De strafste programma's van hier en internationale topcontent in 2022 op En, Canvas en VRT NU

dinsdag 21 december 2021

En, Canvas en VRT NU brengen in 2022 opnieuw het beste aanbod van zowel straffe titels van hier als internationale topcontent. De netten kunnen terugblikken op een sterk najaar en zetten hun geslaagde strategie in 2022 verder met een compleet en complementair aanbod waarin iedere Vlaming zijn gading vindt.

Eén brengt mensen samen rond verrassende en meeslepende verhalen voor een breed publiek. Verhalen om iets van op te steken, om bij te ontspannen, en om mee te lachen. Canvas kiest voor verdieping en zet belangrijke maatschappelijke thema’s op de kaart.


VRT NU verzamelt álle verhalen. Je vindt er nog meer dan je zoekt: naast het topaanbod van Eén en Canvas ook exclusieve webonly's zoals de gloednieuwe absurde comedy 'Match', het innovatieve 'Generation M: The story of my life', en internationale reeksen als 'Sort of' en 'Nudes'. Die zijn ook allemaal te ontdekken via de pas gelanceerde tv-app. Doorheen het voorjaar van 2022 zal VRT NU ook uitgroeien tot een volwaardige bestemming voor alle audio van de VRT.

Dit voorjaar is het genieten op Eén met een mix van ontspannende, meeslepende, ontroerende en humoristische verhalen. Zo start net na de kerstvakantie het langverwachte vierde seizoen van ieders favoriete 'Dertigers'. Tijs Vanneste neemt ons weer mee naar 'De Kemping'; Dieter Coppens opent samen met acht collega's met jongdementie 'Restaurant Misverstand'; en Kamal Kharmach steekt zijn neus opnieuw in 'Andermans Zaken'. Zondagavonden beloven Vlaamse topfictie met de psychologische thrillerreeks 'Twee Zomers' met onder andere Koen De Bouw en Ruth Becquart.

Canvas wil ook in het voorjaar een baken zijn voor al wie op zoek is naar inspirerende verhalen over onderwerpen die ertoe doen. Canvas biedt de kijkers nieuwe inzichten met programma's als 'Sekswerkers' (met Gilles Decoster), 'Taxi Joris' (met Joris Hessels), 'Bariloche' (over gevluchte Vlaamse collaborateurs), 'De Kinderen van Save' (over de behandeling van Belgische metissenkinderen), 'De Schandvlek van de Eeuw' (over chemische wapens in Syrië) en nieuwe reeksen van 'Therapie' (over mensen met psychische problemen), 'FC United City Pirates' (over diversiteit in het voetbal) en 'Als Je Eens Wist' (over oudermishandeling). Het zijn programma's en thema's die ons uitdagen om onze blik te verruimen, en onszelf en ons wereldbeeld in vraag te stellen.

Een terugblik op 2021
Eén kan terugkijken op een geslaagd 2021. Het net slaagde erin om een breed publiek van jong tot oud te bereiken, en had een mooi marktaandeel van 34% (18-23 uur, Live+7, 4+). Ontspannende programma's als 'De Columbus' en 'Het Huis' werden erg gesmaakt. Kijkers staken wat op van het trio 'Factcheckers', en zaten massaal voor het scherm voor Vlaamse fictie als 'Undercover'. Eén stond ook stil bij wat er leefde in Vlaanderen, zoals met 'En Toen Was Het Stil' en 'Radio Gaga'.

Canvas speelde in 2021 zijn eigenzinnige rol in het medialandschap met een onderscheidend kwaliteitsaanbod dat belangrijke thema’s op de agenda zette, het maatschappelijke debat errond initieerde en taboes doorbrak. Zo was er veel lof voor programma’s als 'Kinderen van de Migratie' (over de naoorlogse arbeidsmigratie), 'Het Leven in Kleur' en 'FC United' (over racisme in de Vlaamse samenleving en het voetbal), 'Wat Houdt Ons Tegen?' (over de klimaat- en natuurcrisis), 'Als Je Eens Wist' (over partnergeweld) of recent 'De Prijs van de Winnaar' (over het mentale welzijn van topsporters) en 'Op Slot' (over de coronacrisis). Daarnaast waren er de aangrijpende wielerverhalen in 'Het Scheldepeloton' (onderscheiden met de Ha! van Humo), de fictiereeks 'Albatros' (bekroond met de Prix Europa) en de culturele portretreeksen 'Niemands Meester, Niemands Knecht' (over Johan Anthierens) en 'Charlatan' (over Arno). Naast die ‘oude meesters’ zette Canvas ook jong muzikaal en artistiek talent in de kijker met 'De Toots Sessies' en 'She’s Lost in Music'.

VRT NU: je vindt er meer dan je zoekt
Op VRT NU worden alle verhalen gebundeld. Je vindt er meer dan je zoekt, met suggesties op maat die zorgen voor een persoonlijke kijkbeleving. Het platform kenden het afgelopen jaar een mooie groei. In 2021 hebben meer dan 1.600.000 unieke profielen content op VRT NU gestart. In totaal werden er door die gebruikers zo'n 130 miljoen videostarts gegenereerd, dat is 20% meer video's dan in 2020.

