Gerard Croiset: een paranormaal fenomeen in 'Andere Tijden'

Hij was wereldberoemd en werd geconsulteerd door alle rangen en standen. Magnetiseur en helderziende Gerard Croiset. En wat maar weinig andere paragnosten hem na kunnen zeggen: hij stelde zich beschikbaar voor de wetenschap.
Hij wilde de wereld overtuigen van zijn gaven, dat wilde hij beslist.' Dochter Nannie Veerman-Croiset trad al op jonge leeftijd in de voetsporen van haar vader en hielp hem als magnetiseur in zijn praktijk in Enschede en later in Utrecht. Haar broers hadden dan de filmcamera in de hand om het werk van hun vader vast te leggen. 'Vader wilde de wetenschap tonen wat hij kon en ook meer over zijn gaven te weten komen'. En dus documenteerde Croiset alles. Blikken vol films waarop te zien is hoe hij patiënten met polio of reuma behandelt door de jaren heen. Dossiers van vermissingszaken over de hele wereld waaraan hij meegeholpen had.
Na de Tweede Wereldoorlog werkte Croiset samen met met prof. dr. Wilhelm Tenhaeff, bijzonder hoogleraar in de parapsychologie en verbonden aan de Universiteit van Utrecht. Ze werkten samen met artsen en rechercheteams over de hele wereld. De publicaties en krantenberichten stapelden zich op. Assistent Vincent Ophoff: 'Croiset kreeg de erkenning van een wetenschapper en Tenhaeff kreeg toegang tot een krachtig medium als Croiset; ze hebben elkaar goed geholpen.'
Maar het hoge aanzien kreeg een dreun toen bleek dat professor Tenhaeff geen zuiver wetenschappelijke methoden hanteerde. Met familie, naaste medewerkers en kritisch volgers, aangevuld met nooit vertoonde filmbeelden uit zijn persoonlijk archief, portretteert Andere Tijden de beroemdste paragnost uit de Nederlandse geschiedenis.
'Andere Tijden', zaterdag 15 april om 21.20 uur op NPO 2. De herhaling is op dinsdag om 14.40 uur op NPO 2.