Speciale NPO Radio 1-uitzending van MAX: 'Gulle Gevers'

vrijdag 26 april 2019

MAX staat zaterdag 27 april vanaf 19.00 uur in een speciale thema-uitzending stil bij het geefgedrag van Nederlanders. In het drie uur durende programma 'Gulle Gevers', te horen op NPO Radio 1 en gepresenteerd door Elles de Bruin, duikt MAX in de wereld van de filantropen, goede doelen en het grote geld.

Nederlanders staan bekend als een vrijgevig volk. Uit vrijwel ieder internationaal onderzoek komt naar voren dat er (bijna) geen land ter wereld is waar zoveel wordt gegeven. Meer dan 70 procent van de Nederlanders zegt regelmatig geld te geven aan goede doelen. Van grote nationale tv-acties tot bescheiden sponsorloops op scholen.


Dat vrijgevigheid in de mens zit, werd deze maand nog maar weer eens aangetoond bij de brand in de Notre-Dame in Parijs. Ook in Nederland trokken mensen de portemonnee voor het herstel van de kathedraal. Anders dan in andere landen lijkt Nederland het in de ‘geefindustrie’ vooral te moeten hebben van ‘alle kleine beetjes helpen'. In andere landen zijn het rijke filantropen die met grote gebaren gul geven. Zo stelden de twee rijkste mannen van Frankrijk; François-Henri Pinault en aartsrivaal Bernard Arnault, samen 300 miljoen euro beschikbaar voor het herstel van de Notre-Dame.

Toch zijn ook in Nederland voorbeelden van rijken die hun vermogen inzetten om er goede dingen mee te doen. Mensen als Joop van den Ende, Dirk Kuijt en Richard Krajicek hebben fondsen opgericht voor goede doelen.

Ook in Nederland is filantropie big business geworden. Het aantal vermogensfondsen, familiefondsen en corporate 'foundations' groeit enorm. Recentelijk zijn ook vriendenstichtingen, 'crowdfunding' en geefplatforms in opkomst. Filantropie is populair. Dat roept de vraag op: wie geeft geld, wat doen we ermee en geven we eigenlijk wel op de meest doelmatige manier? En wat zijn eigenlijk de gevolgen van al dat geven? De filantroop lijkt wereldwijd aan politieke macht te winnen. Historicus Rutger Bregman keerde zich onlangs op het World Economic Forum in Davos tegen de filantropie. Volgens hem is de wereld er veel meer bij gebaat als er gewoon 'taxes, taxes, taxes' zouden worden betaald. Gaat dat ook op voor Nederland?

Elles de Bruin duikt zaterdag in de wondere wereld van de filantropie. Dat doet ze met tal van gasten. Onder hen wetenschappers, mensen van goede doelen en de (relatief) rijke filantropen zelf.

Te gast zijn onder anderen
- Tom Oostrom, directeur van De Nierstichting, en vorig jaar verkozen tot de ‘invloedrijkste persoon in de Nederlandse filantropie’ Harriette Verwey, ex-cardioloog en betrokken bij de Rotary Foundation
- Adriaan Kok, succesvol zakenman en oprichter van Connect by music
- Annemiek Hoogenboom, zette haar vermogen in om de Postcodeloterij op te richten
- Renée Steenbergen, onderzoeker filantropie en hoofdredacteur van het Vakblad Fondsenwerving
- Arjen de Wit, wetenschappelijk onderzoeker Centrum voor Filantropische Studies in Amsterdam

'Gulle Gevers', zaterdag 27 april van 19.00 tot 22.00 uur op NPO Radio 1.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VIER logo

Bernard D'hooge, een zeventiger met een beginnende vorm van alzheimer, verdwijnt uit het rusthuis. Is hij weggelopen in een verwarde bui of is er meer aan de hand? Erg gelukkig was Bernard niet in het rusthuis. De verdwijning van Bernard is Nicks eerste zaak na zijn terugkeer bij de Cel Vermiste Personen en ze eist meteen een emotionele tol voor de speurder.

'Vermist', om 22.25 uur op VIER.

Dossiers