'VPRO Tegenlicht': corona crash

zaterdag 28 maart 2020

Op vrijdag 19 maart verzamelde een klein deel van de 'Tegenlicht'-redactie zich in het bijna geheel verlaten VPRO-gebouw in Hilversum. Zij hadden een select gezelschap van financiŽle insiders van over de hele wereld aangeschreven.

Hoe de beurzen zich op deze dag zouden gedragen, wist ze uiteraard niet. Ze wisten wel dat de weken ervoor op de financiële markten ongekend hectisch waren geweest. Misschien wel de meest hectische sinds de crisis van 2008.


Het coronavirus raast niet alleen door de wereld, maar ook door de financiële markten. Wereldwijd kelderen beurzen en soms schieten ze ook weer kortstondig omhoog. Wat gebeurt er in die parallelle wereld, waar beursvloeren worden gesloten, de handel regelmatig wordt stilgezet en sommigen alweer op koopjesjacht gaan?

Onze vragen aan de insiders waren simpel: hoe ervaar jij de achtbaan die de financiële markten nu doormaken? Hoe ben je erdoor geraakt? Wat heb je gedaan? Wat heb je gezien? En waar denk je dat we naartoe op weg zijn? De verhalen waren fascinerend. Van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds zaten we aan het scherm gekluisterd.

VPRO Tegenlicht neemt via video-conferencing de temperatuur op van de wereldwijde financiële markten met een bont gezelschap van investeerders, traders en financieel analisten, van Beijing tot Chicago. Mensen die veel te verliezen hebben, maar het veelal ook kunnen dragen.

Een kijk op de achterkant van de Corona crash.

Met o.a.:

Charles Liu – oprichter van Hao Capital, beheert een portfolio van €600 miljoen
Joachim Klement – Duitse financieel analist (Londen)
Marc Faber – Zwitserse investeerder en schrijver van Gloom, Boom & Doom Report (Thailand)
Jennifer Chan – Chinees-Nederlandse CEO DT Capital (Hong Kong)
Regie: Marije Meerman
Research: Marijntje Denters, Maarten Mosselman
Eindredactie: Bregtje van der Haak & Doke Romeij

'VPRO Tegenlicht', zondag 29 maart  om 22.15 uur bij de VPRO op NPO 2.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo een logo Eén logo

Advocaat Andrew Beckett krijgt, kort na zijn promotie, te horen dat hij wordt ontslagen. Zijn werkgever geeft als reden dat hij een opdracht verknoeid heeft. Maar Andy denkt daar anders over: hij vermoedt dat het advocatenkantoor ondekt heeft dat hij homoseksueel is en aids heeft en dat dat de reden voor zijn ontslag is. In een wereld vol onbegrip en intolerantie vecht hij voor gerechtigheid.

'Philadelphia', film uit 1993 met oa. Tom Hanks en Denzel Washington, om 21.25 uur op Eťn.

Dossiers