'Lost Luggage': beklijvende nieuwe fictiereeks rond verdriet, moed en hoop op Eén

dinsdag 8 maart 2022
Foto: Eén/VRT - © De Mensen 2022

Vanaf zondagavond 20 maart is de gloednieuwe fictiereeks 'Lost Luggage', geïnspireerd op de naweeën van de aanslagen van 22 maart 2016 in ons land, te zien op Eén. 'Lost Luggage' is een psychologische dramareeks over hoe mensen in de zwaarste momenten toch solidariteit, liefde en hoop kunnen vinden.

Lara Chedraoui, frontvrouw van de indierockband Intergalactic lovers, neemt de hoofdrol op zich. 'Lost Luggage' is een reeks van De Mensen voor Eén.


Tien dagen na de vreselijke gebeurtenissen van 22 maart krijgt Samira Laroussa (Lara Chedraoui) – politievrouw met half-Marokkaanse roots – de opdracht om de honderden stuks bagage en persoonlijke items die achtergebleven zijn in de vertrekhal te ordenen en terug te bezorgen aan de eigenaars of nabestaanden. Bij elke ontmoeting voelt Samira het verdriet, maar ook de moed en de hoop van de slachtoffers. Ze beseft dat haar missie van groot belang is voor het herstel van deze mensen en stort zich met extreme overgave op haar taak, maar ze vergeet daarbij één ding: dat ze ook voor zichzelf moet zorgen. Ook zij moet aan de slag met haar eigen trauma van die dag, en met spoken uit haar verleden.

Naast Lara Chedraoui bestaat de cast uit onder andere Jeroen Van der Ven, Oscar Van Rompay, Mattias Van de Vijver, Isabelle Van Hecke, Yassine Ouaich en Elias Vandenbroucke.

'Lost Luggage' werd bedacht door Tiny Bertels, die ook het scenario schreef samen met Charles De Weerdt en Mathias Claeys. Ook scenaristen Michel Sabbe, Paul Piedfort en Edith Huybreghts leverden een bijdrage aan de ontwikkeling. De regie is in handen van Kaat Beels, Nathalie Basteyns en Ibbe Daniëls. 'Lost Luggage' wordt geproduceerd door Pieter Van Huyck en Ivy Vanhaecke van De Mensen.

'Lost Luggage' beleeft dinsdag 8 maart zijn première op het Filmfestival van Oostende en is binnenkort voor iedereen te zien op Eén en VRT NU.

Geïnspireerd door waargebeurde feiten
Het verhaal van 'Lost Luggage' werd geïnspireerd door de gebeurtenissen rond de aanslagen van 22 maart in ons land, zes jaar geleden.

Tiny Bertels: 'Ik las toen in de krant een artikel over een politievrouw die op de luchthaven werkt en alles bijhoudt dat op de dag van de aanslagen is achtergebleven in de vertrekhal, zelfs een kapotte sneaker of gescheurde pull. Het zijn niet zomaar dingen, vertelt ze, maar ze hebben grote betekenis voor wie die dag in de vertrekhal was. Het is een tastbare herinnering aan wat hen overkomen is. Iets terugvinden van wat die dag verloren is gegaan, kan het begin zijn van een helingsproces. Het artikel ontroert mij, met name de vanzelfsprekendheid waarmee deze vrouw de waarde beschrijft van iets schijnbaar waardeloos. Na een eerste gesprek met haar ben ik onmiddellijk gegrepen. Haar verhalen gaan over troost, onmacht, solidariteit. En over betrokkenheid. 'Lost Luggage' is er gekomen mede door de niet aflatende steun van deze en vele andere schaduwhelden. In de hoop dat hun verhaal nooit vergeten wordt.'

De personages

SAMIRA LAROUSSA (39) (Lara Chedraoui)
Samira is de dochter van een Vlaamse moeder en een Marokkaanse vader en werkt als politieagente bij de Federale Politie van Zaventem. Ze is al 18 jaar samen met Tom. Ze hebben nog geen kinderen - Samira wilde er geen, onzeker als ze was over haar capaciteiten als moeder. Na jarenlang twijfelen heeft Tom haar kunnen overtuigen om te kiezen voor het ouderschap. Maar: dat wilde eerst niet lukken. Na vele IVF-pogingen is Samira op 22 maart 2016 voor de eerste keer 12 weken ver in haar zwangerschap.

