'Lockdown': 12 kortverhalen op dezelfde locatie! Deze week op En en VRT NU

maandag 18 januari 2021
Foto: Thomas Nolf - Eén © VRT 2021

'Lockdown' is een reeks van 12 op zichzelf staande kortverhalen, geregisseerd door 12 Vlaamse topregisseurs en met een straffe cast. Elk verhaal speelt zich af in dezelfde setting: de bezoekersruimte van een gevangenis. Twee personages, elk aan een kant van het glas in de bezoekruimte dat hen - maar ook hun wereld scheidt.

Met 'Lockdown' heeft Eén iets heel bijzonders in petto voor zijn kijkers. De reeks brengt twaalf op zichzelf staande kortverhalen, geregisseerd door twaalf Vlaamse topregisseurs en met een straffe cast. Elk verhaal speelt zich af in dezelfde setting: de bezoekruimte van een gevangenis. Twee personages, elk aan een kant van het glas in de bezoekruimte dat hen - maar ook hun wereld – scheidt.LEES ook: Gemaakt in 2020: Eén pakt vanaf 4 januari uit met vier gloednieuwe fictiereeksen van eigen bodem

Elke kortfilm wordt door een andere regisseur en crew gemaakt en met andere acteurs. Lockdown wordt hierdoor een verrassende mix van verschillende genres zoals drama, comedy en thriller. Het idee komt van regisseurs Gilles Coulier  en Maarten Moerkerke, die beiden een aflevering regisseren, naast onder andere Michaël Roskam, Kaat Beels, Frederike Migom, Jan Eelen, Dorothée Van Den Berghe en Robin Pront. Lockdown is een productie van De Wereldvrede & Lecter Scripted Media en kwam tot stand met de steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds en Sabam for culture.

Bedenkers Gilles Coulier en Maarten Moerkerke: ''Lockdown' heeft het basisidee om in één corona-proof setting twaalf verhalen te vertellen - maar ook het doel om met een creatief antwoord moeilijke tijden te tackelen - ruimschoots overtroffen. Het uitgangspunt dat elk verhaal vanuit de regisseurs moest vertrekken, levert twaalf heel verschillende films op die qua stijl, genre en thematiek de kijkers genereus zullen verrassen, ontroeren, huiveren en doen lachen. Een onverhoopt resultaat dat alleen maar mogelijk was door de inzet en de solidariteit van iedereen die aan deze reeks heeft meegewerkt.'

Olivier Maeterlinck van Sabam for Culture: 'Dankzij de reeks 'Lockdown' kregen verschillende regisseurs en scenaristen de mogelijkheid om nieuw werk te realiseren in een periode waarin het draaien van kwaliteitsvolle fictie geen evidentie is. Zo worden kansen gecreëerd voor zowel jong talent als gevestigde waarden en zo'n projecten ondersteunen we met veel plezier.'

Aflevering 1 (18/01)

Zuur
Regisseur: Robin Pront / Scenarist: Robin Pront, Kevin Meul
Acteurs: Matthias Schoenaerts, Veerle Baetens
De ultieme confrontatie tussen de met zuur verminkte Kim en haar ex-vriend, draaideurcrimineel Kasper. Die laatste hoopt zo op strafvermindering, Kim hoopt echter op iets heel anders. Wraak, hier en nu.

2055
Regisseur: Wouter Bouvijn / Scenarist: Wouter Bouvijn
Acteurs: Peter Gorissen, Tom Vermeir
'2055' leeft al 40 jaar in een instituut dat de mogelijkheid biedt uit eigen wil in isolement te leven. De deur naar het zonlicht kan hij vrijwillig openen. Op een dag wordt hij verrast door een reparateur aan de andere kant van het glas, hij komt de telefoons aan de wand nakijken. Het komt tot een gesprek. Hoe reageert '2055' na 40 jaar isolement op een gefilterde mensenstem? Heeft hij nog gevoelens wanneer hij in iemands ogen kijkt?

