Acht karaktervolle vrederechters laten in hun kaarten kijken bij VTM

maandag 14 maart 2022
Foto: VTM - © DPG Media 2022

Vanaf woensdag 30 maart werpt het nieuwe VTM-programma 'Vrederechters' een blik achter de schermen van de rechtbank die het dichtst bij de mensen staat: het vredegerecht. De kijkers volgen het dagelijkse leven van acht karaktervolle vrederechters uit heel Vlaanderen.

En dat niet alleen tijdens openbare zittingen, de rechters trekken er ook op uit voor plaatsbezoeken. Want één blik op de situatie ter plaatse zegt soms meer dan duizend woorden. Ze zijn naast ervaren magistraten ook echte meesters in de psychologie. Dagelijks lossen ze vurige burentwisten op met hartverwarmende verzoeningen en oplossingsgerichte tussenkomsten. Van overhangende bomen tot geluidsoverlast of achterstallig huurgeld, de vrederechters weten raad.


Maak kennis met de acht vrederechters die in hun kaarten laten kijken:

Katrien Demeestere, Tielt
Met haar 40 lentes is Katrien Demeestere de jongste vrederechter in de reeks. Na haar gerechtelijke stage was ze tien jaar rechter in Brugge. Net na de eerste coronalockdown werd ze aangesteld als vrederechter in het plattelandskanton Tielt. Ze beslist er over de stopzetting van het huurcontract van wanbetalers en lost conflicten over de perceelgrenzen van West-Vlaamse landbouwers op. Met de bottines het veld op gaan, is eerder regel dan uitzondering voor Katrien.

Martine Mosselmans, Brussel
Martine Mosselmans is een pittige magistraat met het hart op de tong die vlot schakelt tussen Frans en Nederlands. Haar vredegerecht van Laken, het derde kanton van Brussel, is gevestigd in een wondermooi gebouw dat dateert van begin twintigste eeuw. Empathie en luisterbereidheid zijn belangrijke kenmerken voor een vrederechter, maar Mosselmans trekt haar grens wanneer dat moet. Wie het te bont maakt, wordt uit haar zittingszaal gezet...

Chantal Merlin, Antwerpen
Met de volkse, multiculturele wijken het Kiel, het Valaar in Wilrijk en het district Hoboken onder haar vleugels, is de Antwerpse vrederechter Chantal Merlin verantwoordelijk voor bijna 80.000 inwoners in het derde kanton van de stad Antwerpen. Ze is een strenge maar rechtvaardige rechter die niet op haar mondje is gevallen. Eigenzinnig als ze is, knoopt ze nooit haar toga dicht. Haar zittingen resulteren volgens haar griffie soms in een waar ‘vuurwerk’.

Stéphanie Joncheere, Mol
Vrederechter Stéphanie Joncheere, afkomstig uit Veurne, zetelt in het Kempense Mol. Na een carrière als advocaat en een passage bij het parket koos ze ervoor om vrederechter te worden. Voor deze functie combineert ze de juiste dosis juridische kennis met de nodige empathie. Met haar excentrieke, energieke stijl en haar uitgelaten persoonlijkheid geeft ze burgers uitleg op mensenmaat over complexe procedures.

Beatrijs Mevesen, Pelt
Beatrijs Mevesen is vrederechter in het kanton Pelt. Haar zittingszaal springt eruit door de muurschildering van ‘Vrouwe Justitia’. Ze helpt haar naar eigen zeggen vaak uit de nood door de aanwezigen te tonen hoe ze haar taak als vrederechter moet uitoefenen. Met een luisterend oor en de nodige autoriteit probeert ze minzaam de gulden middenweg te vinden voor ruziënde buren of voor wie de eindjes nét niet aan elkaar kan knopen.

Jan Vandeborne, Maasmechelen
In het kanton Maasmechelen kom je bij de joviale Limburger Jan Vandeborne terecht. Hij beseft dat hij misschien soms wel wat klinkt als ‘de pastoor van Maasmechelen’, maar als dat tot een akkoord kan leiden, dan neemt hij dat er met de glimlach bij. Hij hoopt als goedlachse magistraat de verzuring van de maatschappij in te perken. Er kan dus wel eens een mopje vanaf. En waar geen oplossing te vinden is, stelt hij de kemphanen voor om elk naar de andere kant van het land te verhuizen, de ene naar Virton, de andere naar Oostende.

