  07:20
  Dr. Phil
 • 04:50
  Ottolenghi - Jerusalem on a Plate
  05:50
  Over (h)eerlijke groenten
 • 21:00
  Herhalingslus
  09:00
  Z-Extra Connected
 • 02:00
  Je Kijkt Naar De Sterren
  06:00
  Nog even soezen
 • 05:44
  Hoe plat dak opbouwen?
  05:50
  Diy on wheels
 • 05:00
  Mobiliteit - Studio Commissie
 • 05:10
  Midmid
  06:10
  Kantine
 • 05:10
  Jonathan Creek
  06:00
  Dalziel and Pascoe
 • 05:20
  The X-Files
  06:00
  American Pickers
 • 05:30
  WK Wielrennen Weg mannen
  06:07
  MAX Geheugentrainer
 • 02:08
  Nieuwsuur
  06:11
  Tijd voor MAX
 • 05:43
  Sarah and Duck
  05:50
  Moon and Me