Nadja
Regisseur: Kaat Beels / Scenarist: Stefanie Vanhecke, Jan Pepermans
Acteurs: Emilie De Roo, Linde Carrijn
Wie van ons droomt er niet van een andere, betere versie van zichzelf? En wat als net die versie je een bezoekje brengt in de gevangenis?

Aflevering 2 (19/01)

Zoveel…
Regisseur: Maarten Moerkerke / Scenarist: Josse De Pauw
Acteurs: Kim Snauwaert, Bart Hollanders

Hij is veroordeeld voor onopzettelijke slagen en verwondingen met de dood als gevolg. Zij heeft een jaar lang gewacht om hem in de gevangenis te bezoeken. Ze hadden iets bijzonder toen, al kwamen er weinig woorden aan te pas - achteraf gezien misschien zelfs te weinig - en dat is het enige wat ze nu wel kunnen doen... praten. Hij verlangt onhandig naar vroeger, zij wil weten wat er precies gebeurd is die fatale avond. Maar geen van beiden krijgt wat hij of zij wil: hij heeft immers niet zomaar iemand gedood…

Franky & Mariel
Regisseur: Jan Eelen / Scenarist: Jan Eelen
Acteurs: Marjan De Schutter, Josse De Pauw

Een gedreven vrijwilligster gaat tijdens de lockdown op gevangenisbezoek bij een verveelde nihilist. Wat begint als een normaal gesprek tussen twee volslagen vreemden, ontspoort al snel tot een strijd om zelfbehoud.

Stella
Regisseur: Christina Vandekerckhove / Scenarist: Christina Vandekerckhove
Acteurs: Peter Van den Begin, Dominique Van Malder

Wanneer de narcistische Bob de verjaardag van zijn dochter Stella vergeet, is het niet zijn vrouw Veerle die de bezoekersruimte binnenwandelt, maar Piet Hynemans.

Aflevering 3 (20/01)

A plus jamais
Regisseur: Gilles Coulier / Scenarist: Julie Mahieu, Jonas Geirnaert, Gilles Coulier
Acteurs: Mounir Aït Hamou, Johan Leysen , Isabelle Van Hecke

24 december. Voor gedetineerden Rami en John is het een heel bijzondere dag in de gevangenis: hun laatste. Niet omdat hun tijd erop zit, wel omdat na maanden wroeten en graven hun tunnel onder de bezoekersruimte eindelijk klaar is. Slechts enkele centimeters scheiden hen nog van de vrijheid en een hele warme Kerstmis.

Echo
Regisseur: Kato De Boeck, Flo Van Deuren / Scenarist: Kato De Boeck, Flo Van Deuren
Acteurs : Maaike Neuville, Circé Lethem

Een hoogzwangere vrouw bezoekt haar vriendin in de gevangenis een laatste keer voor de geboorte van hun kind.

Transfer
Regisseur : Jonas Govaerts / Scenarist: Joey O'Bryan
Acteurs: Anne-Laure Vandeputte, Gène Bervoets

Om uit de gevangenis te ontsnappen, gebruikt de tot levenslang veroordeelde moordenaar Elias een occult ritueel om in de bezoekersruimte van lichaam te wisselen met zijn vervreemde, zwangere dochter Fia. De jonge vrouw heeft zelf echter nog een verrassing voor hem in petto.

Aflevering 4 (21/01)

Claude M.
Regisseur: Dorothée van den Berghe / Scenarist: Michael De Cock
Acteurs: Sara De Roo, Sachli Gholamalizad

Claude M, een alleenstaande moeder, zit een gevangenisstraf uit. Ze heeft geen andere keuze dan haar zoon Iwan achter te laten bij haar jongere zus Neda. Neda wilde nooit een kind, maar moet nu plots voor eentje zorgen. Ze bezoekt haar zus in de gevangenis. Iwan schaamt zich voor zijn moeder, en dus moet Claude alle informatie over haar zoon via Neda te weten komen. Jaloezie steekt de kop op, want Neda kan zich duidelijk beter en beter vinden in de moederrol. Maar het ergste bericht moet nog komen: Neda heeft besloten een jaar in Jordanië aan de slag te gaan en Iwan wil graag mee.