De VRT brengt heel wat nieuws op VRT NU: doorheen het voorjaar van 2022 zal VRT NU ook uitgroeien tot een volwaardige bestemming voor alle audio van de VRT. Zo zal je bijvoorbeeld alle podcasts én radiostreams van VRT ook via VRT NU kunnen beluisteren. Daardoor zal iedere Vlaming binnenkort op één digitale plaats alle video én audio van VRT makkelijk kunnen vinden, bekijken én beluisteren. Deze maand werd ook de gloednieuwe tv-app gelanceerd, waardoor VRT NU nog makkelijker te gebruiken is.

Op VRT NU vinden kijkers webonly content, zoals het nieuwe 'Match' met Youtuber Rob Van Impe (Average Rob), Nico Sturm, Clara Cleymans en Sinay Bavurhe. In de gloednieuwe innovatieve VRT NU Original 'Generation M: The story of my life' komen fictie en talkshow samen. De reeks vertelt het waargebeurde verhaal van twee jongeren, die worstelden met de gevolgen van anorexia en van een ongeval onder invloed van drugs. Stukken uit hun leven werden, samen met hen, gereconstrueerd en nagespeeld in straffe jongerenfictie. In de zetel bij MNM-dj en host Dorianne Aussems vertellen de twee jongeren verder over wat er net te zien was. Daarnaast nodigt Dorianne hun vrienden, familie, lotgenoten en experten uit die het verhaal helpen omkaderen. Deze VRT NU Original, een samenwerking tussen VRT NU, MNM en ED TV, is vanaf 27 december op VRT NU te zien.

Daarnaast zijn er ook internationale reeksen exclusief op VRT NU te vinden. De Britse muzikale comedy 'We are Lady Parts' gaat over de all-moslima punkband Lady Parts en hun zoektocht naar een nieuwe gitariste en ook wel naar vriendschap, liefde en fun. Bedenker, scenarist en regisseur Nida Manzoor won onlangs nog de Gouden Roos voor Opkomend Talent. In de Canadese comedy 'Sort of' maken we kennis met Sabi Mehboob, een gender-fluïde millennial van Pakistaanse afkomst. Sabi fladdert niet alleen heen en weer tussen diverse identiteiten, maar ook tussen twee jobs, als barhouder en als nanny, én de droom om naar Berlijn te emigreren. 'Nudes' is een Noors drama over drie jongeren die ieder op hun eigen manier geconfronteerd worden met de gevolgen van naaktbeelden op sociale media. En natuurlijk is ook alles van Eén en Canvas te bekijken via VRT NU, waar en wanneer je wilt, zoals alle seizoenen van 'The Handmaid's Tale', 'Normal People', 'Undercover' en 'Taboe'.


DOSSIER: Voorjaar 2022: alle plannen, alle zenders (BE)

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo een logo Eén logo

1984. De elfjarige Billy Elliot woont in een mijnwerkersstadje in het noordoosten van Engeland. Zijn moeder is onlangs overleden en hij moet vaak op zijn demente oma passen. Zijn vader en oudere broer Tony, beiden mijnwerkers, zitten thuis. Ze zijn in staking. Billy krijgt iedere week wat geld voor zijn bokslessen. Maar hij vindt boksen helemaal niet leuk, want hij bakt er niets van. Wanneer Billy weer eens moet nablijven om zijn boksoefeningen te doen, ziet hij de balletklas van mevrouw Wilkinson trainen. Iets in de bewegingen van de meisjes spreekt hem aan en Billy besluit om mee te doen.

'Billy Elliot', film uit 2000 met Jamie Bell, om 21.20 uur op En.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 18:40
  Vlaanderen vakantieland
  19:00
  Het journaal
 • 18:45
  Costa Rica: The Rise of Nature
  19:40
  Sporza: Giro magazine
 • 18:50
  Wannabe's
 • 16:55
  The Voice Kids
  19:00
  VTM Nieuws 19 uur
 • 18:30
  Help, Mijn Man Is een Klusser
  19:35
  De Meilandjes zonder Centen
 • 18:40
  13 Going on 30
  20:25
  Now You See Me 2
 • 18:05
  Body Cam Cops
  19:10
  Zware Jongens - Ice Road Truckers
 • 18:40
  My Little Pony Les amies c'est magique !
 • 18:25
  Nonkel Jef
  19:50
  The Golden Girls
 • 18:40
  Huizenjagers
  19:45
  Come Dance with Me
 • 18:50
  Wipeout US
  19:45
  Life of the Party
 • 18:00
  NCIS
  00:25
  NCIS: Los Angeles
 • 17:55
  A Love To Remember
  19:45
  Meisje van plezier
 • 18:50
  Ellemiekes KIDchen
  19:30
  Veldvers
 • 14:55
  Herhalingslus
  11:00
  Trends Talk
 • 16:00
  De Vlaamse 40
  19:00
  Waar is dat feestje?
 • 18:40
  Simple diy
  18:56
  Tooldokter
 • 23:00
  Binnenlands Bestuur - Studio Commissie
 • 18:45
  Caf Eersteklas
  22:00
  Mauve.
 • 18:00
  Hope Street
  19:00
  Father Brown
 • 18:10
  Below Deck
  20:00
  Hawaii Five-0
 • 18:50
  NOS Sportjournaal
  19:05
  Het echte leven in de dierentuin
 • 18:39
  De verandering
  18:55
  Ik mis je
 • 18:34
  Voor het blok
  19:00
  NOS Jeugdjournaal