Tien moslima's geven eerlijke antwoorden in 'Durf Te Vragen'

maandag 23 september 2019

Siska Schoeters ontvangt in een nieuwe 'Durf Te Vragen' dinsdagavond tien moslima's, die eerlijk antwoorden op de vragen van nieuwsgierige mensen: 'Drinken jullie soms alcohol?','Mag je een relatie hebben met een niet-moslim?', of 'Waarom draag je een hoofddoek?' Rozerin, een jonge moslima, nodigt Siska uit op haar Koerdisch verlovingsfeest. En Mariem ontwerpt haar eigen feestkleding, die ze graag eens wil passen bij Siska.

May (22 jaar, Gent; en Alliser (20 jaar)
De ouders van deze zussen zijn Soedanees, en vluchtten vanuit Libanon naar België toen May zeven jaar was. May vindt dat je als moslima altijd je beste kant moet tonen. Een moslima moet geëngageerd zijn en haar rol opeisen in de maatschappij. Haar zus Alliser besliste nog maar pas om een hoofddoek te dragen. Het was een impulsieve en vrije keuze waar ze nog geen minuut spijt van heeft gehad.

Saïda (50 jaar, Mechelen)
Saïda is van Marokkaanse afkomst en vindt dat de Koran aan een update toe is. Theologen moeten het boek naar de moderne tijd interpreteren en toegankelijk maken voor de gewone mens. Saïda draagt van haar 17e consequent een hoofddoek omdat het haar identiteit is. En een identiteit kan je niet zomaar afzetten, zegt ze. Ze vindt van zichzelf dat ze een feministe is. 'Niet moeilijk, want we leven nu eenmaal in een mannenwereld. Zowel bij de moslims als bij de katholieken.'


Ruby Zahira (23 jaar, Hemiksem)

Zahira’s geboortenaam is Ruby, maar toen ze zich in 2014 bekeerde tot de islam koos ze voor Ruby Zahira. 'Zahira' betekent schittering in het Arabisch. Ruby is altijd geïnteresseerd geweest in religies. Voor haar paste de islam het meest bij haar persoon. Ze houdt van de normen en waarden van de islam. Op school draagt ze altijd een hoofddoek, daarbuiten niet altijd. 'Geloof zit in je hart,' zegt Ruby, 'niet in wat je doet.'

Fairouz (24 jaar)
Fairouz studeert rechten en merkt daardoor dat ze meer gerespecteerd wordt dan andere moslima’s. Fairouz wil gewoon respect krijgen voor de persoon wie ze is, los van religie en opleiding. Rond haar 16e heeft ze uit rebellie één jaar een hoofddoek gedragen. Thuis is haar familie gelovig maar niet 100% praktiserend. Als Fairouz al eens naar de moskee gaat zal het eerder in Tunesië zijn, het geboorteland van haar ouders. 'Hier in België is het echt onaangenaam. We zitten in een kelder zonder verwarming.' Fairouz is best trots dat ze nu in Nederland studeert en de moeilijke humaniorajaren, waar ze vaak te maken kreeg met discriminatie, achter haar liggen.

Mariem (27 jaar, Mechelen)

Mariem is een praktiserende moslima. Ze gelooft dat de vrouw meer rechten heeft dan de man in de islam. Ze is mama van twee jonge kinderen en ontwerpt haar eigen kledinglijn.  Mariem is ervan overtuigd dat als er meer dialoog zou zijn tussen moslims en niet-moslims, er minder vooroordelen zouden zijn. "Het lijkt soms of wij marsmannetjes zijn," zegt ze.  


Rojda (23 jaar), Rozerin (26 jaar) en Berivan (26 jaar, Oostende)
Deze Koerdische zussen zijn geboren in België en hebben alle drie hun eigen opvatting over de islam. Berivan zou kunnen trouwen met een niet moslim. Rozerin dan weer niet; zij verloofde zich recent met een man van dezelfde Koerdische cultuur. Rojda heeft het moeilijk met haar identiteit. Ze is dan wel in België geboren, maar sinds de aanslagen voelt ze zich toch bekeken en uitgesloten.

Fatiha (55 jaar, Antwerpen)
Voor Fatiha is het dagelijks leven als een moslima in Antwerpen niet makkelijk. Ze wil graag deelnemen aan de samenleving, maar de arbeidsmarkt en de verschillende instellingen maken het leven voor haar en andere moslima’s moeilijk. 'Het is niet de islam die ons onderdrukt, het zijn de mensen.' Fatiha bestudeert de Koran al meer dan 15 jaar. Volgens haar moeten vrouwen meer hun plek opeisen in de interpretatie van de Koran en zich meer laten gelden in de islamscholen.


'Durf Te Vragen', dinsdag 24 september om 20.40 uur op Eén.



TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo vtm logo

Zes mannen uit Gent zoeken naar liefde, geluk en zichzelf in een wereld vol onzekerheden. Ze worstelen met de vraag hoe ze man moeten zijn, terwijl ze navigeren door de verwachtingen van vrouwen en de complexe zoektocht naar hun eigen identiteit.

'Wat Mannen Willen', film van Filip Peeters uit 2015, met oa. Jonas Van Geel en Nathalie Meskens, om 22.35 uur op VTM.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 14:25
    Sporza: Ronde van Frankrijk 2025
    13:30
    De mosterd van Meus
  • 13:00
    Radio 1: Sporza Tour
    17:30
    A Year on Planet Earth
  • 14:30
    Kaatjes Kameraadjes
    14:00
    Tik Tak
  • 13:35
    Vakantiehuis for Life
    18:00
    Wordt aangekondigd
  • 14:20
    Random Breath Test
    14:00
    Wordt aangekondigd
  • 12:20
    Geen uitzending
    18:00
    Wordt aangekondigd
  • 10:00
    Geen uitzending
    17:15
    Neighborhood Wars
  • 14:20
    Blind getrouwd: Australië
    14:00
    Wordt aangekondigd
  • 14:25
    Geen uitzending
    14:00
    Wordt aangekondigd
  • 14:05
    De Zomerkeuken
    13:50
    Uit de Schelp
  • 14:20
    NCIS
    14:00
    CSI: Crime Scene Investigation
  • 14:10
    Border Security: Canada's Front Line
  • 14:05
    The Block Australia
    19:45
    Komen eten
  • 13:55
    Snapped
    19:30
    Killer at the Crime Scene
  • 14:21
    CEO van mijn leven
    14:59
    Herhalingslus
  • 14:11
    Red de meubelen
    14:00
    De Muziekshow
  • 14:30
    Piet Patron
    14:00
    Open Vuur
  • 14:15
    Midsomer Murders
    15:00
    Father Brown
  • 14:15
    Storage Wars
    20:00
    Blowing LA
  • 14:15
    NOS Tour de France 2025
    20:00
    NOS Journaal 20.00 uur
  • 14:25
    MAX Maakt Mogelijk Helpt
    19:25
    Mammals
  • 14:25
    De Faker op vakantie
    20:00
    Meer dan verwacht