Canvas in 2022: inspirerende verhalen over onderwerpen die ertoe doen

dinsdag 21 december 2021

Canvas brengt dit voorjaar een aantal opmerkelijke human interest reeksen. Het nieuwe jaar wordt ingezet met de vierdelige reeks 'Sekswerkers', waarin Gilles De Coster en zijn getuigen een inkijk geven in een doorgaans gesloten wereld waar nog veel taboes over bestaan.

De tweede reeks van 'Therapie' biedt dan weer een intieme en tegelijk discrete blik op de relatie tussen therapeuten en hun cliënten, deze keer zowel bekende als onbekende. Hilde Van Mieghem focust in de derde reeks van 'Als Je Eens Wist' op oudermishandeling. In 'Taxi Joris' praat Joris Hessels met boeiende mensen terwijl hij hen met zijn taxi naar hun bestemming brengt. 'FC United City Pirates' gaat over de gelijknamige voetbalclub die sport koppelt aan sociaal engagement en diversiteit.


Later dit voorjaar volgen nog een aantal straffe documentaire reeksen. In 'Bariloche' vertelt Eric Goens het verhaal van Vlaamse collaborateurs die na de oorlog hun toevlucht zochten in Argentinië. 'De Kinderen van Save' belicht het lot van de kinderen van Belgische kolonialen en Afrikaanse moeders die eind jaren ’50 in België werden ondergebracht bij pleeggezinnen. In 'De Schandvlek van de Eeuw: Chemische Wapens in Syrië' (werktitel)onderzoeken Rudi Vranckx en Inge Vrancken het gebruik van chemische wapens tijdens de burgeroorlog in Syrië: een oorlogsmisdaad die tot op vandaag onbestraft blijft.

Canvas zet ook in op cultuur. In de aanloop naar de uitreiking van de Ensors eind januari presenteert Michaël Pas 'Cinema Canvas', een talkshow over de Vlaamse film en fictie. Begin februari is er de Week van de Vlaamse muziek en tot zo lang lopen 'De Toots Sessies' door.  Daarnaast zijn er onder meer de documentaire 'Pop art' (naar aanleiding van de gelijknamige tentoonstelling in het S.M.A.K.) en specials over Arno (naar aanleiding van de Week van Vlaamse muziek) en de uitreiking van de allereerste Boon voor literatuur, de nieuwe Vlaamse prijs voor de beste Nederlandstalige boeken.

Naast sportverslaggeving, met onder meer de Europa League, brengt Canvas ook duiding en achtergrond bij de sport. Na bijna 13 jaar neemt Aster Nzeyimana de fakkel over van Frank Raes als presentator van 'Extra Time', dat meteen ook een nieuw decor krijgt. Maarten Vangramberen focust in een nieuwe reeks 'Wereldrecord' op zes Belgische sportprestaties van wereldformaat en houdt ze tegen het licht van de sportwetenschap.

Canvas biedt ook een uitgelezen selectie internationale fictie en documentaires:

Na afloop van 'The Handmaid’s Tale' volgt op woensdag (vanaf 12/1) de Australische fictiereeks 'Fires', over de verwoestende bosbranden die het eiland teisterden in 2019-2020. Een heel ander verhaal is 'Domina', een Brits-Italiaanse reeks over het meedogenloze machtsspel in het oude Rome, bekeken vanuit het perspectief van Livia Drusilla, de vrouw van keizer Augustus. Later volgt 'Showtrial', een Britse reeks over het proces van een rijke en arrogante  studente die ervan wordt verdacht een minder welstellende medestudente te hebben vermoord.

