Racisme centraal in nieuw seizoen 'Domme Vragen Bestaan Wel'

woensdag 19 augustus 2020
Foto: © AVROTROS 2020

Domme vragen bestaan niet? In de AVROTROS-podcast 'Domme Vragen Bestaan Wel' laten radio-dj One'sy Muller en podcast- en documentairemaker Vinny Tailor zien dat dat wel zo is.

Iedere aflevering onderzoeken zij samen met een gast wat ongemakkelijke, pijnlijke, directe, grappig bedoelde of kwetsende vragen en opmerkingen met iemand doen. In het nieuwe seizoen van de podcast duiken ze in een eeuwenoud onderwerp dat actueler lijkt dan ooit; racisme. De podcast 'Domme Vragen Bestaan Wel' van AVROTROS en NPO Radio 2 is vanaf donderdag 20 augustus te beluisteren via alle populaire podcast-apps.


One’sy en Vinny spreken in de eerste aflevering met actrice en model Jasmine Sendar. Wanneer ze op driejarige leeftijd van Curaçao naar Nederland verhuist, merkt ze meteen dat haar donkere huidskleur de reden is dat ze anders wordt behandeld: 'Kinderen wreven over mijn huid en vroegen: waarom geef jij niet af?' In de podcast vertelt Jasmine over de racistische vragen en opmerkingen die haar als kind en in haar carrière het meest zijn bijgebleven. Ook is ze open over haar eigen rol in het veroordelen van racisme en vertelt ze hoe ze daarover van mening is veranderd.

Anne van der Ven (initiatiefnemer van platform Wit Huiswerk) vertelt in aflevering twee welke verantwoordelijkheid je als wit persoon hebt: 'Het is nodig om te benoemen wat je rol is als wit persoon in het systeem van racisme.' Ontwerper Rui Jun Luong legt in aflevering drie uit hoe racistische opmerkingen over Aziatische mensen haar zelfbeeld aantastten: 'Ik ben vaak uitgescholden voor 'spleetoog' en nu wordt in series en films nog steeds dit woord gebruikt.' En Claire van den Heuvel deelt in aflevering vier haar ervaringen als witte moeder van twee zwarte zoons: 'Vroeger vonden ze mijn kinderen superschattig, naarmate ze groter worden veranderen de blikken, reacties en houding ten opzichte van hen.'

'Domme Vragen Bestaan Wel' van AVROTROS en NPO Radio 2 is vanaf donderdag 20 augustus te beluisteren via alle populaire podcast-apps.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'The Good Doctor' (foto: Videoland - © RTL 2018)

Shaun en Melendez behandelen een terminaal zieke man die het maximale wil halen uit de tijd die hem nog rest, ook al brengt hij zichzelf daarmee in groot gevaar. Morgan behandelt samen met Glassman haar ernstig zieke moeder. De relatie tussen Shaun en Carly wordt steeds intiemer.

'The Good Doctor', om 22.30 uur bij VTM.

Dossiers