Acht karaktervolle vrederechters laten in hun kaarten kijken bij VTM

maandag 14 maart 2022
Foto: VTM - © DPG Media 2022

Vanaf woensdag 30 maart werpt het nieuwe VTM-programma 'Vrederechters' een blik achter de schermen van de rechtbank die het dichtst bij de mensen staat: het vredegerecht. De kijkers volgen het dagelijkse leven van acht karaktervolle vrederechters uit heel Vlaanderen.

En dat niet alleen tijdens openbare zittingen, de rechters trekken er ook op uit voor plaatsbezoeken. Want één blik op de situatie ter plaatse zegt soms meer dan duizend woorden. Ze zijn naast ervaren magistraten ook echte meesters in de psychologie. Dagelijks lossen ze vurige burentwisten op met hartverwarmende verzoeningen en oplossingsgerichte tussenkomsten. Van overhangende bomen tot geluidsoverlast of achterstallig huurgeld, de vrederechters weten raad.


Maak kennis met de acht vrederechters die in hun kaarten laten kijken:

Katrien Demeestere, Tielt
Met haar 40 lentes is Katrien Demeestere de jongste vrederechter in de reeks. Na haar gerechtelijke stage was ze tien jaar rechter in Brugge. Net na de eerste coronalockdown werd ze aangesteld als vrederechter in het plattelandskanton Tielt. Ze beslist er over de stopzetting van het huurcontract van wanbetalers en lost conflicten over de perceelgrenzen van West-Vlaamse landbouwers op. Met de bottines het veld op gaan, is eerder regel dan uitzondering voor Katrien.

Martine Mosselmans, Brussel
Martine Mosselmans is een pittige magistraat met het hart op de tong die vlot schakelt tussen Frans en Nederlands. Haar vredegerecht van Laken, het derde kanton van Brussel, is gevestigd in een wondermooi gebouw dat dateert van begin twintigste eeuw. Empathie en luisterbereidheid zijn belangrijke kenmerken voor een vrederechter, maar Mosselmans trekt haar grens wanneer dat moet. Wie het te bont maakt, wordt uit haar zittingszaal gezet...

Chantal Merlin, Antwerpen
Met de volkse, multiculturele wijken het Kiel, het Valaar in Wilrijk en het district Hoboken onder haar vleugels, is de Antwerpse vrederechter Chantal Merlin verantwoordelijk voor bijna 80.000 inwoners in het derde kanton van de stad Antwerpen. Ze is een strenge maar rechtvaardige rechter die niet op haar mondje is gevallen. Eigenzinnig als ze is, knoopt ze nooit haar toga dicht. Haar zittingen resulteren volgens haar griffie soms in een waar ‘vuurwerk’.

Stéphanie Joncheere, Mol
Vrederechter Stéphanie Joncheere, afkomstig uit Veurne, zetelt in het Kempense Mol. Na een carrière als advocaat en een passage bij het parket koos ze ervoor om vrederechter te worden. Voor deze functie combineert ze de juiste dosis juridische kennis met de nodige empathie. Met haar excentrieke, energieke stijl en haar uitgelaten persoonlijkheid geeft ze burgers uitleg op mensenmaat over complexe procedures.

Beatrijs Mevesen, Pelt
Beatrijs Mevesen is vrederechter in het kanton Pelt. Haar zittingszaal springt eruit door de muurschildering van ‘Vrouwe Justitia’. Ze helpt haar naar eigen zeggen vaak uit de nood door de aanwezigen te tonen hoe ze haar taak als vrederechter moet uitoefenen. Met een luisterend oor en de nodige autoriteit probeert ze minzaam de gulden middenweg te vinden voor ruziënde buren of voor wie de eindjes nét niet aan elkaar kan knopen.

Jan Vandeborne, Maasmechelen
In het kanton Maasmechelen kom je bij de joviale Limburger Jan Vandeborne terecht. Hij beseft dat hij misschien soms wel wat klinkt als ‘de pastoor van Maasmechelen’, maar als dat tot een akkoord kan leiden, dan neemt hij dat er met de glimlach bij. Hij hoopt als goedlachse magistraat de verzuring van de maatschappij in te perken. Er kan dus wel eens een mopje vanaf. En waar geen oplossing te vinden is, stelt hij de kemphanen voor om elk naar de andere kant van het land te verhuizen, de ene naar Virton, de andere naar Oostende.

