Een nieuw seizoen 'Dwars door de Lage Landen'

zaterdag 20 april 2024
Foto: Eén - © VRT 2022

Arnout Hauben trekt nog één keer door Nederland en België in het tweede seizoen van 'Dwars door de Lage Landen'. Eerder liep hij in gezelschap van cameraman Philippe Niclaes en geluidsman Ruben Callens van Oostende door het oosten van Nederland naar Pieterburen.

Dit keer wandelen de mannen vanuit Lauwersoog diagonaal naar De Panne in Vlaanderen. Wederom op zoek naar verhalen die onze streken kleur hebben gegeven.


Aflevering 1: Door Friese polders (21 april)
Arnout Hauben maakt zich klaar om nog één keer door Nederland en België te wandelen. Vanuit Lauwersoog vertrekt hij in het gezelschap van cameraman Philippe Niclaes en geluidsman Ruben Callens richting De Panne in België. Hun eerste etappes leiden hen door Friesland, waar ze kennismaken met de eigenzinnige, maar sympathieke inwoners. In Dokkum gaat Arnout op zoek naar een stukje schedel van de Heilige Bonifatius, een missionaris die in 8ste eeuw niet echt warm ontvangen werd door de Friezen.

Aflevering 2: Over leeuwen en landlopers (28 april)
Wanneer Arnout Friesland achter zich laat en Drenthe binnenstapt, hoort hij een leeuw brullen in het bos. Na wat zoeken komen Arnout en zijn vrienden terecht in een dierenasiel waar getraumatiseerde dieren van over de hele wereld een nieuw thuis vinden. In Wilhelminaoord werden in de vorige eeuw geen dieren, maar arme families en zwervers opgevangen in de Kolonie van Weldadigheid. De mensen konden zich hier letterlijk uit de armoede opwerken door het land te bewerken. Arnout spreekt met de allerlaatste zwerver van Wilhelminaoord die maar moeilijk te temmen blijkt te zijn…

Aflevering 3: In het spoor van de pioniers (5 mei)
Arnout komt aan in de jongste provincie van Nederland: Flevoland. Wanneer Arnout en zijn vrienden de polders doorkruisen breekt er een hittegolf uit. Er is nauwelijks schaduw om beschutting te zoeken. Arnout gaat er op zoek naar de pioniers die dit nieuwe land bevolken en naar de imposante zeearend die een nest heeft gebouwd in het Ketelmeer. Het is een risicovolle onderneming want deze roofvogel laat zich niet elke dag zien. Maar Arnout heeft geluk: op het moment dat hij het nest nadert, wordt de zeearend aangevallen door een kiekendief. Een adembenemend spektakel.

Aflevering 4: Het hart van Holland (12 mei)
Op zijn voettocht door de Lage Landen doorkruist Arnout het hart van het oude, rijke Holland. In Muiden passeert hij het prachtige kasteel van de beroemde graaf Floris V die van hieruit het scheepsverkeer over de Vecht controleerde. Wanneer Arnout de boot van Sinterklaas in de sluis ziet liggen, twijfelt hij niet en springt hij aan boord van dit varend stukje jeugdsentiment. In Woerden duikt Arnout in de kaastradities van de stad, maar dat is niet naar de zin van geluidsman Ruben die kampt met een kaasallergie…

Aflevering 5: Wonderlijk Brabant (19 mei)
Arnout doorkruist het Nationaal Park De Biesbosch en gaat er op zoek naar bevers. Maar die laten zich niet zo gemakkelijk filmen. Geluidsman Ruben laat een camera achter in het park en hoopt tijdens de nacht meer geluk te hebben. In Willemstad spreekt Arnout met de allerlaatste getuigen van de ramp met de Rhenus 127. Dat was een schip vol Belgische krijgsgevangenen dat tijdens de Tweede Wereldoorlog voor de stad op een mijn voer…

Aflevering 6: Langs de Schelde (26 mei)
Arnout laat Nederland achter zich en steekt de grens met België over ter hoogte van de Kalmthoutse Heide. Bij het militaire vliegveld van Brasschaat gaat hij op zoek naar de eigenaar van een oud legervliegtuig dat een bijzondere geschiedenis blijkt te hebben. In de Sint-Pauluskerk, midden in de rosse buurt van Antwerpen, staart Arnout zich blind op de prachtige middeleeuwse schilderijen van Rubens, Van Dyck en Jordaens. Deze meesterwerken werden in 1969 door de prostituees en de studenten van de buurt gered toen de kerk dreigde af te branden...

Aflevering 7: Door de Vlaamse Ardennen (2 juni)
Arnout doorkruist de Demervallei en komt aan in de Vlaamse Ardennen: het decor van de Vlaamse wielerklassiekers. In Geraardsbergen ruilen Arnout en zijn vrienden hun wandelschoenen in voor een koersfiets om de legendarische Muur te beklimmen, net zoals ontelbare wielrenners dat voor hen hebben gedaan. Langs de taalgrens lopen ze verder naar Amougies. Dit kleine, landelijke dorpje is bekend als het Woodstock van de Lage Landen nadat het in 1969 overspoeld werd door 70.000 hippies.

