8 Joden antwoorden openhartig op alle vragen in laatste 'Durf te Vragen'

maandag 26 oktober 2020
Foto: TVvisie - © Nico De Freyn 2019

In de laatste aflevering van 'Durf te Vragen' nodigt Siska Schoeters acht Joden uit in de studio. 'Hoe herken ik een Jood?', 'Werk jij ook in de diamantsector?' of 'Ben je nog kwaad op de Duitsers?' zijn enkele vragen die zowel orthodoxe als niet orthodoxe Joden er komen beantwoorden.

Om de Joodse identiteit beter te kunnen begrijpen nodigt Levi, een chassidische Jood, Siska uit voor een wandeling  in de Antwerpse Joodse wijk. En bij Shifra en Jonath komt Siska meer te weten over de Joodse dresscode en gebruiken.


Amir (75 jaar, Brussel)
Amir werd niet lang na de Tweede Wereldoorlog geboren en groeide streng religieus op in Antwerpen. Een tentoonstelling over de Holocaust gooide zijn geloof echter aan diggelen. Vandaag hecht hij veel belang aan zijn Joodse identiteit, maar beleeft die op een culturele en niet op een religieuze manier. Hij is gids in het Joods museum in Brussel en een wandelende encyclopedie als het op het Joodse geloof en cultuur aankomt.

Anya (44 jaar, Leuven)
Anya is afkomstig uit Canada en docent ethiek en politieke filosofie aan de universiteit van Nijmegen. Ze omschrijft zichzelf als 'koosjer light'. Op zaterdag houdt ze sabbat. Haar oudste zoon doet zijn bar mitswa en varkensvlees en schaaldieren probeert ze te vermijden. Maar Anya volgt niet strikt alle regels en zal beleefdheid en respect voor de ander voorop laten gaan, zegt ze.

David (36 jaar, Antwerpen)
David is een geboren en getogen Antwerpenaar. Hij is naast advocaat een van de woordvoerders van het Forum der Joodse Organisaties. David draagt een keppel, eet koosjer, houdt de sabbat en volgt verder naar eigen kunnen zo goed mogelijk de 613 wetten en geboden van het Joodse geloof.

Emmanuel (31 jaar, Brussel)
Emmanuel woont in Brussel en is een niet-religieuze Jood. Op belangrijke Joodse feestdagen gaat hij naar de synagoge vanwege de traditie, niet het geloof. Hij is holebi en vindt dat dat perfect samengaat met zijn Joodse identiteit.

Shifra (50 jaar, Antwerpen)
Shifra woont al haar hele leven in Antwerpen. Samen met haar Britse man heeft ze vier zonen, die ze opvoedt volgens traditionele Joodse gewoonten. Ze kookt en eet koosjer, draagt lange mouwen en rokken en zal als getrouwde vrouw altijd haar eigen haar bedekken met een pruik. Ze heeft een kritische geest, die ze aanscherpt met een studie filosofie.

Jonath (32 jaar, Antwerpen)
Jonath groeide op in het Gentse, is vrijzinnig opgevoed, maar raakte op haar 16de geboeid door haar Joodse roots. Na jaren van research en bezinning besloot ze zich in Israël te bekeren tot het orthodoxe Joodse geloof. Ondertussen woont ze in Antwerpen, is ze getrouwd met een Israëlische man en mama van vier Joodse kinderen. Ze geeft les op een ultraorthodoxe meisjesschool.

Levi (32 jaar, Antwerpen)
Levi behoort tot de zeer vrome chassidische Belze gemeenschap en is oorspronkelijk afkomstig uit Brooklyn, New York. Na het huwelijk met zijn vrouw belandde hij in Antwerpen. Levi volgt zeer strikt de wetten van het Joodse geloof op. Hij heeft de baard en krulletjes (peies) en draagt uitsluitend zwarte kleren. Hij is fier op zijn geloof, dat volgens hem in de eerste plaats om liefde en respect draait.

Joseph (27 jaar, Antwerpen)
Joseph komt uit een gekende Antwerpse Joodse familie. Zijn ouders hebben naast
een bakkerij verschillende slagerijen en vastgoed in de Joodse buurt. Joseph is er als moderne, orthodoxe twintiger van overtuigd dat er meer dialoog tussen de verschillende geloven en gemeenschappen nodig is. Hij gaat dan ook regelmatig samen met een christen, moslim en vrijzinnige spreken in scholen.

'Durf te Vragen', dinsdag 27 oktober om 20.40 uur op Eén.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VTM 3 logo

Naomi Spencer presenteert een succesvolle ochtendtalkshow op de televisie. Op een dag krijgt ze de opdracht om samen te werken met Jake Everett, een collega-presentator die ze nog kent van vroeger. De samenwerking is een schot in de roos en de kijkcijfers schieten de hoogte in. Maar dan begint Jake zich te bemoeien met Naomi's privéleven en laat haar geen moment meer met rust.

'Staged Killer', film uit 2019 met oa. Chrishell Hartley, om 20.40 uur op VTM 3.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 10:00
  Radio 2 op één
  12:00
  Winterbeelden
 • 10:00
  Ketnet Junior
  19:00
  Rolkrant
 • 10:35
  Squish
  10:55
  Robin Hood
 • 09:55
  Geen Uitzending
  11:55
  Echte verhalen: De buurtpolitie
 • 10:00
  A Place In The Sun: Winter Sun
  10:45
  Geen uitzending
 • 01:55
  Onderbreking
  11:10
  Sturm der Liebe
 • 00:20
  Geen Uitzending
  13:00
  Lara Croft: Tomb Raider
 • 10:30
  SheZow
  10:55
  Kabouter Plop
 • 10:25
  Zenderonderbreking
  10:55
  Joe
 • 10:10
  Geen uitzending
  12:15
  Komen eten
 • 10:25
  Geen uitzending
  11:00
  Masterchef USA
 • 10:00
  Zenderonderbreking
  11:40
  Elementary
 • 10:20
  Vlaanderen Kookt
  10:40
  Het Weekmenu - reeks 2
 • 10:00
  Herhalingslus
  12:00
  Trends Gazellen 2021
 • 10:00
  Léééf !
  12:00
  Nieuwelingen
 • 10:19
  Diy on wheels
  10:39
  Wonen
 • 10:00
  Studio Vlaams Parlement
  18:00
  De Koepelzaal
 • 10:30
  NOS Journaal
  10:40
  MAX Geheugentrainer
 • 10:20
  Nieuwsuur
  11:00
  NOS Journaal
 • 10:35
  Simon
  10:40
  Nijntjes avonturen, groot en klein