Terug op de eerste rij in het nieuwe seizoen van 'De Rechtbank'

woensdag 8 september 2021
Foto: Play4 - © SBS Belgium 2021

Wat als je zo erg verslaafd bent dat je niet meer weet dat je gisteren je vriendin bont en blauw geslagen hebt? Of wat als de politie je tegenhoudt terwijl je 70km/u rijdt met een elektrische step? Wat als je samen met 17 vrienden betrapt wordt op een huisfeest tijdens de lockdownperiode?

Of wat als je meerijdt met vrienden en er bij een controle een rugzak vol drugs in de auto wordt gevonden?


Diefstal, oplichting, stalking of een corona-overtreding. In het elfde seizoen van 'De Rechtbank' zit je weer op de eerste rij. Straffe zaken en getuigenissen waarin beklaagden en rechtzoekenden hun verhaal doen. Ook dit seizoen nemen de rechters je mee achter de schermen. En tonen ze hoe moeilijk het soms is om knopen door de hakken, het recht te laten geschieden en eerlijke vonnissen te vellen.

De Rechters
De rechters van het elfde seizoen van 'De Rechtbank' zijn: politierechter Dominique Reyniers (Antwerpen), politierechter Chris De Roy (Sint-Niklaas), onderzoeksrechter Miriam Schoors (Leuven), afgevaardigd vrederechter Jo Vanbelle (Elsene), vrederechter Jan Vandeborne (Maasmechelen), correctionele rechter Sandrine Hermant (Charlerloi), correctionele rechter Guido Casier (Kortrijk), onderzoeksrechter Laurence Wauthier (Charlerloi). En ook een bekend gezicht van het voorbije seizoen: politierechter Marco Ossena Cantara (Verviers).

Afgevaardigd vrederechter Jo Vanbelle
Jo Vanbelle is afgevaardigd vrederechter in Elsene (Brussel). Een strenge maar meelevende rechter, daarentegen ook eentje die niet met zich laat sollen. Iets wat advocaten zullen beamen. Een saaie zitting, dat is iets wat bij hem niet snel zal gebeuren. Er wordt regelmatig ruzie gemaakt, maar Vanbelle houdt de touwtjes steeds stevig in handen. Hij zetelt in Elsene, een gegoede Brusselse gemeente.

Politierechter Dominique Reyniers
Rechter Dominique Reyniers is eigenlijk vrederechter maar anno 2021 werkt ze ook voor de politierechtbank van Antwerpen als politierechter. Ze is één van de rechters die de speciale coronazittingen leiden. Ze velt haar oordeel over de schendingen van de coronamaatregelen tijdens de verschillende fases van de lockdowns in ons land: vooral  samenscholingen en lockdownfeestjes passeren bij haar de revue.

Reyniers was procureur des konings bij het parket van Turnhout en werkte meer dan 23 jaar voor het parket van Antwerpen.

Correctionele rechter Guido Casier
Guido Casier werkt voor de correctionele rechtbank van Kortrijk (West-Vlaanderen). Hij ziet voornamelijk zaken betreffende drugs, diefstal, partnergeweld, belaging en stalking. Een rechter die zijn tijd neemt om de beklaagden te ondervragen, in het gepaste West-Vlaamse dialect en elke zaak graag tot op het bot uitzoekt.

Politierechter Marco Ossena Cantara
Marco Ossena Cantara werkt voor de politierechtbank van Verviers (Luik), hij was, samen met zijn vertouwde procureur, ook te zien in het tiende seizoen van 'De Rechtbank'. Rechter Cantara is een man van het volk, hij behandelt elke zaak met een grote passie voor zijn job. Met zijn humor en vele wijsheden, zorgt hij voor een relativerende noot, zonder het recht uit het oog te verliezen. Hij behandelt voornamelijk zaken over snelheid, drugs of alcohol in het verkeer en vluchtmisdrijven.

Onderzoeksrechter Miriam Schoors
Miriam Schoors is onderzoeksrechter in Leuven (Vlaams- Brabant). En vergis u niet: 'Het is niet omdat ik er niet streng uitzie, dat ik geen strenge beslissingen neem, hoor.' Als onderzoeksrechter behandelt ze vooral zaken over diefstal, jonge dealers en partnergeweld.

Correctionele rechter Sandrine Hermant
Sandrine Hermant is rechter in de correctionele rechtbank van Charlerloi (Henegouwen). Een opvallende rechter, eentje die niet op haar mond is gevallen en haar stem durft te verheffen tijdens zittingen. Tegelijkertijd is ze ook een zeer begripvolle rechter, tijdens haar zittingen bestaan er geen domme vragen.  Haar zaken gaan over geweld, zware drugs, doodslag…

Politierechter Chris De Roy
Chris De Roy is politierechter in Sint- Niklaas (Oost- Vlaanderen). Een strenge rechter, die wekelijks volle – natuurlijk mooi gespreid in coronatijden - zittingszalen voor zich krijgt. Hij behoudt steeds zijn kalmte, maar laat niet met zich sollen. Hij ontfermt zich over zaken met betrekking tot drank en drugs in het verkeer en vluchtmisdrijven, over agressief rijgedrag en chauffeurs die toch blijven rijden terwijl ze hun rijbewijs kwijt zijn. Hij schuwt het uitdelen van het alcoholslot niet.