Nora & Sam
Regisseur: Frederike Migom / Scenarist: Frederike Migom, Laura Schroeder
Acteurs: Tine Embrechts, Joke Devynck

Nora is te net gekleed voor een gevangenisbezoek. Terwijl ze wacht op Sam, die opgesloten zit, spreekt ze tegen zijn lege stoel. Ze heeft iets belangrijk te zeggen. Wanneer Sam eindelijk binnenkomt, slaagt Nora daar echter niet in. Verlamd door angst lijkt zij diegene die gevangen zit, en is Sam de enige die haar kan bevrijden.

Het slachtoffer
Regisseur: Michaël R. Roskam / Scenarist: Dimitri Verhulst
Acteurs: Antoine Princen, Olivier Bony

Heel verbaasd dat hij überhaupt bezoek ontvangt, krijgt de gedetineerde van de cipier te horen dat het gaat om de enige persoon die nog in de gevangene geïnteresseerd is, namelijk: zijn slachtoffer.

'Lockdown', vanaf maandag 18 januari, 4 dagen na elkaar rond 21.20 uur op Eén.Lees ook:
Gemaakt in 2020: En pakt vanaf 4 januari uit met vier gloednieuwe fictiereeksen van eigen bodem

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VTM 4 logo

Nadat luitenant-generaal Eugene Irwin veroordeeld wordt tot een celstraf van tien jaar, wordt hij opgesloten in de militaire gevangenis van kolonel Winter. De gevangenisdirecteur steekt zijn waardering voor de veelvuldig gedecoreerde generaal aanvankelijk niet onder stoelen of banken, maar daar komt al snel een einde aan. Irwin maakt immers geen geheim van zijn afkeer van diens buitengewoon strenge leiding van de strafinstelling. Winter probeert Irwin te kraken met zware straffen, maar die laat zich niet intimideren: hij weet zijn celgenoten achter zich te scharen en maakt een cht leger van hen, tot groot ongenoegen van de gevangenisdirecteur...

'The Last Castle', film uit 2001 met oa. Robert Redford en James Gandolfini, om 20.40 uur op VTM 4.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 11:00
  De Zevende Dag
  13:00
  Het journaal (middag)
 • 10:00
  Ketnet Junior
  19:00
  Rolkrant
 • 11:25
  Helden
  11:50
  Grizzy & the Lemmings
 • 10:05
  Geen Uitzending
  12:05
  Chicago Fire
 • 10:25
  Geen uitzending
  12:35
  The Real Housewives of Dallas
 • 11:15
  This is Us
  12:00
  Onderbreking
 • 00:45
  Geen Uitzending
  13:00
  De Wegpolitie UK
 • 11:15
  Dawn of the Croods
  11:35
  Wakandy
 • 10:55
  Joe
  12:35
  Sturm der Liebe
 • 10:45
  Geen uitzending
  13:50
  Likok On Tour
 • 11:00
  Coroner
  11:45
  Geen uitzending
 • 11:15
  WWE: Raw
  12:00
  WWE: Smackdown
 • 11:00
  Bal National
  11:35
  Nuances
 • 11:00
  Trends Talk
  11:36
  Z-Weekoverzicht
 • 10:00
  Herbert
  12:00
  De Vlaamse Top 10
 • 11:10
  Salontafel
  11:32
  Wonen
 • 11:15
  De Koepelzaal
  11:30
  Het Gesprek - Els Ampe
 • 11:15
  Dit was het nieuws
  12:00
  NOS Journaal
 • 11:00
  EO BEAM Kerkdienst
  11:30
  Metterdaad
 • 11:20
  Zapplive op Zaterdag
  11:55
  Steken en Prikken