Samira heeft een moeilijke jeugd achter de rug. Toen ze 12 jaar was, stierf haar moeder aan kanker. De laatste vier jaar van haar ziekte heeft Samira voor haar moeder moeten zorgen, haar vader was er nooit. Samira beredderde als kind het hele huishouden en nam daarbij ook de zorg op zich voor haar jongere broer Younes. Zodra Samira op de politieschool zat, is ze het huis ontvlucht. Sindsdien heeft ze al het contact met haar vader verbroken. Ze haat hem voor wat hij zijn gezin heeft aangedaan.

Op het moment van de aanslagen is ze net een koffie gaan halen in de vertrekhal en staat ze buiten op de stoep voor de glazen deuren, onderweg naar het politiebureau voor de briefing van commissaris Verlaak over de El-Al vlucht.

TOM THEYS (40), MAN VAN SAMIRA (Jeroen Van der Ven)
Tom werkt als leerkracht in het middelbaar onderwijs. Hij weet dat Samira’s verleden moeilijk terrein is. Dat ze soms moeilijk te doorgronden is, heeft hij ondertussen geaccepteerd. Het feit dat Samira eindelijk zwanger is, maakt Tom dolgelukkig. Hier heeft hij zo lang op gewacht.

NORDIN LAROUSSA (71), VADER VAN SAMIRA (Abdellah Dari)
Nordin is een gesloten man en kan zich emotioneel moeilijk uitdrukken. Toen zijn vrouw Sonja - Samira's moeder - ziek werd, vluchtte hij weg op café omdat hij niet met de situatie om kon gaan. Daardoor kwam alles op de schouders van de jonge Samira terecht. Sinds Samira het huis uit is, heeft hij geen contact meer met haar. Ook met zijn zoon Younes heeft hij weinig contact.

YOUNES LAROUSSA (35), BROER VAN SAMIRA (Yassine Oauich)
Younes is de jongere broer van Samira. Ook hij werd door Nordin aan zijn lot overgelaten toen hun moeder ziek was. Hij is niet zo goed terecht gekomen als zijn zus en komt regelmatig in aanraking met de politie. Als hij in de problemen komt, zoekt hij contact met zijn zus die bij de politie werkt, om hem te helpen.

COMMISSARIS JOHN VERLAAK (54), COLLEGA/BAAS VAN SAMIRA (Willy Thomas)
John werkt al zijn hele leven bij de politie. Hij heeft een goede band met Samira en beschouwt haar als een van de besten van zijn team. Hij heeft in zijn carrière al heel wat hachelijke situaties meegemaakt en heeft dus ervaring met stress- en panieksituaties. Deze aanslag zal hem echter heel zwaar vallen.

GLEN SERNEELS (34), COLLEGA VAN SAMIRA (Mattias Van De Vijver)
Glen deelt een bureau met Samira. Hij neemt geen zorgen mee naar huis en zal ook niet meer werken dan nodig is. Op de dag van de aanslagen is hij thuis zijn oprit aan het aanleggen. Bij het horen van het nieuws is hij verstijfd van de schrik. Hij durft niet naar de luchthaven en blijft thuis. Hij volgt alles die dag via de media. De volgende dag is hij terug aanwezig en nog onder de indruk. Hij zal tegen zijn collega’s zeggen dat hij wel wou komen helpen maar niet aan de luchthaven geraakte door de chaos. Hij blijft met het gevoel zitten dat hij iets gemist heeft en voelt zich daardoor nadien wat buitengesloten.

BLANCHE GODEFROID (45), COLLEGA VAN SAMIRA (Isabelle Van Hecke)
Blanche is een gemoedelijk en moederlijk type. Op de dag van de aanslagen is ze aanwezig op het politiekantoor voor de briefing van commissaris Verlaak. Blanche heeft het moeilijk en het lukt haar niet om het hoofd koel houden. Ze is enorm aangedaan door wat er gebeurd is en wat ze gezien heeft en is zeer kwaad op de daders.

