Hilarische avonturen op de afdeling geriatrie in 'Getting On'

maandag 31 augustus 2009

Canvas neemt zijn kijkers dit najaar mee naar de geriatrische afdeling van een Brits ziekenhuis in 'Getting On', een driedelige tragikomische reeks van BBC Four. Het is een hilarische, maar ook harde serie vol donkere humor over het medisch personeel dat de zaken neemt zoals ze komen in een vergeten hoek van het ziekenhuis.

H


et verhaal speelt zich af op afdeling B4, waar noodzaak haar eigen creatieve oplossingen vergt en de keuzes die de verpleegsters moeten maken vaak niet van de simpelste zijn: ziekenzorg zonder franjes, met andere woorden, maar zo grappig!

De afdeling geriatrie is de minst gewaardeerde van het ziekenhuis. Het is de plaats waar mopperige oude mensen tijdelijk opgelapt worden, om een paar maanden later toch weer terug te keren. In die afdeling vinden we onder andere Kim Wilde (Jo Brand) – nee, niet de zangeres. Kim heeft haar job als verpleegster net terug opgenomen. Ze zoekt het allemaal nog wat uit en doet doorgaans niet meer dan wat van haar gevraagd wordt. En dat zorgt soms voor spanningen, want hoofdverpleger Loftus en dokter Moore vragen niet altijd hetzelfde. Kim is niet bepaald de meest hardwerkende van de verpleegsters: ze neemt graag een pauze en leest dan een tijdschrift, eet een stuk taart of gaat stiekem roken.

Den Flixter (Joanna Scanlan) is een bekwame verpleegster, maar persoonlijke problemen en ondoordachte beslissingen doen gaar soms in de fout gaan. In het begin moet ze even wennen aan de veel strengere nieuwe hoofdverpleger Hilary Loftus. Den was kortstondig getrouwd met een man die ze nog maar een paar weken kende. Vier maanden later verdween hij met de noorderzon, en met Den's geld. Nu heeft ze haar zinnen gezet op Hilary, maar die lijkt niet echt geïnteresseerd.

Pippa Moore (Vicki Pepperdine) is een dokter die de leiding heeft over de afdeling. Na een mentaal dipje is ze terug aan het werk. Ze heeft een lichtelijke obsessie voor de 'stoelgang' van de patiënten die ze in het kader van 'vitaal onderzoek voor de financiering van het ziekenhuis' met passie bestudeert.

En dan is er nog de nieuwe hoofdverpleger van afdeling B4: Hilary Loftus (Ricky Grover). Bij deze naam hadden Kim en Den wel een vrouwelijker iemand verwacht. Hilary weet van aanpakken en pikt de luie houding van de verpleegsters niet langer: Mrs. A (de ziekenhuisbacterie MRSA) zal niet toeslaan op zijn afdeling.
 
Uit het leven gegrepen
 
'Getting On' gaat over situaties die voor de kijker perfect herkenbaar zijn: iedereen heeft wel een oud familielid, een al wat oudere vader, moeder, of grootouder. Er is een wereld van verschil tussen deze realistische satire van de BBC en blitse Amerikaanse ziekenhuisseries als 'ER', maar het is slechts een kleine stap naar de directe ervaringen van de kijkers. Stand-upcomedienne Jo Brand speelt de rol van Kim en schreef samen met twee andere hoofdrolspeelsters – Joanna Scanlan en Vicki Pepperdine – ook het scenario volledig zelf, al heeft ze daarbij bewust – zoals het een stand-upkomiek past - veel ruimte gelaten voor improvisatie. Het acteerwerk levert geloofwaardige personages op en de regie geeft de sfeer in het ziekenhuis perfect weer.

Jo Brand weet wel waar ze het over heeft, want ze werkte tot het midden van de jaren '80 zelf als verpleegster in een psychiatrische instelling. In die tijd begon ze ook stand-upcomedy te doen en daarbij werd ze aanvankelijk sterk geïnspireerd door de radicale feministische beweging. In 1993 werd ze een vast panellid van de BBC-show 'The Brain Drain'. Daarna kreeg ze haar eigen show op Channel 4: Jo Brand Through the Cakehole.

Bij ons was de Britse 'Queen of Comedy' te zien in Canvas' eigen 'Comedy Casino' en in 'Live at the Apollo'. Wendy Nottingham kregen we op Canvas al te zien in 'Spooks' en 'Lewis' en in 'Kingdom' op Eén. Vicki Pepperdine had rollen in 'Lead Balloon' en 'Doc Martin' en Joanna Scanlan speelde onder andere mee in de politieke satire 'The Thick of It'. Helen Griffin had een rol in de Britse sitcom 'Gavin & Stacey' en 'Ricky Grover', die de rol van Hilary Loftus voor zijn rekening neemt, speelde onder meer gastrollen in Black Books en Red Dwarf.
 
Aflevering 1 – 1 september

Verpleegsters Den Flixter en Kim Wilde maken zich samen met dokter Pippa Moore klaar voor hun dagelijkse ronde in de geriatrische afdeling van het ziekenhuis. Maar deze dag verloopt niet zoals de andere. De nieuwe hoofdverpleger Hilary Loftus is net aan het werk gegaan en hij heeft zo zijn eigen idee over de gang van zaken in de afdeling. Verder zorgen een onsmakelijk stoelgangstaaltje en een overleden patiënt voor problemen. Kim, die haar job als verpleegster net weer opgenomen heeft, vraagt Den om hulp, maar die heeft haar eigen problemen.

