'De Val van Srebrenica': wat gebeurde er in Srebrenica in 1995?

zondag 5 juli 2020

Een gefaalde vredesmissie, 8000 mannen en jongens die zijn vermoord en getraumatiseerde soldaten. Wat gebeurde er in Srebrenica in juli 1995? Journalisten Marjolein Koster (1990) en Misha Melita (1991) waren allebei vier tijdens de val van Srebrenica en zien glazige blikken bij hun leeftijdsgenoten als het over deze Bosnische stad gaat.

In de podcast 'De val van Srebrenica' volgen ze de gebeurtenissen in Srebrenica van 25 jaar geleden in acht afleveringen aan de hand van de verhalen van de mensen die erbij waren. Vanaf 6 juli elke dag een nieuwe aflevering op www.nporadio1.nl/podcasts/de-val-van-srebrenica.


Begin jaren 90 is het oorlog in Bosnië. De verschillende bevolkingsgroepen zijn het niet met elkaar eens over de toekomst van hun land. Er is zoveel geweld, dat de Verenigde Naties besluit in te grijpen en Srebrenica aanwijst als veilig gebied. Nederland stuurt militairen die ervoor moeten zorgen dat de Bosnische Serven het stadje en de mensen met rust laten. Maar de Nederlandse soldaten kunnen de genocide die in 1995 gepleegd wordt niet voorkomen.

25 jaar terug in de tijd
Srebrenica wordt gezien als de ergste daad van genocide in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog. Na Srebrenica zeiden we: 'Dit nooit meer'. Maar als we willen leren van onze geschiedenis, moeten we die wel kennen. Uit onderzoek blijkt dat jongeren in Nederland (<35 jaar) erg weinig weten over de genocide in Srebrenica. Daarom doen de makers van de podcast een stap terug in de tijd om het verhaal van Srebrenica vanaf het begin te vertellen. Wat gebeurde er nu eigenlijk in die tragische week, precies 25 jaar geleden?

In de acht afleveringen die dagelijks verschijnen, volgt de podcast het verhaal van vier hoofdpersonen. Alma Mustafic is opgegroeid in Srebrenica en was 14 jaar toen in juli 1995 haar vader Rizo werd vermoord. Senad Jusic was als jonge man doelwit van de Bosnische Serven, maar door een bizar verloop van omstandigheden overleefde hij de genocide en kan hij het nu navertellen. Liesbeth Beukeboom werd als 18-jarige soldaat uitgezonden naar Srebrenica. Ze was op zoek naar avontuur, maar aangekomen in Bosnië besefte ze al snel dat een vredesmissie als deze verre van leuk was. Hetzelfde geldt voor Johan de Jonge. Toen hij gegijzeld werd door de Serven, schreef hij een afscheidsbrief naar huis. Deze is nog altijd ongeopend.

Machteloosheid, goede bedoelingen en erkenning
'De Val van Srebrenica' is allereerst een podcast over een genocide: Het doelbewust uitroeien van een bevolkingsgroep. Maar het gaat ook over hoe groepen tegenover elkaar komen te staan. Hoe identiteit gevormd wordt door de ander. Over machteloosheid, goede bedoelingen en over erkenning. Luister vanaf 6 juli naar De Val van Srebrenica, in je favoriete podcastapp of via de NPO Radio 1 app. 

'De Val van Srebrenica' is een podcast van de NTR en NPO Radio 1, gemaakt door Misha Melita en Marjolein Koster. Eindredactie door Marion Oskamp en muziek van Damir Imamovic.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Kamal Kharmach (foto: Eén - © VRT 2019)

Kamal Kharmach helpt Bakkerij Laurens. Melissa droomt ervan om haar bakkerij uit te breiden, echtgenoot Laurens werkt enorm lange nachten om alles draaiende te houden. Het koppel wil een betere toekomst voor hun dochter, die ze amper zien opgroeien. Kamal wil dat het koppel efficiënter gaat werken. Hij confronteert hen ook met de harde waarheid: er is geen geld om de zaak uit te breiden, erger nog: de focus moet gaan naar het redden van de zaak.

'Andermans Zaken', om 20.40 uur op Eén.

Dossiers