'VPRO Tegenlicht': corona crash

zaterdag 28 maart 2020

Op vrijdag 19 maart verzamelde een klein deel van de 'Tegenlicht'-redactie zich in het bijna geheel verlaten VPRO-gebouw in Hilversum. Zij hadden een select gezelschap van financiŽle insiders van over de hele wereld aangeschreven.

Hoe de beurzen zich op deze dag zouden gedragen, wist ze uiteraard niet. Ze wisten wel dat de weken ervoor op de financiële markten ongekend hectisch waren geweest. Misschien wel de meest hectische sinds de crisis van 2008.


Het coronavirus raast niet alleen door de wereld, maar ook door de financiële markten. Wereldwijd kelderen beurzen en soms schieten ze ook weer kortstondig omhoog. Wat gebeurt er in die parallelle wereld, waar beursvloeren worden gesloten, de handel regelmatig wordt stilgezet en sommigen alweer op koopjesjacht gaan?

Onze vragen aan de insiders waren simpel: hoe ervaar jij de achtbaan die de financiële markten nu doormaken? Hoe ben je erdoor geraakt? Wat heb je gedaan? Wat heb je gezien? En waar denk je dat we naartoe op weg zijn? De verhalen waren fascinerend. Van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds zaten we aan het scherm gekluisterd.

VPRO Tegenlicht neemt via video-conferencing de temperatuur op van de wereldwijde financiële markten met een bont gezelschap van investeerders, traders en financieel analisten, van Beijing tot Chicago. Mensen die veel te verliezen hebben, maar het veelal ook kunnen dragen.

Een kijk op de achterkant van de Corona crash.

Met o.a.:

Charles Liu – oprichter van Hao Capital, beheert een portfolio van €600 miljoen
Joachim Klement – Duitse financieel analist (Londen)
Marc Faber – Zwitserse investeerder en schrijver van Gloom, Boom & Doom Report (Thailand)
Jennifer Chan – Chinees-Nederlandse CEO DT Capital (Hong Kong)
Regie: Marije Meerman
Research: Marijntje Denters, Maarten Mosselman
Eindredactie: Bregtje van der Haak & Doke Romeij

'VPRO Tegenlicht', zondag 29 maart  om 22.15 uur bij de VPRO op NPO 2.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Jaak Van Assche als Fernand in 'F.C. De Kampioenen'

Carmen en Xavier zijn zondag vijfentwintig jaar getrouwd. Carmen verwacht dan ook iets heel speciaals. Xavier is dat echter vergeten en is te veel in paniek om nog iets te verzinnen. Carmen denkt echter dat Xavier komedie speelt en bereidt zich dan ook voor op de verrassing van haar leven. Boma wordt ereburger, maar dit mag nog niet geweten zijn. Hij verneemt van Bieke dat de ereburger een ballonvlucht aangeboden krijgt. Het probleem is dat hij ongelooflijk veel last van hoogtevrees heeft. Boma wil zich echter niet laten kennen.

'F.C. De Kampioenen', om 20.10 uur op Eťn.

Dossiers