Aflevering 2 – 8 september

De probleempatiënte Ivy domineert de dag in afdeling B4 van het ziekenhuis. Zij zet een reeks van gebeurtenissen in werking die Kim in de problemen en Hilary aan het huilen brengt. Ondertussen werkt Pippa verder aan haar verhandeling over stoelgang en gaan leven en dood in de geriatrie hun gewone gang. Maar met de oprukkende ziekenhuisbacterie MRSA zou het overlijden van een patiënt grotere gevolgen kunnen hebben voor de afdeling dan gewoonlijk.

Aflevering 3 – 15 september

In de nasleep van de discussie over Ivy beschuldigt Hilary Kim ervan een ongepaste opmerking gemaakt te hebben. Hij besluit het hier niet bij te laten en Kim moet noodgedwongen beroep doen op haar vakbondsafgevaardigde. Maar de problemen raken niet opgelost en daarbij komt nog dat Hilary vraagt om de afdeling tijdelijk te sluiten voor een grondige reiniging. Dat brengt extra druk mee voor het personeel. Ondertussen laat dokter Pippa het aan de anderen over en gaat op zoek naar warmere oorden wanneer haar onderzoek eindelijk afgerond is.

We want more
 
Er zijn voorlopig maar drie afleveringen gemaakt van 'Getting On' (pas in juli uitgezonden door BBC), maar de Britse pers was razend enthousiast en vroeg unaniem om een vervolg:

'This bleaky endearing geriatric ward comedy has only had a three episode run but richly deserves a full length series.' – Metro
 
'Who would have thought a sitcom set in an NHS ward could be so tragic, moving and hilarious? We want more.' - The Guardian
 
'It is bound to be recommissioned; nobody would be mad enough to let something this good slip through the cracks. When that happens, I hope they continue to go for accuracy rather than leaning towards laughter, because it was the truthfulness that made it so extraordinary.' – The Times
 
'Written by and starring Jo Brand, Joanna Scanlan and Vicki Pepperdine, 'Getting On' is a gem of a show that somehow succeeds in being by turns cynical, compassionate, depressing and life-affirming. And funny. Did I mention funny?'
Harry Venning – The Stage.

'Getting On', dinsdag 1 september 2009 om 23.00 uur op Canvas.


DOSSIER: Het tv-najaar van 2009

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

VTM GOLD

Lucas en Vic bezoeken wetsdokter Roos Missiaen en haar vriendin Anneke in de Ardennen om er te genieten van enkele dagen verdiende rust. Dit plan wordt brutaal verstoord door Nick, de vermoedelijke moordenaar van Hubert Rogiers en zijn dochter Delphine. Hij is kunnen ontsnappen en is naar de Ardennen getrokken. Meer zelfs, hij houdt Vic gegijzeld. In een telefoontje laat hij Lucas weten dat Vic pas wordt vrijgelaten als Frieda Rogiers haar beschuldiging intrekt. Hij houdt ook hardnekkig vol dat hij niets met de dubbele moord te maken heeft. Maar wie heeft het dan wel gedaan?

'Rupel', om 19.50 (3 afleveringen) op VTM GOLD.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 00:20
  Journaallus
  09:00
  Zomerbeelden
 • 00:00
  Canvaslus
  09:00
  Zomerbeelden
 • 20:55
  Geen uitzending
  06:00
  Tik Tak
 • 01:30
  Geen Uitzending
  05:55
  Maya!
 • 02:50
  Geen uitzending
  07:10
  Don't Tell the Bride
 • 01:20
  Onderbreking
  11:55
  The Kids Are Alright
 • 02:00
  Geen Uitzending
  11:30
  Le Petit Baigneur
 • 20:00
  VTMKIDS nachtloop 2022
  06:10
  Littlest Pet Shop: A World of Our Own
 • 00:25
  Zenderonderbreking
  06:00
  Joe
 • 23:10
  Inception
  04:50
  Geen uitzending
 • 02:10
  Geen uitzending
  08:50
  FBI: Most Wanted
 • 03:55
  LOOP Play6
  06:00
  NRJ Night
 • 00:50
  Zenderonderbreking
  08:05
  In het spoor van de dader
 • 04:30
  HAPeritief! (compilatie)
  04:50
  De dagschotel
 • 19:00
  Herhalingslus
  11:00
  Trends Talk
 • 01:00
  Je Kijkt Naar De Sterren
  06:00
  Nog even soezen
 • 04:44
  Epdm-dak leggen
  04:49
  Tooldokter
 • 04:30
  De Koepelzaal
  05:00
  Het Gesprek - Hilde Crevits
 • 04:40
  Stamnummer 1
  05:25
  Kantine
 • 04:45
  Hope Street
  05:30
  Ghosts
 • 04:45
  According to Jim
  05:10
  Family Guy
 • 02:58
  NOS Journaal (laat)
  06:00
  Droomhuis gezocht
 • 01:22
  Nieuwsuur
  06:56
  De kist
 • 04:31
  TekstTV
  05:33
  Bo Bear