'Nachtwacht': Is veganisme de toekomst?

vrijdag 21 februari 2020
Foto: Canvas - © VRT 2020

Drie gasten. Een uitdagende stelling over een belangwekkende kwestie. En Jan Leyers. Met die ingrediŽnten probeert Nachtwacht klaarheid te scheppen en uitwegen te vinden temidden van de stortvloed aan problemen en opinies die we vandaag over ons heen krijgen.

In deze aflevering gaat het over onze voedinggewoontes en de toekomst van het veganisme en vlees eten.


'Binnenkort eten we allemaal veganistisch en vlees eten zal ooit illegaal zijn', zegt vegan-activist Tobias Leenaert. We evolueren onvermijdelijk naar een veganistische samenleving. Want enerzijds kunnen we de nadelen van dierlijke producten voor onze planeet en onze gezondheid niet langer ontkennen. En anderzijds was overstappen naar een alternatief nog nooit zo gemakkelijk. Steeds meer grote voedingsbedrijven investeren in de ontwikkeling van vleesvervangers. Dus zal ook de maatschappij langzaam volgen, denkt Leenaert.

Tegenover hem zit Stefaan De Smet. De professor van de UGent gelooft niet dat we op korte termijn kunnen overschakelen. Een volledig veganistische maatschappij is niet duurzaam en de alternatieven voor vlees kunnen vlees nog niet vervangen. Volgens De Smet heeft vlees trouwens onterecht een slecht imago.

Later schuift Imke de Boer mee aan tafel. Deze Nederlandse hoogleraar komt met een verrassende boodschap: wie dierenleed voorop stelt, moet veganist worden. Maar wie de aarde wil redden, zal toch nog beetje vlees moeten eten…

Jan Leyers leidt het gesprek in goede banen.

'Nachtwacht', zaterdag 22 februari om 22.15 uur op Canvas en canvas.be.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo een logo Eén logo

Het interventieteam wordt in bijstand gevraagd door een ambulance; een dronken man is gevallen en verzet zich bij de verzorging. Bij aankomst ziet het interventieteam dat de man niet alleen is. Het wijkteam gaat op bezoek bij een vrouw die het niet makkelijk heeft. Ze weigert hulp en het wijkteam probeert haar te overtuigen dat het zo niet langer kan. In de telecommandokamer merken ze een gevecht op; een tiental mannen gaat elkaar te lijf. Het snelle responsteam en verschillende interventieteams worden ter plaatse gestuurd. In het wijkkantoor komt een angstige man binnengewandeld; hij heeft informatie over een crystal methlab.

'Politie 24/7', om 20.45 uur op Eťn.

Dossiers