'Tom Fietst' woensdag in Zambia

dinsdag 7 april 2020
Foto: Eén/VRT - © Borgerhoff & Lamberigts 2020

In Zambia ontmoet Tom Brian Moonga, de man achter de Buffalo Bikes. De Buffalo Bike is een stevige fiets, speciaal ontworpen voor moeilijk berijdbare wegen.

Slechts weinig mensen kunnen zich hier een auto veroorloven, maar een fiets kan het leven ook al veel makkelijker maken. Zoals voor boer Floyd bijvoorbeeld, die dankzij de fiets veel meer en veel sneller melk kan vervoeren. Jolly is als verpleegster verantwoordelijk voor een gebied van meer dan 6.000 mensen, waar zij en haar ploeg bij raken dankzij de fiets.


De organisatie achter Buffalo Bikes produceert fietsen, verkoopt die, maar schenkt er ook veel weg. Aan schoolkinderen bijvoorbeeld, die anders vaak te ver wonen om een school te kunnen bereiken, of lastig gevallen worden op weg ernaartoe. Tom leert Monica kennen en gaat met haar mee naar school.

Jenipher Mweene, lerares: 'Een fiets helpt schoolgaande jonge meisjes om überhaupt naar school te kunnen gaan, want ze worden vaak belaagd door jonge tieners en mannen, en zo kunnen ze hen afschudden.'

'Tom Fietst', woensdag 8 april om 20.40 uur op Eén.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo een logo Eén logo

Advocaat Andrew Beckett krijgt, kort na zijn promotie, te horen dat hij wordt ontslagen. Zijn werkgever geeft als reden dat hij een opdracht verknoeid heeft. Maar Andy denkt daar anders over: hij vermoedt dat het advocatenkantoor ondekt heeft dat hij homoseksueel is en aids heeft en dat dat de reden voor zijn ontslag is. In een wereld vol onbegrip en intolerantie vecht hij voor gerechtigheid.

'Philadelphia', film uit 1993 met oa. Tom Hanks en Denzel Washington, om 21.25 uur op En.

Dossiers