Dinsdag in Recht Van Antwoord : Verboden het bos leeg te plunderen

De dierenrechtenorganisatie Bite Back heeft een nieuwe verkiezing in het leven geroepen: "Dom Bontje 2005". De organisatie stelde een shortlist samen van bontdragende bekende landgenoten. De genomineerden zijn koningin Fabiola, televisiefiguren Kelly Pfaff, Tanja Dexters, Els Pynoo, Ilse De Meulemeester en mensen uit de Missen-wereld zoals Cécile Muller, Véronique De Kock, Joke Van de Velde, Ellen Petri en Tatiana Silva. Het publiek kan stemmen voor haar of zijn kandidaat.
J
oke Van de Velde staat op dit moment met stip om nummer één, gevolgd door Véronique De Kock. Ze zijn allebei allerminst tevreden met hun nominatie. Joke wou reageren voor de camera. Maar vooral Véronique reageert in de kranten verbolgen op het nieuws. "Dat begrijp ik niet. Ik draag helemaal geen bont en maak er ook geen reclame voor, juist vanwege het dierenleed." Maar wat zie je op de website van Pelsland: Véronique gehuld in pelsmantels allerhande, en zelfs met een eigen collectie die ze samen met Pelsland ontwikkelde.
Verboden het bos leeg te plunderen
Wat een leuke boswandeling had moeten worden, is uitgedraaid op een ontnuchterende ervaring voor de familie Poupaert. Dochtertje Emma, drie jaar oud, verzamelde in een plastic zakje wat eikels, kastanjes, blaadjes en takjes. Ze wou er een leuk herfststukje mee maken om haar mama te verrassen. Maar dat was buiten een boze boswachter gerekend die het pad van de familie kruiste. Hij maant de kleine Emma aan het zakje onmiddellijk weer uit te kieperen op de grond. Oma Suzanne en mama Cindy voelen zich zwaar aangepakt door de boswachter. Ze eisen hun recht van antwoord. "Waarom mag Emma niet wat bladeren bij elkaar rapen? We hebben toch niets beschadigd? We hebben geen paddestoelen geplukt, alleen maar wat blaadjes opgeraapt die al op de grond liggen", zegt een verbolgen oma Suzanne Craeye. Is de boswachter overijverig geweest? "Neen!" vertelt ons Jan Durnez, bevoegd voor Bos en Groen in de provincie West-Vlaanderen. Hij geeft tekst en uitleg bij de actie van zijn boswachter. "Het bosdecreet is duidelijk. Je mag niets meenemen uit het bos", gaat hij verder. Iedereen is gelijk voor de wet, ook de kleine Emma.
Dakloze Sharifa hekelt werking van het OCMW
Het verhaal van Sharifa Benhelima, 37 en moeder van twee kinderen, is even schrijnend als verwarrend. Toch is er één rode draad. Ze vindt dat ze onvoldoende wordt geïnformeerd over haar rechten als dakloze en wijst met een beschuldigende vinger richting OCMW. Haar ellende begint wanneer haar huisbaas haar op straat gooit omdat ze de huur niet langer kan betalen. Ze verhuist van Bilzen naar Antwerpen om daar een nieuwe woonst te zoeken. Die vindt ze niet. Ze gaat aankloppen bij het Antwerpse OCMW voor een leefloon, maar daar kunnen ze haar niet helpen. Ze krijgt geen geld omdat ze nog altijd in Bilzen is gedomicilieerd. Je krijgt immers maar een leefloon van het OCMW waar je woonplaats is. Maar ondertussen weigert ook het OCMW van Bilzen haar nog langer uit te betalen, omdat ze daar ook niet meer woont.
Gevolg: geen inkomen en geen dak boven het hoofd. Ze eindigt als dakloze en zwerft een paar weken door de Antwerpse straten. De toestand wordt onhoudbaar voor haar en haar twee kinderen. De jeugdrechter plaatst de kinderen in een home.
"Ik heb recht op een leefloon, maar het OCMW schrapt dat zomaar. Dat kan toch niet?", vertelt ze verbolgen. Uiteindelijk ontmoet ze iemand van het DAK (Daklozen Aktie Kommitee) die haar weer verder op weg helpt. Ze doet opnieuw een aanvraag voor een leefloon bij het Antwerpse OCMW en die wordt goedgekeurd. "Binnenkort zal ze weer een inkomen ontvangen", vertelt Koen Calliauw van het DAK. "Maar de OCMW's laten daklozen grotendeels aan hun lot over. Ze geven geen informatie op maat, waardoor de dakloze letterlijk in de kou blijft staan", alsnog Koen. De koude nachten op straat kan Sharifa niet verteren en ze eist haar recht van antwoord: "Het kan toch niet dat in een welvaartmaatschappij iemand wordt veroordeeld om veertig dagen lang op straat te leven. Het OCMW dat is als de lotto. Jij krijgt een leefloon en jij niet."
Marco Laenens, bestuurslid OCMW-Antwerpen geeft Sharifa haar antwoorden. Één daarvan luidt: "Het klopt niet dat wij daklozen in de kou laten staan. We zorgen direct voor onderdak en eten. Maar onmiddellijk geld geven, doen we evenmin. Je helpt een dakloze daar niet mee. Met dat geld zitten ze een uur later op café of kopen ze drugs. Geld krijgen ze pas als hun dossier is onderzocht. Wij moeten misbruiken voorkomen!"
Wijzen van deze week: schrijfster Kristien Hemmerechts, VLD-senator Jean-Marie Dedecker en strafpleiter meester Filip Van Hende.
'Recht Van Antwoord', dinsdag 22 november om 22.05 uur op VTM.