'2Doc: Roes' bij de VPRO

zondag 15 december 2019

In december en januari proosten we wat af met elkaar. Tijdens de talloze borrels en nieuwjaarsrecepties staan de glazen wijn, bier en champagne voor het grijpen.

Omringd door mensen die net als hij van gezelligheid en een drankje houden, stopt filmmaker Leo de Boer in '2Doc: Roes' één maand met drinken van alcohol. Waarom drinken we terwijl we eigenlijk weten dat het niet goed voor ons is? Voor de gezelligheid? En wanneer heet het verslaafd?


Er is altijd wel een reden voor een drankje. Een feestje, ter ontspanning, bij het eten of op de bank voor de TV. Een blokje kaas en een glaasje wijn, omdat we het verdiend hebben na een dag hard werken. Ook voor Leo de Boer is de fles, of in zijn geval het pak en de jerrycan, een gezellige huisvriend geworden. In gezelschap wordt het bijna als asociaal ervaren als je niet gewoon een glaasje meedoet. Tegelijkertijd is het gezondheidsadvies van de overheid nul glazen. Is er een tussenweg mogelijk?

Samen met een groep gezelligheidsdrinkers besluit Leo om een maand lang de alcohol te laten staan. Om te ervaren hoe makkelijk of moeilijk dat is – en waardoor dat komt. Wat is toch het ontkenningsmechanisme waardoor we ‘gezellig’ blijven drinken terwijl we weten dat het niet goed voor ons is?

'2Doc: Roes', maandag 16 december om 20.25 uur op NPO 2.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo Canvas logo

Beiroet, de hoofdstad van Libanon, kent een rijke geschiedenis en een onrustig recent verleden. Het is de meest diverse Arabische stad met 18 verschillende religies. In de 20e eeuw stond het bekend als het Parijs van het Oosten, maar dat veranderde met de 15 jaar durende burgeroorlog die begon in 1975. Dat kunst hier een belangrijke rol speelt, ontdekken Janina en Alastair bij hun bezoek aan de maronitische kerk hoog in de bergen, met zicht over de hele stad. De kunst in de stad doet terugdenken aan het verleden, maar omarmt ook de toekomst. Het culturele leven en de culturele rijkdom van de stad spelen een grote rol in de complexe geschiedenis en identiteit van deze stad.

'An Art Lovers' Guide', om 20.55 uur op Canvas.

Dossiers