Vrederechter Jan Vandeborne
Vrederechter Jan Vandeborne is vrederechter in Maasmechelen (Limburg). Limburg boven. Een meelevende rechter die graag luistert naar de mensen die voor hem staan. Een goedlachse man die ook verzoeningszittingen houdt en vaak op plaatsbezoek gaat.

Onderzoeksrechter Laurence Wauthier
Laurence Wauthier is onderzoeksrechter in Charlerloi (Henegouwen). Ze behandelt vooral zaken die te maken hebben met partnergeweld, slagen en verwondingen, belaging...

'De Rechtbank', vanaf donderdag 9 september om 20.35 uur op Play4.

De Rechtbank op tv
Donderdag 30 september 2021 om 20u40  »
Play 4
Acht nieuwe rechters en politierechter Marco Ossena Cantara van Verviers tonen hoe moeilijk het soms is om knopen door te hakken, het recht te laten geschieden en eerlijke vonnissen te vellen.
Zondag 3 oktober 2021 om 19u55  »
Play 4
Acht nieuwe rechters en politierechter Marco Ossena Cantara van Verviers tonen hoe moeilijk het soms is om knopen door te hakken, het recht te laten geschieden en eerlijke vonnissen te vellen.
Maandag 4 oktober 2021 om 22u50  »
Play 4
Acht nieuwe rechters en politierechter Marco Ossena Cantara van Verviers tonen hoe moeilijk het soms is om knopen door te hakken, het recht te laten geschieden en eerlijke vonnissen te vellen.
Donderdag 7 oktober 2021 om 20u35  »
Play 4
Acht nieuwe rechters en politierechter Marco Ossena Cantara van Verviers tonen hoe moeilijk het soms is om knopen door te hakken, het recht te laten geschieden en eerlijke vonnissen te vellen.

DOSSIER: Najaar 2021: alle plannen, alle zenders! (BE)

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo Play4 logo

Robin en Elise zijn twee creatieve duizendpoten, maar ze weten niet wat ze willen. Ze willen zich volledig laten verrassen door onze makelaars. Het enige wat echt belangrijk is, is dat de woning ligt in een levendig dorp van waar je met de trein maximum 40 minuten reist naar Antwerpen. Budget: 240.000 euro.

'Huizenjagers', om 19.40 uur op Play4.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 21:20
  Loslopend wild
  21:50
  Laat journaal
 • 21:20
  Kinderen van de migratie
  22:15
  De ideale wereld
 • 21:00
  Zie mij graag (open audiodescriptie)
  21:35
  Geen uitzending
 • 20:35
  The Best Of
  21:50
  Helden van de Kinderkliniek
 • 20:35
  UEFA Champions League
  23:20
  Regi Academy
 • 20:35
  The Mummy Returns
  23:00
  Ghost in the Shell
 • 20:35
  A Bronx Tale
  22:45
  The Island With Bear Grylls
 • 20:15
  VTMKIDS nachtloop 2021
  05:40
  TiTaToverfeest
 • 20:50
  De Planckaerts
  21:25
  Crème de la crème
 • 20:35
  Scheire en de Schepping
  21:35
  De Cooke & Verhulst Show
 • 20:35
  The Sky Is the Limit
  21:35
  Verboden liefde
 • 20:35
  Hawaii Five-0
  01:00
  Blue Bloods
 • 20:35
  The Toyman Killer
  22:25
  Castle
 • 21:06
  De Chalet, 3 chefs, een feest
  21:50
  Lekker Lang Leven
 • 20:35
  Herhalingslus
  08:00
  Z-Extra Captains of Industry Nieuwpoort Talks - "Sustainability edition to
 • 21:00
  Request
  22:00
  al-1-maar-hits
 • 21:15
  Mijn inloopdouche 1
  21:35
  Mijn inloopdouche 2
 • 21:00
  Institutionele Zaken - De Koepelzaal
  14:00
  De Koepelzaal - Live
 • 20:00
  WTA Chicago
  02:00
  WTA Ostrava
 • 21:00
  Mapp and Lucia
  22:00
  Time
 • 21:05
  Family Guy
  21:30
  Last Man Standing
 • 21:20
  Opsporing verzocht
  21:55
  Opgelicht?!
 • 20:30
  College Tour
  21:30
  Nieuwsuur
 • 21:20
  30 En Nooit Meer Werken
  22:15
  Dertigers