'De Perfecte Keuken': scherpe Sven Ornelis verrast Piet Huysentruyt

'Le nouveau Sven est arrivé.' Zo verwelkomt Piet Huysentruyt radiopresentator Sven Ornelis in zijn nieuwe kookomgeving in 'De Perfecte Keuken'. Op enkele maanden tijd viel de levensgenieter maar liefst 28 kilo af, door gezonder te gaan eten en lange wandelingen te maken. Zo stapte Ornelis na een uitdaging van Q-music collega Wim Oosterlinck midden juni zelfs vanuit Rijmenam te voet naar de studio's in Vilvoorde.
Ornelis mag dan wel vele kilo’s verloren zijn, zijn kookkunsten bleven intact en zijn culinaire kennis werd zelfs uitgebreid. Hét moment bij uitstek dus om nog eens langs te gaan in ‘De Perfecte Keuken’ van Piet voor een demonstratie. 'Mensen vragen zich af hoe het kan dat zo’n Bourgondiër als ik zoveel kilo’s afvalt. Maar als je een beetje uitkijkt zijn lekker eten en afvallen perfect te combineren. De gerechtjes die ik deze week bij Piet maak zijn, op het dessert na misschien, ook helemaal niet zo’n calorie-, maar wel smaakbommen!'
Op maandag 10 oktober maakt Sven mosselen met witbier en limoen. Een gezond en licht gerecht, dus een goede scheut bier kan eens geen kwaad. Sven laat Piet kennismaken met lookpasta en maakt van de mosseltjes een zomers gerecht met koriander en limoen.
De dag erna staat een slaatje met gerookte eendenborst en fetakaas op het menu. Maar niet zonder flink wat frambozen en een vinaigrette van frambozenazijn, olijfolie, graanmosterd en honing toe te voegen, om de nodige zoetheid en aciditeit in het gerecht te brengen.
Op woensdag 12 oktober gaat Sven zelfs voor 2 bereidingen van tarte tatin. Hij zet Piet aan het werk om een klassieke, warme versie uit de oven te toveren, maar die staat te popelen om kennis te maken met een koude granité van tarte tatin.
Wortelsorbet met yoghurt. Het klinkt vernieuwend en dat is het ook. Op donderdag 13 oktober staat Sven voor de grootste uitdaging in zijn Perfecte Keuken-week, want dit gerecht omvat toch wat meer werk en precisie. Sven brengt 3 soorten wortelen mee: witte, oranje en zwarte, om een aantrekkelijk en feestelijk ogend bordje te presenteren waarop hij wortel op verschillende manier bereidt met yoghurt en oranjebloesem. Piet is diep onder de indruk, maar Sven geeft meteen toe dat hij zich heeft laten inspireren door Anne-Sophie Pic, die in 2007 door de 8000 chefs uit de Michelingids als eerste vrouwelijke kok werd uitgeroepen tot “Chef van het jaar”.
Op vrijdag 17 oktober toont Sven Piet hoe lekker en eenvoudig een aardappelpaëlla van vis en schaaldieren kan zijn. Een gerechtje overigens dat Geert Hoste hem eens voorschotelde en waar Sven tot op heden nog steeds dol op is. Spijtig genoeg kunnen we geuren nog niet meesturen, maar de smakelijke gerechten barsten vanaf maandag 10 oktober van het scherm in ‘De Perfecte Keuken’.
'De Perfecte Keuken', elke werkdag vanaf maandag 10 oktober om 17.30 en 12.45 uur op vtm.