'The Menendez Brothers: Misjudged?' nieuw op Discovery ID

zaterdag 3 september 2022

Krijgen de 'Menendez Brothers' een nieuw proces? Als het aan een grote groep 'tiktokkers' ligt wel. Zij zetten zich massaal in op het platform om de twee broers – die al meer dan dertig jaar in de gevangenis zitten – vrij te krijgen.

Onder hen twee Nederlandse tiktokkers. Opvallend is dat deze nieuwe generatie jongeren nog niet eens geboren was toen de twee broers veroordeeld werden, maar hun filmpjes vinden gretig aftrek met ruim 700 miljoen views in totaal tot nu toe. En dat zal na het verschijnen van de tweedelige documentaire The Menendez Brothers: Misjudged? ongetwijfeld toenemen. Daarin wordt het verhaal verteld van de twee broers die bekenden hun rijke ouders in 1989 in Beverly Hills vermoord te hebben. Niet vanwege het geld, zoals werd aangenomen door justitie, maar vanwege het jarenlange seksuele misbruik door de vader. Dat laatste werd niet geloofd door de jury en ook niet door de publieke opinie, waardoor de jonge mannen levenslang kregen.


Het is precies dat waar de jonge generatie zich over opwindt: dat het seksuele misbruik in die jaren nog taboe was en geen rol heeft gespeeld in het proces. Ze mogen hun ongenoegen uiten in deze ingrijpende documentaire, samen met experts op het gebied van media, strafrecht en seksueel misbruik, om zo een nieuwe kijk te geven op wat destijds de ‘crime of the century’ werd genoemd.

De schok in het land was groot in 1989 toen bekend werd dat het rijke echtpaar Menendez in koelen bloede met een shotgun vermoord bleek in hun huis in Beverly Hills. De schok werd nog groter toen enkele weken later hun twee zonen Erik (18) en Lyle (21) bekenden dat zij de daders waren. Politie kwam hen op het spoor vanwege de extreme uitgaven die zij deden vlak na de dood van hun ouders. Rolexen, een Porsche, een Jeep en een dure vakantie – ze joegen er in korte tijd bijna een miljoen dollar doorheen. Niet gek dat justitie hebzucht dan ook als voornaamste motief zag.

Emotionele verklaring leidde tot spot in plaats van begrip
Tijdens het proces, dat pas jaren later plaatsvond, gaven de broers ineens een heel andere verklaring. In een zeer emotioneel statement zeiden ze jarenlang seksueel misbruikt te zijn door hun vader. Voor de publieke opinie, die haar oordeel al geveld had, kwam deze verklaring ongeloofwaardig over en in plaats van sympathie kregen ze een golf van spot over hen heen. Ook de jury geloofde de broers niet, waardoor ze tot levenslang werden veroordeeld, zonder kans op vervroegde vrijlating.

Experts schetsen in de documentaire het tijdsbeeld waarin dit proces plaatsvond: een tijd waarin seksueel misbruik nog taboe was en zaken als #metoo nog ver weg. Ook Lyle legt dit verband in een exclusief interview vanuit de gevangenis. 'Dit speelde allemaal vóór de seksschandalen van priesters en coaches en het besef dat jouw buurman misschien wel een roofdier was. En Bill Cosby was nog gewoon Amerika’s favoriete vader.' Ook juridisch analist Karin Conti legt dit uit: 'Het was nog niet eerder voorgekomen dat jonge mannen vertelden over seksueel misbruik door hun vader. Het publiek had dit nooit eerder gehoord.'

Jonge tiktokkers kijken nu anders naar de zaak
Met de kennis van nu kijken we heel anders naar de verklaringen van de Menendez Brothers en dat doen ook de jonge tiktokkers die het dan ook ongelooflijk vinden dat deze twee broers nog steeds vastzitten. 'You can’t fake those emotions', zegt een van de tiktokkers over de verklaringen van de broers. Men begrijpt dat het misbruik tot die wanhoopsdaad leidde: 'Ze deden dit omdat ze bang waren wat er zou gebeuren als ze zich niet zouden verdedigen. (…) Het zijn geen gewelddadige mensen.'

De tiktokkers snappen dat ze veroordeeld zijn in een tijd waarin er anders naar seksueel misbruik werd gekeken, maar vinden daarom wel dat het tijd wordt voor een nieuw proces. Of hun filmpjes of deze documentaire daartoe bijdragen, zal de toekomst moeten uitwijzen. Juridische experts leggen uit dat het technisch gezien niet onmogelijk is. Voor de betrokken tiktokkers zou het in elk geval gerechtigheid betekenen.

'The Menendez Brothers: Misjudged?', zondag 4 september om 21.00 uur en ook op discovery+.


DOSSIER: Najaar 2022: alle plannen, alle zenders! (NL)

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VRT CANVAS logo

Bij de landing in Normandië op D-day komt de Amerikaanse soldaat Sean Ryan om het leven. Als blijkt dat twee broers van hem ook sneuvelden in de oorlog, besluit de top van het Amerikaanse leger om de laatst overgebleven broer van het gezin naar huis te sturen. Probleem is dat James Ryan met de paratroopers van de 101ste Airborne Division ergens in Frankrijk is gedropt en men geen idee heeft waar hij zich bevindt. Kapitein Miller en zijn team krijgen de opdracht om soldaat Ryan achter de vijandelijke linies op te sporen en veilig naar huis te brengen.

'Saving Private Ryan', vrijdag 14 juni om 21.30 uur op VRT CANVAS.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 23:40
  Sporza: UEFA Euro 2024 magazine
  08:15
  Journaallus
 • 21:30
  Saving Private Ryan
  07:30
  Ketnet Junior
 • 21:00
  Geen uitzending
  06:00
  Tik Tak
 • 23:10
  9-1-1
  06:00
  Wordt aangekondigd
 • 23:35
  Call The Bailiffs: Time To Pay Up
  02:00
  Wordt aangekondigd
 • 23:15
  Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan
  06:00
  Wordt aangekondigd
 • 22:35
  The Boat
  11:00
  Wordt aangekondigd
 • 23:00
  JAG
  06:00
  Wordt aangekondigd
 • 23:45
  Slisse & Cesar
  02:20
  Geen uitzending
 • 23:15
  MIDMID MEISTER
  04:50
  Geen uitzending
 • 23:25
  NCIS: Sydney
  02:20
  Geen uitzending
 • 22:00
  The Eagle
  06:35
  Wordt aangekondigd
 • 23:35
  A Place in the Sun
  07:55
  The Block Australia
 • 23:05
  CSI: Miami
  08:00
  Jesse Stone: Night Passage
 • 20:25
  Herhalingslus
  11:00
  Trends Talk
 • 23:44
  Publireportage
  05:55
  Sixties To Six
 • 23:30
  Het Weekmenu
  02:30
  Foodies & The City
 • 23:20
  Premier League Stories
  02:00
  Wordt aangekondigd
 • 23:10
  Beyond Paradise
  02:00
  Midsomer Murders
 • 23:20
  Resident Alien
  07:30
  American Pickers
 • 23:45
  NOS Journaal Laat
  07:52
  MAX Muziekspecial: Keukenhofconcert
 • 23:10
  Crime nacht: The Reunion vs Black Snow
  08:03
  Petrus in het land
 • 23:13
  Feuten het Feestje
  08:00
  Raad eens wat ik doe