'ZEMBLA' onderzoekt een agrarisch drama

woensdag 18 september 2019

Na een 'ZEMBLA'-uitzending over de risico's van landbouwgif krijgt de redactie dit voorjaar een brief van een boerenzoon uit West Friesland. Hij vermoedt dat zich hier in Noord-Holland een groot agrarisch drama afspeelt.

Bij zijn vader is op 47-jarige leeftijd de Ziekte van Parkinson vastgesteld. Hij is niet de enige in de buurt met deze ziekte, er zijn meer patiënten die op relatief jonge leeftijd ziek zijn geworden, zoals zijn beste vriend. De familie is ervan overtuigd dat de bestrijdingsmiddelen, die al decennialang worden gebruikt in dit klassieke tuindersgebied, hier alles mee te maken hebben.


In Frankrijk wordt het verband tussen de Ziekte van Parkinson en de blootstelling aan landbouwgif al langer gezien. Daar is Parkinson onder agrariërs sinds 2012 erkend als beroepsziekte. 'ZEMBLA' gaat op onderzoek uit. Wat is er bekend over de relatie tussen deze ernstige, ongeneeslijke ziekte en het spuiten met gif? Lopen boeren en hun gezinnen inderdaad meer risico?

'ZEMBLA', donderdag 19 september om 21.15 uur bij BNNVARA op NPO 2.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Monacovrouwen' (foto: VIJF - © SBS Belgium 2019)

Winny is emotioneel omdat ze geen kinderen kan krijgen, de mama van Grace komt langs en Anne-Françoise stelt haar nieuwe vlam voor.

'Monacovrouwen', om 20.35 uur op VIJF.

Dossiers