'2Doc: Leftover Women' bij de VPRO

woensdag 19 februari 2020

Ook in China zijn veel vrouwen ambitieus. Ze studeren en hebben een mooie carrière. Maar als ze op hun 27ste nog ongetrouwd zijn, worden ze beschouwd als 'leftover women' en tellen ze niet meer mee.

De filmmakers Shosh Shlam en Hilla Medalia volgen drie succesvolle Chinese vrouwen in Beijing: de 34-jarige advocaat Qiu Hua Mei, de 28-jarige radiopresentator Xu Min, en de 36-jarige assistent professor Gai Qi in Beijing. Ondanks hun succesvolle carrières worden deze vrouwen gezien als ‘leftover women’ of ‘sheng nu’, een denigrerende term voor ‘overgebleven’ vrouwen.


Het is voor alleenstaande vrouwen op zoek naar een partner moeilijk om trouw te blijven aan hun persoonlijke en professionele ambities. Want door de eenkindpolitiek is de Chinese demografie uit balans. Er zijn in China dertig miljoen meer mannen dan vrouwen. De druk op vrouwen, met name door familie, om te trouwen is daardoor groot.

'2Doc: Leftover Women', donderdag 20 februari om 23.10 uur bij de VPRO op NPO 2.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VIJF logo VIJF tv logo

De danscrew van Jay behaalt de finale van het Britse kampioenschap, maar dan stopt Jay plots met zijn passie en moet Carly het van hem overnemen. Tot overmaat van ramp raken ze hun oefenruimte kwijt en worden ze gedwongen om samen te werken met de balletdansers van de Royal Dance School in ruil voor oefenruimte.

'StreetDance 3D', film uit 2010 met oa. Nichola Burley, om 20.35 uur op VIJF.

Dossiers