'2Doc: Mister Soul A Story about Donny Hathaway' bij de VPRO

vrijdag 7 februari 2020

'2Doc: Mister Soul A Story about Donny Hathaway' daalt af naar de ziel van de legendarische Amerikaanse soulzanger Donny Hathaway, die door vele muzikanten wordt gezien als een inspirator en genie.

Ten tijde van zijn grootste successen kreeg hij de diagnose paranoïde schizofrenie, wat hem er niet van weerhield harmonieuze muziek te blijven maken. Hoe balanceerde hij tussen zijn gekte en genialiteit. Kan er zoiets bestaan als te veel talent?


Artiesten als Stevie Wonder en Amy Winehouse haalden inspiratie uit zijn songs en zijn weergaloze concerten, zoals vastgelegd op Donny Hathaway Live, één van de beste live-registraties ooit verschenen.

In Amerika kreeg Hathaway vooral bekendheid door zijn samenwerking met Roberta Flack, met wie hij twee grote hits scoorde: 'The Closer I Get To You' en 'Where Is The Love?'. Ten tijde van dat succes had hij de diagnose paranoïde schizofrenie al gekregen, wat hem er niet van weerhield tot aan het eind harmonieuze muziek te maken.

Regisseur David Kleijwegt ('The Eternal Children', 'Low: You May Need a Murderer') gaat in '2Doc: Mister Soul – A Story' about Donny Hathaway op zoek naar de ziel van de soullegende. De documentaire volgt in feite dezelfde levensweg als Hathaway: via een poëtische reis door steden als St. Louis, Chicago en New York duikt Mister Soul steeds dieper zijn leven in, tot aan zijn tragische einde. In januari 1979 maakte hij met een val uit zijn hotelkamer een einde aan zijn leven. Naast Hathaways broer en zussen komen onder anderen zangeres Roberta Flack, predikant Jesse Jackson en producer James Mtume aan het woord over de genialiteit en gekte van de zanger.

Regie David Kleijwegt, geproduceerd door Zeppers Film, in coproductie met VPRO.

'2Doc: Mister Soul – A Story about Donny Hathaway', zaterdag 8 februari om 23.05 uur bij de VPRO op NPO 2.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Vitaya logo V3 logo Vitaya V3 logo Vitaya

'Extreme Love Stories' onthult 's werelds meest ongewone, verrassende en schokkende relaties. Van feeders tot fetisjisten, polyamoristen tot zwangere mannen, zustervrouwen en suikerbaby's. 'Extreme Love Stories' brengt verschillende vormen van romantiek uit de 21e eeuw in beeld en bewijst dat er voor iedereen iemand is.

'Extreme Love Stories', om 22.10 uur op Vitaya.

Dossiers