Strafrechtadvocaten over slecht geregelde beslagprocedure in podcast 'Het Onderzoeksbureau'

vrijdag 27 mei 2022
Foto: © Omroep WNL 2022

De procedure rondom de inbeslagname van goederen door politie en justitie is niet op orde. Strafrechtadvocaten Nancy Dekens, Kim Kuster, Bob Kaarls, Chrissy Stroobach en Michiel Schimmel stellen dit in de NPO Radio 1-podcast 'Het Onderzoeksbureau' en pleiten voor verbeteringen.

Ze uiten kritiek op de beslaglijst, die ze vaak laat in handen krijgen en die regelmatig onvolledig is. Ook duurt het volgens de strafrechtadvocaten te lang voordat goederen terugkomen bij hun cliënt.


Goederen kunnen in beslag worden genomen als er een strafrechtelijk onderzoek loopt of als er een verdenking is van een strafbaar feit. Nadat spullen, bijvoorbeeld uit een auto of een woning, zijn meegenomen moet er een beslaglijst overhandigd worden. Daarop staat wat de politie heeft meegenomen.

Strafrechtadvocaten zien dat die beslaglijst vaak laat wordt overhandigd en dat de lijst regelmatig niet volledig is, waardoor spullen van hun cliënten soms kwijt raken. Strafrechtadvocaat Chrissy Stroobach: 'Wat ik meemaak is dat er goederen op staan die niet in beslag zijn genomen, goederen niet opstaan die wel in beslag zijn genomen, goederen van andere verdachten bij de verkeerde persoon op de beslaglijst terechtkomen en vaak ook dat de goederen onvoldoende omschreven en specifiek zijn.'

In 2016 deed de Nationale Ombudsman een onderzoek naar de beslagprocedure waaruit bleek dat er veel mis ging. Daarom is in 2017 het beslagloket in het leven geroepen, daar kunnen alle vragen over een beslag gesteld worden. Maar de advocaten geven aan dat het contact over het beslag nog altijd rommelig verloopt en ze van het kastje naar de muur worden gestuurd. Ook na het indienen van een klaagschrift duurt het volgens de advocaten vaak nog maanden voordat spullen bij hun cliënt terugkomen. 

Bob Kaarls: 'Bij het OM krijg je niet direct een antwoord en bij het beslagloket hoor je: ik weet niet wanneer de spullen terug kunnen, we zijn in afwachting van de Officier van Justitie.' Strafrechtadvocaat Kim Kuster noemt het haar grootste ergernis als advocaat. 'Soms zeg ik letterlijk tegen iemand: ik ben al twaalf keer doorverbonden, kunt u mij alstublieft helpen.'

De strafrechtadvocaten geven aan dat er in de praktijk sinds 2016 nauwelijks iets is veranderd of verbeterd aan de procedure rond inbeslagnames. Voor hen blijft het een hoofdpijndossier. 'Als advocaat wil je gewoon bezig zijn met de inhoud van de strafzaak', vertelt Strafrechtadvocaat Nancy Dekens. Advocaat Michiel Schimmel: 'Het beslag heeft nooit prioriteit gehad bij het Openbaar Ministerie en dat zal het waarschijnlijk ook nooit hebben.'

Het Openbaar Ministerie geeft aan dat het beslag weldegelijk prioriteit heeft maar dat de registratie ervan handwerk is, en daar nog weleens fouten gemaakt kunnen worden. Om dit zoveel mogelijk tegen te gaan, heeft het OM controlemomenten ingebouwd om te zien of al het beslag is geregistreerd. Het Openbaar Ministerie laat weten dat zij het vervelend vinden dat advocaten het gevoel hebben van het kastje naar de muur gestuurd te worden, maar is van mening dat een advocaat op tijd het proces verbaal heeft waar het beslag in vermeld staat. Ook geeft het OM aan dat het beslagloket steeds meer bevraagd wordt door advocaten.

In de podcast 'Het Onderzoeksbureau' komt Nico Tromp aan het woord. Hij deed na het overlijden van zijn dochter Thirza aangifte van seksueel misbruik door haar voormalig therapeut, Aaldert van E. Tijdens de daaropvolgende huiszoeking werden dagboeken van zijn dochter in beslag genomen. Jaren later kreeg hij dagboeken terug, maar veel minder dan hij had gezien. Hij kan nog altijd niet bewijzen dat die fout bij politie en justitie ligt. Op de beslaglijst werd alleen geregistreerd dat het om een doos met dagboeken ging, de hoeveelheid werd niet beschreven. Nico Tromp: 'Dit is puur emotionele waarde. Het is alsof ik weer een deel van mijn dochter ben kwijtgeraakt.'

'Het Onderzoeksbureau' is een podcast van Omroep WNL, waarin journalist Sandra van den Heuvel elke twee weken duikt in een wereld van misdaad of misstanden. De drieëndertigste aflevering van Het Onderzoeksbureau over inbeslagname is te beluisteren via Spotify, Apple of de podcast-app van de NPO.


TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo Play4 logo

De jonge Arthur verliest zijn ouders, koning Uther Pendragon en koningin Igraine, door het toedoen van de meedogenloze Vortigern, die vervolgens de troon opeist. Arthur kan ontkomen en verschanst zich in Londonium, waar hij in een bordeel opgroeit. Vortigern zit hem echter nog steeds achterna.

'King Arthur: Legend of the Sword', film uit 2017 met oa. Jude Law, om 20.35 uur op Play4.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 01:30
  Journaallus
  08:00
  Radio 2 op één
 • 00:00
  Canvaslus
  09:00
  Zomerbeelden
 • 22:35
  Geen uitzending
  06:00
  Tik Tak
 • 01:50
  Geen Uitzending
  05:50
  Maya!
 • 02:40
  Geen uitzending
  07:15
  Ik vertrek
 • 01:15
  Onderbreking
  11:45
  The Kids Are Alright
 • 01:40
  Geen Uitzending
  13:15
  Men in Black II
 • 20:45
  VTMKIDS nachtloop 2022
  05:40
  Trolls: The Beat Goes On!
 • 00:45
  Zenderonderbreking
  06:00
  Joe
 • 22:35
  Source Code
  05:00
  Geen uitzending
 • 03:10
  Geen uitzending
  07:50
  Elementary
 • 03:30
  LOOP Play6
  06:00
  NRJ Night
 • 01:10
  Zenderonderbreking
  07:50
  RFDS
 • 03:50
  Het weekmenu
  04:25
  BBQ vanavond?!
 • 20:35
  Herhalingslus
  11:00
  Trends Talk
 • 01:00
  Je Kijkt Naar De Sterren
  06:00
  Nog even soezen
 • 03:42
  Aan de wand
  03:52
  Epdm-dak zelf plaatsen 1
 • 00:30
  Geen programmagegevens beschikbaar
 • 03:20
  Café Eersteklas
  04:15
  San Titar
 • 03:10
  Call the Midwife: Xmas 2014
  04:00
  Shakespeare & Hathaway - Private Investigators
 • 03:50
  American Pickers
  04:35
  Millionaire Matchmaker
 • 03:27
  NOS Journaal (laat)
  06:33
  Nederland in beweging
 • 03:07
  Nieuwsuur
  08:02
  China: Nature's Ancient Kingdom
 • 02:32
  TekstTV
  05:30
  Bo Bear