Documentaire 'Some Will Never Return' bij WNL

zaterdag 23 mei 2020

'Some Will Never Return' is het indrukwekkende verhaal van vrijwilligers die een oorlogsgraf adopteren. Op de Amerikaanse militaire begraafplaats in Margraten in Zuid-Limburg liggen meer dan 8000 oorlogsslachtoffers.

Door het graf te verzorgen en deze helden te eren willen de verschillende adoptanten uitdragen dat deze soldaten nooit mogen worden vergeten


Tweede Wereldoorlog
Op zondagmorgen, 7 december 1941, wordt Amerika het grootste militaire conflict uit de menselijke geschiedenis ingezogen. Samen met de grafadoptanten van begraafplaats Margraten, waaronder onze staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Raymond Knops en deskundigen zoals Maarten van Rossem, Willem Post en Mathieu Segers, vertellen we in deze documentaire het verhaal van de Verenigde Staten in de Tweede Wereldoorlog. Jonge jongens die naar Europa werden gestuurd. Velen van hen zouden nooit meer terugkeren.

Herdenken
Duizenden omgekomen jonge Amerikanen liggen begraven in het Limburgse Margraten. 'Some Will Never Return' is een verhaal van jonge jongens die hun bezorgde ouders moesten achterlaten. Die alles verlieten waar ze van hielden om ons te bevrijden. De documentaire is een indrukwekkend verhaal dat verteld moet worden om te voorkomen dat de Tweede Wereldoorlog in de mist van het verleden dreigt te verdwijnen. Inmiddels zijn we 75 jaar vrij, maar dat heeft nodige gekost. De 8000 soldaten op Margraten herdenken is anno 2020 belangrijker dan ooit.

'Some Will Never Return' is een documentaire van Eric Peeters en Twan van Asseldonk en wordt uitgezonden door Omroep WNL op zondag 24 mei om 11.00 uur op NPO 1.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo CAZ logo

New York, anno 1846. Amsterdam Vallon ziet als kleine jongen hoe zijn vader wordt afgeslacht door William Cutting, beter bekend als Bill the Butcher, de invloedrijke leider van een anti-immigrantenbende. Amsterdam kan ontkomen, maar keert jaren later als volwassen man terug naar Manhattan. Bill zwaait er nog steeds de scepter en wil de Ierse inwijkelingen - die met tienduizenden per week aankomen - met geweld verdrijven uit de stad. Amsterdam zint op wraak voor de moord op zijn vader en probeert te infiltreren in Bills bende. Zijn plannen om 'The Butcher' te vermoorden, gaan echter de mist in wanneer zijn ware identiteit aan het licht komt.

'Gangs Of New York', film uit 2002 met oa. Leonardo DiCaprio, Daniel Day-Lewis en Cameron Diaz, om 20.40 uur op CAZ.

Dossiers