Phara de Aguirre keert met jongvolwassenen terug naar de jeugdrechtbank

Het is een hardnekkig cliché. Wie bij de jeugdrechter terechtkomt, zal wel iets mispeuterd hebben. Toch heeft de grote meerderheid van de kinderen en jongeren, die voor een jeugdrechter moeten verschijnen, niets verkeerd gedaan.
Ze hebben de pech dat ze in een verontrustende opvoedingssituatie opgroeien, waar ze niet de zorg krijgen die ze nodig hebben of ronduit gevaar lopen. Slechts een minderheid heeft feiten gepleegd.
In de reeks 'Mijn Jeugdrechter' keert Phara de Aguirre met jongvolwassenen, die ooit door een jeugdrechter zijn opgevolgd, terug naar de jeugdrechtbank om hun dossier in te kijken en aan hun jeugdrechter de vragen te stellen waarmee ze zijn blijven zitten. Ze gaan ook op bezoek in de instellingen waar ze verbleven hebben of bij mensen die belangrijk waren in hun jeugd. Voor de reeks mocht ook - en dat is uitzonderlijk – gefilmd worden op de zittingen waar de jeugdrechter moet beslissen over de jongeren van nu.
Vijf afleveringen, vijf jeugdrechters en zeven jonge mensen met een dossier op de jeugdrechtbank.
AFLEVERING 1: SHANI – INGE CLAES (TURNHOUT)
Shani werd als kind misbruikt door haar vader, tot de politie op een avond aan de deur stond en alle kinderen uit het gezin meenam om ze in veiligheid te brengen. De ouders werden in de gevangenis geplaatst. Shani kwam terecht bij jeugdrechter Inge Claes in Turnhout, die haar tot haar 18 jaar zou opvolgen. Phara de Aguirre neemt Shani mee naar de jeugdrechtbank, waar ze aan haar jeugdrechter de vraag kan stellen die haar al jaren bezighoudt.
'Mijn Jeugdrechter', vanaf woensdag 26 maart om 21.20 uur op VRT Canvas en VRT MAX.



