Terug op Canvas: nieuwe reeks 'Plat Préféré' met Jeroen Meus

Hield koning Boudewijn van de Belgische keuken? Was Luciano Pavarotti een even grote lekkerbek als zijn gestalte liet vermoeden? En geloofde Marvin Gaye alleen in 'sexual healing' of ging zijn liefde ook door de maag? Het antwoord op deze en vele andere vragen krijgen we dit najaar in een nieuwe reeks van 'Plat Préféré', het culinaire en zinnenprikkelende programma waarin Jeroen Meus op zoek gaat naar het lievelingsgerecht van tien intrigerende en legendarische figuren uit het recente verleden.
'Plat Préféré' is geen kookprogramma als een ander, maar een duizelingwekkende culinaire wereldreis. De ingrediënten van Plat Préféré zijn ondertussen bekend: een legendarische figuur, een lievelingsgerecht, een nieuwsgierige kok (Jeroen Meus), en vooral: de magie van die combinatie. Maar dit jaar zijn de namen nog groter, de getuigen nog straffer en de locaties nog sprekender. Marvin Gaye, Ludo Coeck, Marlon Brando, Luciano Pavarotti, Evita Perón, Louis Neefs, Alfred Hitchcock, Jimi Hendrix, Marlene Dietrich en Koning Boudewijn: allemaal hadden ze de wereld aan hun voeten en allemaal verdienden ze een plaatsje in de geschiedenisboeken. Maar wat was hun favoriete gerecht? Hoe belangrijk vonden zij eten, hoe deden ze het zelf achter het fornuis, en waarom hielden ze nu net van die ene specifieke schotel?
Om het antwoord op die vragen te vinden, dompelt Jeroen zich onder in een voor hem totaal nieuwe leefwereld. Hij duikt lokale keukens in om plaatselijke koks aan het werk te zien, proeft exotische drankjes, staat op het veld met kwekers en telers, en hanteert verrassende technieken en onbekend keukengerei. En dan bereidt hij een plat préféré, op een locatie die al even dicht staat bij de iconen als het eten waar ze zo gek op waren, en in het gezelschap van een intimus van de legende. Een blik in de kookpotten van deze grootheden, een culinaire babbel met de zoon, kleindochter of beste vriend, een bezoek aan het lievelingsrestaurant: met minder neemt Jeroen Meus geen genoegen. Passeren en mangeant ook de revue: Arno, Martha Reeves, Alice Cooper, Eddy Merckx en Antonio Carluccio.
Jeroen trekt naar Berlijn op zoek naar echo’s van de nachtegaal Marlene Dietrich, reist voor alleseter Marlon Brando naar New York en LA, en pikt onderweg een graantje Hitchcock mee in de Universal Studios. Marvin Gaye hield van Oostende en dus rijdt Jeroen voor deze grote Amerikaan naar onze Belgische kust. Koning Boudewijn was ook in zijn maaltijden een vooraanstaand man, tenminste zolang hij ze niet zelf klaar moest maken. En Evita Perón was in alle opzichten Argentijnse: ze hield vooral van een goed stuk vlees. Haar asado leidt Jeroen naar het zwoele Buenos Aires, waar de tango heet door de straten waait. De smothered porc chops van Jimi Hendrix dompelen Jeroen onder in de soul van Harlem en geven hem de kans de heilige grond van Woodstock te betreden. De kalfsfricassee van Louis Neefs toont hem geheime plekjes diep in de Ardennen en de schoonheid van een familiereünie in een Mechels park.
Kortom: 'Plat Préféré' legt opnieuw de wondere wereld bloot die achter een lievelingsgerecht kan schuilgaan. Van de smaken en de ingrediënten tot de verhalen en de persoonlijke geschiedenis van tien groten der aarde. Tien nieuwe protagonisten, tien nieuwe gerechten en de hele wereld als speeltuin.
'Plat Préféré', reeks 3, vanaf dinsdag 19 oktober om 20.40 uur op Canvas.