Alexander Forrier, Gent
Alexander Forrier is een geboren en getogen Gentenaar met een hart voor zijn stad. Als vrederechter wil hij de gewone man helpen en staat hij voor rechtvaardigheid en betrokkenheid. In het vierde kanton van zijn stad wordt hij geconfronteerd met diverse nationaliteiten en met stadsgenoten die niet altijd de eindjes aan elkaar kunnen knopen. Als grote verzoener probeert hij met een geduldig debat onenigheden uit te klaren en alle partijen met respect voor elkaar te verenigen.

Albert Billiet, Brugge
Albert Billiet, voorzitter van het Koninklijk Verbond van de Vrede- en Politierechters, is een opmerkelijk en prominent figuur. Hij komt bijna aan het einde van zijn ambt en is met meer dan 21 jaar dienst een door de wol geverfd vrederechter. Toch beschouwt hij zijn taak als vrederechter lang niet als routineus. Naar elk nieuw huurconflict, elke volgende overhangende tak, kijkt Billiet met een open blik. Hij neemt zijn tijd om alle argumenten aan te horen en alle stukken na te kijken, maar gelooft erin dat justitie snel antwoord moet bieden. Hij schrijft zijn vonnissen dus liever eerder dan later.

'Vrederechters', vanaf woensdag 30 maart om 21.45 uur bij VTM en ook op VTM GO.


DOSSIER: Voorjaar 2022: alle plannen, alle zenders (BE)

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Vive le Vélo, Leve de Ronde' - Karl Vannieuwkerke (Eén)

Dagelijks ontvangt Karl drie gasten aan zijn tafel in de Vlaamse Ardennen om te praten over hun passie voor de koers en 'Vlaanderens mooiste'. Sammy Neyrinck duikt in de sfeer van de Ronde voor dagverse reportages uit het peloton. En iedere dag is er ook een portret van een spilfiguur uit de rijke Ronde-geschiedenis.

'Vive le vélo, leve de Ronde', om 22.10 uur op VRT 1.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 16:00
    Joanna Lumley's Britain
  • 16:00
    Radio 1: De wereld vandaag
    23:50
    Nachtlus
  • 16:25
    Grizzy & the Lemmings
    21:00
    Geen uitzending
  • 16:15
    America's Funniest Home Videos
  • 15:45
    Achter gesloten deuren
    01:30
    Geen uitzending
  • 14:55
    A Perfect Getaway
    02:00
    The Big Bang Theory
  • 15:55
    MacGyver
    01:15
    Stargate SG-1
  • 16:20
    Strong Medicine
    00:50
    Offspring
  • 16:20
    SOS Piet
    00:55
    Geen uitzending
  • 15:45
    Big Brother
    00:25
    De Tafel van Gert
  • 16:25
    CSI: Miami
    01:00
    Friends
  • 16:10
    Scorpion
    00:20
    Hawaii Five-0
  • 16:30
    Obsessive Compulsive Cleaners
    00:35
    The Block NZ: On Point
  • 15:55
    Buried in the Backyard
    00:40
    Castle
  • 15:00
    Herhalingslus
    08:00
    Wijzer Wonen
  • 16:32
    Diy on wheels
    00:00
    Je Kijkt Naar De Sterren
  • 16:20
    Het Weekmenu
    00:55
    Ware Delicatessen
  • 16:15
    FIM Motocross World Championship
    22:00
    Wordt aangekondigd
  • 15:50
    Midsomer Murders
    00:20
    Silent Witness
  • 16:27
    De Avondshow met Arjen Lubach
    01:10
    Op1
  • 16:25
    Per Seconde Wijzer
    00:17
    Nieuwsuur
  • 16:25
    Peperbollen
    00:53
    De Avondshow met Arjen Lubach