PETER DE MEYER (23), COLLEGA VAN SAMIRA (Elias Vandenbroucke)
De jonge, enthousiaste Peter werkt nog maar een jaar bij de politie, doet interventies en zorgt voor de veiligheid in en rond de luchthaven. Tijdens de ontploffing van de tweede bom wordt hij geraakt. Peter verliest een been. Alle collega’s en ook Samira zijn erg geraakt door deze gebeurtenis. Peter ziet de toekomst echter positief in en heeft een groot gevoel voor humor. Daar put Samira kracht uit.

Aflevering 1
Tien dagen na de aanslagen van 22 maart krijgt de zwangere Samira Laroussa, politieagente op de luchthaven van Brussel, de opdracht om alle bagage en persoonlijke spullen die zijn achtergebleven in de vertrekhal terug te bezorgen aan de slachtoffers en nabestaanden. Samira, zelf getuige van de aanslagen, weigert in eerste instantie omdat ze vindt dat de beveiliging op de luchthaven prioritair is. Tot ze de echtgenoot en dochter ontmoet van de omgekomen Benny Goossens, die nog op zoek zijn naar zijn rugzak. Onverwacht krijgt ze die dag ook een miskraam. Intussen probeert Samira’s vader na twintig jaar stilzwijgen terug contact met haar op te nemen.

'Lost Luggage' is een fictiereeks van productiehuis De Mensen voor Eén, in coproductie met ARTE France, in samenwerking met Telenet, en met de steun van het VAF / Mediafonds, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, het programma Creatief Europa – MEDIA van de Europese Unie en de Tax Shelter maatregel van de Federale Overheid. Internationale salesagent Newen Connect neemt de distributie op zich.

'Lost Luggage', vanaf 20 maart elke zondag om 20.35 uur op Eén en via VRT NU.


DOSSIER: Voorjaar 2022: alle plannen, alle zenders (BE)

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'The White Lotus 2' (Streamz)

Wanneer Tanya een uitnodiging krijgt van de expat Quentin, brengt Portia de dag door met zijn verleidelijke neef. Na terugkeer van haar reis met Daphne wordt een opgeluchte Harper verrast door een bewijsstuk van Ethans avondje uit.

'The White Lotus ', om 20.35 uur op Play4.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 13:30
    Iedereen Beroemd
    07:55
    Journaallus
  • 13:30
    Ketnet Junior
    02:00
    Wordt aangekondigd
  • 13:30
    Oggy en de kakkerlakken: De volgende generatie
    05:00
    Geen uitzending
  • 13:30
    Het Weer
    05:30
    Geen uitzending
  • 12:50
    Renovate Don't Relocate
  • 12:30
    Geen uitzending
    11:45
    Siren
  • 10:15
    Geen uitzending
    13:35
    Te bepalen
  • 13:10
    Baywatch
    02:10
    JAG
  • 10:00
    Joe
    09:30
    Geen uitzending
  • 13:20
    De Gastentafel
    04:50
    Geen uitzending
  • 13:05
    Criminal Minds
    05:00
    Geen uitzending
  • 12:55
    Pawn Stars: Best Of
    02:20
    Backroad Truckers
  • 13:25
    Interior Design Masters
    05:00
    Geen uitzending
  • 12:25
    Ex-Wife Killer
    05:00
    Geen uitzending
  • 13:00
    Z-Extra
    06:00
    Herhalingslus
  • 13:25
    Het zelfbouwhuis
    06:00
    Nog Even Soezen
  • 13:20
    Hidden Gems
    02:10
    De Wereldkeuken
  • 13:00
    Eredivisie
    02:00
    Wordt aangekondigd
  • 13:20
    Father Brown
    02:35
    Vienna Blood
  • 13:37
    NOS Journaal
    02:02
    EenVandaag
  • 13:22
    La Singla - De stille flamenco
    08:00
    Vroege Vogels
  • 13:33
    Wickie de Viking
    02:51
    NOS Jeugdjournaal met gebarentaal