'Telefacts' donderdag over de parachutemoord

Vrijdag start in Tongeren het langverwachte assisenproces rond de parachutemoord. Els Clottemans moet zich verantwoorden voor de moord op haar liefdesrivale Els Van Doren. Het gerecht ziet als motief de driehoeksverhouding tussen Clottemans, Van Doren en hun gemeenschappelijke minnaar Marcel Somers.
Clottemans zou de parachute van Van Doren gesaboteerd hebben, maar tot op heden houdt ze haar onschuld staande. Er zijn aanwijzingen, maar geen harde bewijzen.
Samen met 3 betrokkenen kijkt 'Telefacts' vooruit naar één van de meest spraakmakende assisenzaken van de voorbije jaren. Luc Deijgers bestuurde het vliegtuig waaruit Van Doren haar fatale sprong maakte. Volgens hem is het saboteren van een parachute kinderspel.
Jef Vermassen verdedigt de echtgenoot van het slachtoffer. Het proces wordt een martelgang voor de familie, vreest hij. Niet in het minst door de grote media-aandacht rond de zaak. Journalist Farouk Ozgunes raakte van meet af aan geïntrigeerd door de zaak. Hij heeft het gevoel dat niet alle sporen in het dossier even grondig onderzocht zijn. Het proces zal zeker 4 weken duren. Nog nooit was de uitkomst van een rechtszaak zo onvoorspelbaar als nu.
Spijbelziek
'Wij zijn de school van 1001 kansen, maar vroeg of laat komt er een moment dat je zegt: ik laat hen los.' Koen Van Avermaet is leerlingenbegeleider van het Centrum voor Deeltijd Onderwijs in Antwerpen Noord. Spijbelen is -ook hier- een groot probleem. De laatste vijf jaar is het aantal problematische afwezigheden met bijna 40% gestegen. De meeste spijbelaars zijn de school gewoon moe, maar ook moeilijke thuissituaties zijn vaak de oorzaak van het wegblijven.
Toch gaat Van Avermaet elke ochtend met hernieuwd enthousiasme aanbellen bij de spijbelaars thuis. Want elke succesje om iemand op het rechte schoolpad te houden, is het waard voor hem. In de Victor Hortaschool van Evere heeft de directeur zo zijn eigen methodes: hij zwaait met gratis inkomtickets voor Walibi of stelt gratis fietsen ter beschikking. Maar op hardnekkige spijbelaars zoals Nick, die vaak 3 tot 4 dagen per week afwezig blijft, maakt dat weinig indruk. Tot radeloosheid van zijn moeder.
De marathonman
'Ik zoek altijd nieuwe uitdagingen. En deze keer was het: kan ik leven van mijn hobby? Nu doe ik drie dingen op een dag: eten, slapen en een marathon lopen.' Sinds 1 januari dit jaar loopt Gentenaar Stefaan Engels (49) elke dag een marathon, elke dag dus 42 Km en 195 meter.
Engels is al 25 jaar een duursporter en bezeten door records. Eerst stortte hij zich op triatlons. Hij liep er ooit 20 op één jaar tijd. Niemand deed ooit beter. Maar zijn ultieme uitdaging was: kan ik 1 jaar lang elke dag een marathon lopen? Voorlopig wel, zo blijkt, want hij zit al over halfweg.
In het begin had Stefaan het lastig, zoals de dokters hem voorspeld hadden. Maar na een tijdje begon hij zich aan te passen aan dit ongewone ritme. Sportarts Eddy Spans valt van de ene verbazing in de andere: 'De overbelasting verdween, de bloedwaarden herstelden zich en z'n hartritme normaliseerde.' Niemand ter wereld deed Stefaan dit ooit al voor.
'We hebben gewoon geen ervaring met dit soort prestaties', zegt Spans. Maar zijn gedrevenheid heeft ook een keerzijde. 'Als hij iets wil, dan gaat hij ervoor, ten koste van alles. Ook van zijn familie." Stefaan is zich daar ook van bewust: "Ik ben jaren bewust vrijgezel geweest, om het niemand aan te doen met mij te moeten leven. Wat ik doe is niet te combineren met een relatie.'
'Telefacts', donderdag 23 september om 22.40 uur op vtm.