Terug op de eerste rij in het nieuwe seizoen van 'De Rechtbank'

woensdag 8 september 2021

Wat als je zo erg verslaafd bent dat je niet meer weet dat je gisteren je vriendin bont en blauw geslagen hebt? Of wat als de politie je tegenhoudt terwijl je 70km/u rijdt met een elektrische step? Wat als je samen met 17 vrienden betrapt wordt op een huisfeest tijdens de lockdownperiode?

Of wat als je meerijdt met vrienden en er bij een controle een rugzak vol drugs in de auto wordt gevonden?


Diefstal, oplichting, stalking of een corona-overtreding. In het elfde seizoen van 'De Rechtbank' zit je weer op de eerste rij. Straffe zaken en getuigenissen waarin beklaagden en rechtzoekenden hun verhaal doen. Ook dit seizoen nemen de rechters je mee achter de schermen. En tonen ze hoe moeilijk het soms is om knopen door de hakken, het recht te laten geschieden en eerlijke vonnissen te vellen.

De Rechters
De rechters van het elfde seizoen van 'De Rechtbank' zijn: politierechter Dominique Reyniers (Antwerpen), politierechter Chris De Roy (Sint-Niklaas), onderzoeksrechter Miriam Schoors (Leuven), afgevaardigd vrederechter Jo Vanbelle (Elsene), vrederechter Jan Vandeborne (Maasmechelen), correctionele rechter Sandrine Hermant (Charlerloi), correctionele rechter Guido Casier (Kortrijk), onderzoeksrechter Laurence Wauthier (Charlerloi). En ook een bekend gezicht van het voorbije seizoen: politierechter Marco Ossena Cantara (Verviers).

Afgevaardigd vrederechter Jo Vanbelle
Jo Vanbelle is afgevaardigd vrederechter in Elsene (Brussel). Een strenge maar meelevende rechter, daarentegen ook eentje die niet met zich laat sollen. Iets wat advocaten zullen beamen. Een saaie zitting, dat is iets wat bij hem niet snel zal gebeuren. Er wordt regelmatig ruzie gemaakt, maar Vanbelle houdt de touwtjes steeds stevig in handen. Hij zetelt in Elsene, een gegoede Brusselse gemeente.

Politierechter Dominique Reyniers
Rechter Dominique Reyniers is eigenlijk vrederechter maar anno 2021 werkt ze ook voor de politierechtbank van Antwerpen als politierechter. Ze is één van de rechters die de speciale coronazittingen leiden. Ze velt haar oordeel over de schendingen van de coronamaatregelen tijdens de verschillende fases van de lockdowns in ons land: vooral  samenscholingen en lockdownfeestjes passeren bij haar de revue.

Reyniers was procureur des konings bij het parket van Turnhout en werkte meer dan 23 jaar voor het parket van Antwerpen.

Correctionele rechter Guido Casier
Guido Casier werkt voor de correctionele rechtbank van Kortrijk (West-Vlaanderen). Hij ziet voornamelijk zaken betreffende drugs, diefstal, partnergeweld, belaging en stalking. Een rechter die zijn tijd neemt om de beklaagden te ondervragen, in het gepaste West-Vlaamse dialect en elke zaak graag tot op het bot uitzoekt.

Politierechter Marco Ossena Cantara
Marco Ossena Cantara werkt voor de politierechtbank van Verviers (Luik), hij was, samen met zijn vertouwde procureur, ook te zien in het tiende seizoen van 'De Rechtbank'. Rechter Cantara is een man van het volk, hij behandelt elke zaak met een grote passie voor zijn job. Met zijn humor en vele wijsheden, zorgt hij voor een relativerende noot, zonder het recht uit het oog te verliezen. Hij behandelt voornamelijk zaken over snelheid, drugs of alcohol in het verkeer en vluchtmisdrijven.

Onderzoeksrechter Miriam Schoors
Miriam Schoors is onderzoeksrechter in Leuven (Vlaams- Brabant). En vergis u niet: 'Het is niet omdat ik er niet streng uitzie, dat ik geen strenge beslissingen neem, hoor.' Als onderzoeksrechter behandelt ze vooral zaken over diefstal, jonge dealers en partnergeweld.