Alexander Forrier, Gent
Alexander Forrier is een geboren en getogen Gentenaar met een hart voor zijn stad. Als vrederechter wil hij de gewone man helpen en staat hij voor rechtvaardigheid en betrokkenheid. In het vierde kanton van zijn stad wordt hij geconfronteerd met diverse nationaliteiten en met stadsgenoten die niet altijd de eindjes aan elkaar kunnen knopen. Als grote verzoener probeert hij met een geduldig debat onenigheden uit te klaren en alle partijen met respect voor elkaar te verenigen.

Albert Billiet, Brugge
Albert Billiet, voorzitter van het Koninklijk Verbond van de Vrede- en Politierechters, is een opmerkelijk en prominent figuur. Hij komt bijna aan het einde van zijn ambt en is met meer dan 21 jaar dienst een door de wol geverfd vrederechter. Toch beschouwt hij zijn taak als vrederechter lang niet als routineus. Naar elk nieuw huurconflict, elke volgende overhangende tak, kijkt Billiet met een open blik. Hij neemt zijn tijd om alle argumenten aan te horen en alle stukken na te kijken, maar gelooft erin dat justitie snel antwoord moet bieden. Hij schrijft zijn vonnissen dus liever eerder dan later.

'Vrederechters', vanaf woensdag 30 maart om 21.45 uur bij VTM en ook op VTM GO.


DOSSIER: Voorjaar 2022: alle plannen, alle zenders (BE)

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VTM 4 logo

Morton, de machtsgeile eigenaar van een spoorwegmaatschappij, huurt de gewetenloze vechtersbaas Frank in. Het enige wat voor Morton telt is dat de spoorweg tijdig klaar geraakt en daar moet Frank hem bij helpen, desnoods door een bloedbad aan te richten. Hij ruimt de weerspannige landeigenaar Brett McBain zonder verpinken uit de weg, maar aan de weduwe van Brett heeft hij een stevige kluif. Ze wordt immers beschermd door een mysterieuze, harmonicaspelende pistoolheld.

'Once Upon a Time in the West', film uit 1968 met oa. Charles Bronson, om 20.35 uur op VTM 4.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 01:55
  Villa Politica
  02:25
  Journaallus
 • 00:55
  Canvaslus
  09:00
  Zomerbeelden
 • 20:55
  Geen uitzending
  06:00
  Tik Tak
 • 01:30
  Geen Uitzending
  05:35
  Maya!
 • 01:10
  Party Island: Summer in Zante
  02:00
  Geen uitzending
 • 00:25
  Onderbreking
  00:50
  Zenderonderbreking
 • 01:25
  Geen Uitzending
  13:05
  The Art of the Steal
 • 20:50
  VTMKIDS nachtloop 2022
  05:35
  Trolls: The Beat Goes On!
 • 00:35
  Zenderonderbreking
  06:00
  Joe
 • 23:05
  Death Wish
  05:00
  Geen uitzending
 • 01:20
  Geen uitzending
  08:35
  The Sky Is the Limit
 • 23:05
  NCIS
  03:50
  LOOP Play6
 • 01:50
  Zenderonderbreking
  08:10
  The Doctors
 • 01:40
  KLAAR IN 20 minuten
  02:25
  Meesterlijke klassiekers
 • 21:00
  Herhalingslus
  20:00
  Z-Nieuws
 • 01:00
  Je Kijkt Naar De Sterren
  06:00
  Nog even soezen
 • 01:30
  Buiten spelen: kerplunk
  02:00
  Epdm-dak zelf plaatsen 1
 • 00:30
  Geen programmagegevens beschikbaar
 • 01:10
  Midmid
  02:20
  San Titar
 • 01:25
  Shakespeare & Hathaway - Private Investigators
  03:00
  Jonathan Creek
 • 01:50
  BoJack Horseman
  03:55
  Make You Laugh Out Loud
 • 01:08
  Dionne dichtbij
  01:58
  NOS Journaal (laat)
 • 01:16
  Nieuwsuur
  07:00
  NOS Journaal met Gebarentaal
 • 01:34
  De Luizenmoeder
  02:51
  NOS Jeugdjournaal met gebarentaal