Vreugde en verdriet in het dierenasiel in '2Doc: Dierbaren' bij BNNVARA

zondag 22 november 2020

In '2Doc: Dierbaren' zijn we aan de hand van een onophoudelijke stroom afgedankte huisdieren getuige van het dagelijks leven in een dierenasiel. Levensgevaarlijke honden, zielige straatkatjes en gedumpte konijnen: verzorgers en vrijwilligers trotseren met een hart vol dierenliefde de stank en agressie waarmee ze dagelijks geconfronteerd worden.

En ook beleven we met hen de vreugde en het verdriet als het goed of slecht gaat met de dieren. Met aandachtige verzorging en training worden de 'kanshebbers' weer opgeknapt en klaargestoomd voor een match met een mogelijk nieuw baasje. Alles draait erom de verschoppelingen een nieuw thuis te geven. Het asiel is een toevluchtsoord waar mensen onvoorwaardelijke liefde geven en troost vinden bij hun dierbaren.


Huisdieren als statussymbool
In een wereld vol leed bokst een kleine gemeenschap van kwetsbare dieren en liefhebbende mensen tegen de tijdgeest waarin liefde en mededogen langs de meetlat van de consument ligt. Huisdieren zijn metgezellen, maar ook statussymbolen, waar steeds hogere eisen aan gesteld worden. Via de dieren ervaren we de liefde en zorg van het personeel dat, vanaf het moment dat een dier aankomt, begint met testen, keuren en werken aan het wankele herstel van de vaak verwaarloosde beesten. Met de grootst mogelijk toewijding maken ze de asieldieren klaar tot het moment dat ze gezond naar een nieuw baasje kunnen. Of, als ze niet meer te redden zijn, te laten inslapen. In de microkosmos van het dierenasiel worden vragen opgeroepen over de verhouding tussen mens en dier.

Dierbaren is 2Doc IDFA Primeur
Dierbaren is geselecteerd voor de IDFA Competition for Dutch Documentary en is één van de vijf '2Doc IDFA Primeurs'. De film heeft hiervoor ook een Engelse titel gekregen: 'Sheltered'. De documentaire gaat in première tijdens IDFA op 19 november in Eye Filmmuseum (afhankelijk van de corona-maatregelen).

Dierbaren is een film van regisseur Saskia Gubbels  en is een coproductie van DOXY Films en BNNVARA. Deze documentaire is gefilmd in DOA het asiel van Amsterdam.

'2Doc: Dierbaren', maandag 23 november om 20.25 uur bij BNNVARA op NPO 2.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VIJF logo VIJF tv logo

De succesvolle spoedarts Vanessa Turner woont al enkele jaren in Los Angeles. Dit jaar wil ze de kerstdagen voor het eerst sinds lang nog eens bij haar familie doorbrengen en ze keert terug naar haar geboortestadje. Daar krijgt ze te horen dat haar vader Bruce, een huisarts, besloten heeft om zijn praktijk stop te zetten. Stilletjes hoopt hij dat Vanessa de praktijk zal verderzetten. Bovendien krijgt Vanessa opnieuw gevoelens voor haar grote jeugdliefde Mitch. Dit alles plaatst haar voor een groot dilemma: terugkeren naar Los Angeles en daar een mooie promotie binnenhalen, of in haar geboortedorp blijven en een nieuw leven opbouwen.

'The Christmas Cure', om 20.35 uur op VIJF.

Dossiers