'Een job als een andere': ijsjesverkoper aan de kust

In de laatste aflevering van de zomerreeks "Een job als een andere" kan Patrick Van Gompel natuurlijk niet wegblijven van de kust. Juli was voor een ijsverkoper een gigantisch succes maar augustus stelde drie keer niets voor. Conclusie: een doodgewone Belgische zomer.
V
an Gompel werkt een dag in IJssalon "Georgie" aan de Zeedijk in Mariakerke, Oostende. Een nette zaak waar op frissere dagen ook wafels, pannenkoeken en broodjes worden verkocht.
Zaakvoerder Peter Duvillier leert hem niet àlle knepen van het vak want echt lekker ijs maken is nog altijd een beroepsgeheim.
Duvillier maakt het ijs elke ochtend zelf, verser kan niet. 's Avonds wordt wat overblijft, weggegooid.
Patrick Van Gompel mag ijs maken, ijs scheppen en de klanten veel te grote porties meegeven. De oefening "pannenkoeken bakken" was niet echt een succes. De beelden daarvan worden niét weggegooid.
Maar hoeveel is er aan een bolletje ijs verdiend? Wat krijgen zijn jobstudenten?
Patrick Van Gompel: "Mijn ervaring is dat mensen wel aan de zelfstandigen denken als ze zien dat de zaken goed draaien. Maar zelfstandigen zijn zo afhankelijk van externe factoren dat ze een manier moeten vinden om daar mee om te gaan. Gaat het regenen of niet regenen, houd ik mijn personeel nog langer of doe ik toch maar dicht? Hoeveel moet ik aankopen vandaag? Hoeveel moet ik weggooien? Allemaal problemen waarover bedienden en arbeiders zich weinig vragen over moeten stellen."
'Eén Job Als Een Ander', maandag 28 augustus om 13.00 en 19.00 uur in Het Nieuws op VTM.