'X Factor': auditie in West-Vlaanderen

maandag 8 september 2008

De site Oud Sint-Jan in Brugge is de arena van de eerste auditiemarathon van 'X Factor'. Van 's morgens vroeg maken de Vlamingen met muzikale ambitie hun opwachting. Velen zijn piepjong, evenveel anderen hebben heel wat levenservaring. Dat is geen enkel probleem, want werkelijk iedereen mag zijn kans wagen in deze muzikale talentenjacht: de 16- tot 24-jarigen, de 25-plussers en de groepen.

J


uryleden Kris Wauters, Do en Maurice Engelen moeten tijdens de provinciale audities samen het kaf van het koren scheiden. Daarom moet elke kandidaat a cappella zingen en zijn hulpstukken zoals muziekinstrumenten niet toegelaten. Dit vooruitzicht doet wat met de zenuwen. In de wachtzaal zien we kandidaten die tot de laatste seconde oefenen, stressballen die platgeknepen worden, handen die een eigen leven leiden en de toiletten zijn voortdurend bezet.

Dat is allemaal niet erg zolang de auditie maar vlot verloopt. Maar ook hier houdt de stress sommige zangers in spe in een wurggreep, met black outs, stembanden die niet meer meewillen of een slappe lach tot gevolg. Er zijn ook kandidaten die er een eigenzinnige tactiek op nahouden, zoals de blonde Sonny. Zij heeft met opzet een nummer gekozen dat ze nog niet vaak heeft gezongen. De jonge Nona heeft vooral veel geoefend. Het is haar grote droom om een muzikale carriŤre uit te bouwen en ze luistert met een bang hart naar het verdict van de jury.

Het oordeel van Kris Wauters, Do en Maurice Engelen lokt geregeld reacties uit, vooral als het negatief is en vooral dan door de mannelijke kandidaten die al meermaals opgetreden hebben. Over ervaring gesproken. In Brugge zien we met Marc een oude bekende terug. Hij waagde bij de eerste editie van 'X Factor' zijn kans, werd meegenomen naar het bootcamp, maar viel net voor de live-shows af. Hij keert nu terug met een nummer van Jacques Brel.

Tijdens de audities worden de juryleden zowel op recente hits als op onvervalste klassiekers getrakteerd. In alle genres, want zowel pop, country, rap als het levenslied passeren in West-Vlaanderen de revue.

In deze aflevering trakteert gastvrouw Hadise ons ook op een rit met de X Pressor, de mobiele auditiekamer die over het hele pakket van de kandidaten oordeelt en die van Kortrijk over Nieuwpoort en Madonna tot Brugge en Damme is gereden. De kandidaten met zangambities die niet zeker waren van zichzelf konden hier eerst de test komen doen vooraleer ze naar de jury stapten. Groen licht betekent dat ze iets speciaals hebben. Rood licht betekent dat ze geen schijn van kans maken voor Kris Wauters, Do en Maurice Engelen.

'X Factor', dinsdag 9 september om 20.40 uur op vtm.

DOSSIER: X Factor 2008 (vtm)

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Het Gezin' (foto: Eén - © VRT 2019)

Pleegzoon Jawad gaat in Willebroek naar een nieuwe school. Hij is zenuwachtig, want hij kent nog niemand in zijn klas. In Beringen zijn de inschrijvingen voor het eerste kleuterklasje gestart. Jonathan en Shareen hopen op een school vlak bij huis. En bij de familie van Steven en Isabelle nemen de twee oudste dochters enkele beslissingen tegen de goeie raad van hun ouders in.

'Het Gezin', om 20.40 uur op Eťn.

Dossiers