Aflevering 8: Door de Westhoek, terug naar zee (9 juni)
In de laatste aflevering doorkruist Arnout de Westhoek waar hard werd gevochten tijdens de Eerste Wereldoorlog. Niet enkel de begraafplaatsen herinneren aan die donkere periode, ook op het golfterrein van De Palingbeek zijn de sporen van de frontlinie nog duidelijk zichtbaar. In het laatste café op de route drinken Arnout en zijn vrienden een Picon en klinken ze op hun vriendschap. Na 1.000 lange kilometers komt het eindpunt van hun tocht door de Lage Landen eindelijk in zicht: de Noordzeekust van De Panne.

'Dwars door de Lage Landen', vanaf zondag 21 april om 20.15 uur bij de VPRO op NPO 2.

Dwars door de Lage landen op tv
Zaterdag 1 juni 2024 om 14u30  »
NPO 2
Arnout gaat bij Brasschaat op zoek naar de eigenaar van een oud legervliegtuig. In de Antwerpse Sint-Pauluskerk verwondert hij zich over schilderijen, gered door prostituees en studenten uit de buurt.
Zondag 2 juni 2024 om 20u16  »
NPO 2
Arnout doorkruist de Demervallei en komt aan in de Vlaamse Ardennen, het decor van de Vlaamse wielerklassiekers. In Geraardsbergen ruilen Arnout en zijn vrienden hun wandelschoenen in voor een koersfiets om de legendarische Muur te beklimmen.
Dinsdag 4 juni 2024 om 14u20  »
NPO 2
Op zijn voettocht doorkruist Arnout het hart van het oude, rijke Holland. In Muiden passeert hij het prachtige kasteel van graaf Floris V. In Woerden duikt Arnout in de kaastradities van de stad.
Maandag 10 juni 2024 om 13u35  »
NPO 2
Arnout zoekt in De Biesbosch naar bevers en spreekt in Willemstad met de allerlaatste getuigen van de ramp met de Rhenus 127, een schip Belgische krijgsgevangenen dat daar in WO II op een mijn voer.
Zaterdag 8 juni 2024 om 14u34  »
NPO 2
Arnout doorkruist de Demervallei en komt aan in de Vlaamse Ardennen, het decor van de Vlaamse wielerklassiekers. In Geraardsbergen ruilen Arnout en zijn vrienden hun wandelschoenen in voor een koersfiets om de legendarische Muur te beklimmen.

DOSSIER: Voorjaar 2024: alle plannen, alle zenders (NL)

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Axel Gaat Binnen' (VTM)

CIG Nestel is een centrum voor integrale gezinszorg in Vlaanderen, waar de veiligheid van het kind centraal staat. Hier worden diverse gezinnen ondergebracht en 24/7 begeleid. Axel krijgt zoals elk gezin een appartement en leeft mee met de gezinnen en de begeleiding. Hij beseft nog maar eens hoe belangrijk een warm nest is om in op te groeien als kind en kijkt terug op zijn eigen jeugd.

'Axel Gaat Binnen', om 21.45 uur op VTM.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 17:40
  Clips
  01:00
  Journaallus
 • 17:50
  Keeping It Up: The Story of Viagra
  01:00
  Nachtlus
 • 18:05
  Stel je voor: compilatie
  23:45
  Geen uitzending
 • 17:50
  Border Security: Australia's Front Line
 • 17:40
  MasterChef Australië: Dessert Masters
  02:00
  Wordt aangekondigd
 • 18:00
  How I Met Your Mother
  02:00
  Wordt aangekondigd
 • 17:50
  Police Interceptors
  00:35
  Walker, Texas Ranger
 • 17:50
  Married ... With Children
  02:00
  Wordt aangekondigd
 • 17:55
  Sturm der Liebe
  01:20
  Geen uitzending
 • 17:50
  Don't Worry, Be Happy
 • 18:00
  FBI
  01:25
  ER
 • 17:55
  Pawn Stars
  01:10
  Go-Big Show
 • 17:45
  MasterChef UK
  02:10
  Geen uitzending
 • 17:15
  Amish Stud: The Eli Weaver Story
  01:25
  Geen uitzending
 • 17:00
  Wijzer Wonen
  01:30
  Herhalingslus
 • 17:56
  Mijn tuin
  00:00
  Oh What A Night
 • 18:00
  Foodies & The City
  01:35
  Open Vuur
 • 17:10
  Tennis: Internationaux de Strasbourg 2024
  02:00
  Wordt aangekondigd
 • 17:55
  Death in Paradise
  01:35
  Ghosts
 • 17:50
  Shark Tank
  01:40
  NCIS: New Orleans
 • 18:00
  NOS Journaal 18.00 uur
  01:32
  NOS Journaal met gebarentaal
 • 18:00
  NOS Journaal 18.00 uur
  01:27
  Ongehoord Nieuws
 • 18:02
  Checkpoint
  01:51
  Poldermocro's