Correctionele rechter Sandrine Hermant
Sandrine Hermant is rechter in de correctionele rechtbank van Charlerloi (Henegouwen). Een opvallende rechter, eentje die niet op haar mond is gevallen en haar stem durft te verheffen tijdens zittingen. Tegelijkertijd is ze ook een zeer begripvolle rechter, tijdens haar zittingen bestaan er geen domme vragen.  Haar zaken gaan over geweld, zware drugs, doodslag…

Politierechter Chris De Roy
Chris De Roy is politierechter in Sint- Niklaas (Oost- Vlaanderen). Een strenge rechter, die wekelijks volle – natuurlijk mooi gespreid in coronatijden - zittingszalen voor zich krijgt. Hij behoudt steeds zijn kalmte, maar laat niet met zich sollen. Hij ontfermt zich over zaken met betrekking tot drank en drugs in het verkeer en vluchtmisdrijven, over agressief rijgedrag en chauffeurs die toch blijven rijden terwijl ze hun rijbewijs kwijt zijn. Hij schuwt het uitdelen van het alcoholslot niet.

Vrederechter Jan Vandeborne
Vrederechter Jan Vandeborne is vrederechter in Maasmechelen (Limburg). Limburg boven. Een meelevende rechter die graag luistert naar de mensen die voor hem staan. Een goedlachse man die ook verzoeningszittingen houdt en vaak op plaatsbezoek gaat.

Onderzoeksrechter Laurence Wauthier
Laurence Wauthier is onderzoeksrechter in Charlerloi (Henegouwen). Ze behandelt vooral zaken die te maken hebben met partnergeweld, slagen en verwondingen, belaging...

'De Rechtbank', vanaf donderdag 9 september om 20.35 uur op Play4.


DOSSIER: Najaar 2021: alle plannen, alle zenders! (BE)

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Sing Again' (VTM)

In deze spannende finale is het aan de negen finalisten om het publiek én de jury te overtuigen van hun zangtalent. In groepen van drie brengen de kandidaten een nummer van een internationale ster voor wie het ooit begon in een talentenjacht. Slechts één iemand van elk trio stoot rechtstreeks door naar de superfinale. Het publiek redt nog een extra deelnemer van de overige zes zangers waarna de vier superfinalisten een laatste solonummer zingen. Wie wordt dé winnaar van 'Sing Again 2024'?

'Sing Again', om 20.40 uur bij VTM.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 18:10
  Dagelijkse kost
  08:00
  radio2 op VRT 1
 • 17:35
  Lies, politics and democracy
  07:30
  Ketnet Junior
 • 18:15
  Nachtwacht
  05:00
  Geen uitzending
 • 17:30
  Special Forces
  02:20
  Geen uitzending
 • 17:20
  MasterChef Australië
  03:10
  Geen uitzending
 • 18:15
  The Goldbergs
  09:05
  Geen uitzending
 • 17:50
  Police Interceptors
  09:05
  Geen uitzending
 • 17:45
  JAG
  08:05
  Beverly Hills, 90210
 • 17:55
  Sturm der Liebe
  06:00
  Joe
 • 18:10
  Stukken van mensen
  04:50
  Geen uitzending
 • 18:00
  FBI
  02:00
  Geen uitzending
 • 18:00
  Pawn Stars
  02:35
  Border Security: Canada's Front Line
 • 17:45
  MasterChef UK
  02:15
  Geen uitzending
 • 17:25
  Ann Rule's Sleeping With Danger
 • 17:00
  Wijzer Wonen
  06:00
  Herhalingslus
 • 18:16
  Zelf gedaan, goed gedaan
  05:55
  Sixties To Six
 • 18:00
  Ottolenghi's Mediterranean Feast
 • 17:05
  MIDMID
  02:00
  Wordt aangekondigd
 • 17:55
  Death in Paradise
  03:25
  Silent Witness
 • 17:45
  Shark Tank
  02:00
  Flip This House
 • 18:00
  NOS Journaal 18.00 uur
  02:00
  EenVandaag
 • 18:15
  NOS Journaal Regio
  02:12
  Nieuwsuur
 • 18:01
  Checkpoint
  02:43
  NOS Jeugdjournaal met gebarentaal