'2DOC: Oorlogskinderen': Wie is mijn vader, de soldaat?

zondag 3 mei 2020

Na 75 jaar ontdekt oorlogskind Adri wie zijn vader is Hij werd 75 jaar geleden geboren na de Bevrijding van Middelburg, maar wist niet wie zijn vader was.

In de '2DOC: Oorlogskinderen' onthult Omroep WNL dat Adri Goedegebuure de zoon is van een oorlogsheld die deelnam aan de bevrijding van Walcheren. De methode: baanbrekende DNA-techniek.


Adri is een van vier oorlogskinderen die Omroep WNL volgt in de gelijknamige documentaire. Met behulp van revolutionaire DNA-techniek gaan deze nazaten van soldaten op zoek naar de identiteit van hun vaders. Ans Huizink (74) vermoedt al jaren dat haar vader een Canadees is die Almelo bevrijdde. Trudy Habets (74) weet dat haar vader een Afro-Amerikaanse soldaat was. Marcel Kemp (76) zoekt al dertig jaar zijn biologische vader, vermoedelijk een Duitse
soldaat. En Adri Goedegebuure (74) ontdekte op zijn zestiende dat hij van een onbekende soldaat afstamt.

Zoekende generatie vindt ouders door DNA
Er zijn in Nederland zo’n 20.000 kinderen verwekt door Duitse of Geallieerde soldaten. Velen van hen weten na bijna een eeuw nog steeds niet wie hun vader is. Dankzij recente ontwikkelingen op technologisch gebied kunnen zij nu aan het eind van hun leven antwoord krijgen op de vraag die hen vaak al decennia bezighoudt. Particuliere DNA-databanken zoals 23andMe, Ancestry.com en MyHeritage bevatten tientallen miljoenen DNA-profielen en dit aantal groeit nog steeds met de dag. Doordat zoveel mensen hun genetische informatie gedeeld hebben is vaak een familielid te vinden. Via gedetailleerd stamboomonderzoek kan de identiteit van een onbekende persoon vervolgens worden vastgesteld.

Oorlogsheld
In '2DOC: Oorlogskinderen' weet DNA-detective Els Leijs na diepgravend stamboomonderzoek de vader van Adri te identificeren. Hij blijkt een oorlogsheld die in zijn land van herkomst een van de hoogst mogelijke onderscheidingen kreeg. Adri wordt na een lange reis herenigd met zijn biologische familie. Hij is niet de enige van de oorlogskinderen die de identiteit van zijn vader ontdekt. De techniek die Leijs gebruikt, is in de Verenigde Staten ook bekend doordat er oude onopgeloste moorden mee zijn opgelost, zoals die van de beruchte Golden State Killer. De methode zou ook door de Nederlandse politie gebruikt kunnen worden, er zijn 1.700 cold cases in ons land, maar dat ligt juridisch vooralsnog gevoelig. Tegenstanders wijzen er bijvoorbeeld op dat de privacy in het geding is.

'2DOC: Oorlogskinderen', maandag 4 mei om 18.55 uur bij Omroep WNL op NPO 2.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VIJF logo VIJF tv logo

De danscrew van Jay behaalt de finale van het Britse kampioenschap, maar dan stopt Jay plots met zijn passie en moet Carly het van hem overnemen. Tot overmaat van ramp raken ze hun oefenruimte kwijt en worden ze gedwongen om samen te werken met de balletdansers van de Royal Dance School in ruil voor oefenruimte.

'StreetDance 3D', film uit 2010 met oa. Nichola Burley, om 20.35 uur op VIJF.

Dossiers