'Koppen': wapens op onze Vlaamse scholen

woensdag 5 september 2007

Een jongen van 15 en z'n broer steken een jongen van 14 neer. Net buiten hun school in het centrum van Gent. Het is pas de tweede schooldag. Heel Vlaanderen reageert geschokt op deze zoveelste gewelddaad tussen jongeren.

E


n de cijfers zijn ook verontrustend. Volgens de meest recente onderzoeken zou zo'n 17 procent van de jongens en 7 procent van de meisjes wel 'ns een soort wapen meenemen naar school. Wat is er aan de hand in onze scholen? En wie doet er wat aan? Koppen zoekt het uit.

DE LOKROEP VAN GOD
Het aantal Evangelische Kerken in ons land neemt razendsnel toe. Ook steeds meer Vlamingen laten zich verleiden door de lokroep van God.

"Zoveel problemen in mijn leven hebben een oplossing gevonden. Dat is geen toeval. Dat is God die een beschermende hand over mij uitsteekt." Wouter is 33 en sinds drie jaar lid van een Evangelische Kerk in Berchem. Een zogenaamde Afrikaanse kerk waar elke zondag meer dan twee uur lang gezongen en gedanst wordt om de Heer te loven. En dat lokt volk.

Steeds meer Vlamingen vinden hun weg naar deze kerken. Sarah is 20 en komt niet alleen op zondag naar de kerk. Ze gaat ook op dinsdag naar de Bijbelstudie, op woensdag naar de vrouwenavond en op zaterdag naar de gebedsdienst. Sarah: "Wat ik hier vind, is de liefde van God, vuur, passie om voor Jezus te gaan. Ik ontmoet God hier elke keer."

De laatste jaren is het aantal Evangelische Kerken toegenomen. In Antwerpen zijn er een vijftigtal, maar er een juist getal opplakken is onbegonnen werk. Ze komen en verdwijnen weer, en zijn niet altijd even zichtbaar. Vaak duiken de kerkjes op in lege winkelpanden, achteraf gebouwen of zelfs appartementen. Iedereen kan zo'n kerk opstarten. Het woord van God prediken en een paar volgelingen hebben, is genoeg om van start te gaan.

De "Redeemed Christian Church of God" van pastor Mike, waar Wouter en Sarah lid van zijn, is in zes jaar tijd van 6 naar meer dan 400 leden gegaan. Pastor Mike heeft dan ook een missie: "My vision is to take over Belgium, in Jesus name." Om dat te bereiken, heeft God hem ook, zo zegt hij, de kracht gegeven om mensen te genezen. Pastor Mike: "God doet mirakels. Als er geen hoop meer is, kom dan maar naar mij."

KLEUTERS OP INTERNAAT
Het aantal kleuters op internaat neemt in Vlaanderen toe. Sommige werkende ouders zien het als de enige oplossing.

Uw kindje van drie jaar op internaat? U kan het zich misschien moeilijk voorstellen. En toch, in Vlaanderen worden internaten voor kleuters steeds populairder. In het Onze-Lieve-Vrouw Internaat in Ledeberg bijvoorbeeld zijn dit jaar 13 kleuters van 2,5 tot 6 jaar ingeschreven. "We zijn tien jaar geleden met het internaat begonnen op vraag van enkele ouders", zegt directrice Nicole  Van De Putte, "wij dachten toen dat er weinig interesse zou zijn, maar nu zit het internaat helemaal vol." 

Koppen volgt kleutertjes die vorige zondag hun intrek namen in de twee slaapzalen van het internaat: bedjes opmaken, kleertjes wegleggen, knuffels op hun plaats zetten. Voor Isabeau (4) is het haar eerste dag op het internaat. Haar bedje wordt omgetoverd tot een echt prinsessendecor. Voor mama Juanita is het internaat de enige oplossing: "Mijn man heeft een zelfstandige bakkerij en ik ga voltijds werken bij een slager. Wij hebben bijna geen tijd om met onze kinderen bezig te zijn.' Ook voor de mama van Glenn (5) is het internaat de enige oplossing ' Ik werk in ploegen en sta er alleen voor. Het is niet altijd makkelijk om 's avonds en 's nachts opvang te vinden. Mijn ouders zijn ook niet meer zo jong".