Op zaterdag programmeert Canvas de volgende maanden misdaadreeksen met telkens vrouwelijke speurders in een hoofdrol. In de Deense reeks 'Blinded: Those who Kill' probeert Louise Bergstein op het eiland Funen en vijf jaar oude moord op te lossen. In de Britse serie 'Vigil' (van de makers van 'Bodyguard' en 'Line of Duty') onderzoekt politiedetective Amy Silva of er een verband is tussen een moord aan boord van een duikboot en een vergane vissersboot. En Katharina Huss is een Zweeds politievrouw met een televisiestamboom: haar moeder Irene Huss was het titelpersonage van de gelijknamige reeks, gebaseerd op de boeken van Helene Tursten. Katharina volgt het voorbeeld van haar moeder en zet haar eerste stappen bij de politie van Göteborg in de nieuwe reeks 'Huss'.

Topdocumentaires zijn er onder meer op dinsdag: een tweeluik over de sluimerende spanning tussen Israël, Iran en de VSA ('The Long War') en een driedelige reeks over Osama Bin Laden ('The Inside Story'). Op zondag onderzoekt 'The Secrets to Civilisation' hoe grote beschavingen in de loop van de geschiedenis gemaakt en gekraakt werden door veranderingen in de natuur, het klimaat en het landschap. Brian Cox gaat nog enkele stappen verder en neemt ons in 'Universe' mee op reis door de ruimte, van het licht van de zon tot de duisternis van de zwarte gaten.

En natuurlijk kan de Canvas-kijker ook dit voorjaar blijven rekenen op de duidingsprogramma’s, die zorgen voor context en achtergrond bij het nieuws: 'Terzake', 'De Afspraak', 'De Afspraak op Vrijdag' en 'Vranckx'. Zij zijn het fundament van Canvas. 'De Ideale Wereld' biedt dan weer een geheel andere kijk op de actualiteit.


DOSSIER: Voorjaar 2022: alle plannen, alle zenders (BE)

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Vive le Vélo, Leve de Ronde' - Karl Vannieuwkerke (Eén)

Karl ontvangt David van der Poel, Jolien D'hoore en Stijn Steels aan zijn tafel in de Vlaamse Ardennen om te praten over hun passie voor de koers en 'Vlaanderens mooiste'. Sammy Neyrinck duikt in de sfeer van de Ronde voor dagverse reportages uit het peloton. En Bart Aerts gaat op zoek naar verhalen rond wielerlegende Briek Schotte.

'Vive le Vélo, leve de Ronde', om 21.00 uur op VRT 1.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 06:00
    Radio2 op VRT 1: Goeiemorgen, morgen!
    00:05
    Journaallus
  • 23:50
    Nachtlus
    07:30
    Ketnet Junior
  • 06:40
    Vos en Haas
    21:00
    Geen uitzending
  • 06:45
    Nils Holgersson
    01:25
    Geen uitzending
  • 02:50
    Geen uitzending
    07:15
    The Big Body Hotel
  • 02:40
    Geen uitzending
    00:50
    The Big Bang Theory
  • 02:10
    Geen uitzending
    14:40
    Stargate SG-1
  • 06:45
    Offspring
    01:00
    The Flying Doctors
  • 06:00
    Joe
    00:40
    Geen uitzending
  • 06:00
    TEAM OCHTEND
    00:00
    Celebrity MasterChef Vlaanderen
  • 05:00
    Geen uitzending
    00:20
    ER
  • 05:55
    Geen uitzending
    00:45
    Hawaii Five-0
  • 05:00
    Geen uitzending
    00:35
    Love Island
  • 05:00
    Geen uitzending
    00:50
    Castle
  • 06:00
    Herhalingslus
    11:00
    Trends Talk
  • 06:34
    Diy on wheels
    00:00
    Je Kijkt Naar De Sterren
  • 06:15
    De Chalet aan de Semois
    00:55
    Guillaume's Paris
  • 06:00
    FIM Motocross World Championship
    01:00
    Six Nations
  • 06:30
    All Creatures Great and Small
    00:35
    Murdoch Mysteries
  • 06:46
    NOS Journaal
    01:11
    EenVandaag
  • 04:30
    Suhoor Stories
    00:26
    Portrait de la jeune fille en feu
  • 06:40
    Ella, Oscar & Hoo
    00:25
    Sophie & Jeroen