Vooral eenoudergezinnen en zelfstandigen sturen hun kleuters op internaat. In Vlaanderen zijn dat er dit jaar ongeveer 150 kleuters, verspreid over 10 scholen. In Ledeberg mogen de ouders tijdens de week niet op bezoek komen. Da's volgens opvoedster Angelique nodig voor de structuur van het kind: "Tijdens de week zijn wij eigenlijk zoals de mama en de papa: knuffelen, verhaaltjes lezen, met hen bezig zijn. In het weekend nemen de ouders die taak weer over".

En maand internaat kost in het Onze-Lieve-Vrouwe internaat gemiddeld 190 euro, alles inbegrepen. Een peulschil vergeleken met wat sommige ouders maandelijks betalen aan een crche. Toch vindt directrice Nicole Van de Putte niet dat de kinderen op haar internaat worden 'gedumpt': "Wij krijgen tijdens de week veel telefoons van mama's en papa's die willen weten hoe het met hun kind gaat".


'Koppen', donderdag 6 september om 21.10 uur op En

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Big Brother' (foto: RTL 5 - © RTL 2021)

In de wekelijkse liveshow komen we elke donderdagavond te weten welke bewoner het 'Big Brother'-huis moet verlaten en hoe dat vertrek nazindert bij de andere bewoners. Verder blikken Geraldine Kemper en Peter Van de Veire terug op de afgelopen week in het 'Big Brother'-huis. Hoe is het de bewoners vergaan? Welke ontwikkelingen moeten nog eens extra bekeken en besproken worden? Dit doen zij o.a. met bekende gasten en de volgende experts: Lotte Vanwezemael (psycholoog en seksuoloog), Kas Stuyf (psycholoog) en Diederik Broekhuizen (socialmedia-expert).

'Big Brother Live', om 22.30 uur op Play4.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 09:00
  Winterbeelden
  10:00
  Radio 2 op n
 • 09:00
  Winterbeelden
  10:00
  Ketnet Junior
 • 09:00
  Samson & Marie
  09:05
  Mega Mindy
 • 08:50
  Draken: Race naar de rand
  09:10
  Wakandy
 • 08:00
  Geen uitzending
  10:00
  A Place In The Sun: Winter Sun
 • 01:25
  Onderbreking
  11:10
  Sturm der Liebe
 • 00:40
  Geen Uitzending
  13:00
  Onderbreking
 • 08:50
  Arthur & De Minimoys
  09:15
  Lanfeust Quest
 • 06:00
  Joe
  10:05
  Chez Bompa Lawijt
 • 08:50
  Tot op de Graat
  09:10
  Soep!
 • 08:30
  Geen uitzending
  09:30
  First Dates (NL)
 • 06:00
  NRJ : 6 - 10 met Michal Joossens en Julie Vermeire
  10:00
  Zenderonderbreking
 • 09:00
  Njamma Mia!
  09:15
  Bal National
 • 08:50
  Business Branding Trends Gazellen 2021
  10:00
  Herhalingslus
 • 08:00
  al-1-maar-hits
  10:00
  Lf !
 • 08:57
  Wonen
  09:19
  Ramen zelf uitbreken
 • 09:00
  Studio Vlaams Parlement
  18:00
  De Koepelzaal
 • 09:00
  NOS Journaal
  09:10
  Goedemorgen Nederland
 • 09:00
  NOS Journaal met gebarentolk
  09:15
  Nederland in beweging
 • 09:00
  Nelly & Nora
  09:10
  Pieter Konijn