'Masterchef': de deelnemende BV's van week 1

Vanaf maandag 28 juni gaat Dina Tersago vijf weken lang op zoek naar dé chef-kok van bekend Vlaanderen. In totaal gaan er maar liefst 36 BV's aan de slag met potten en pannen. De inzet? Geen eigen restaurant ditmaal, maar de felbegeerde eretitel van 'MasterChef'. Dit zijn alvast de kandidaten voor week 1.
Maandag 28 juni
Bart Kaëll
Reeds van jongs af aan stond Bart samen met zijn moeder in de keuken. Een gewone boterham met 'préparé' voldeed niet aan de hoge eisen van de jonge chef-in-spé. De boterham moest eerst geroosterd worden, de préparé gegarneerd. In zijn vrije tijd houdt hij ervan zijn kookkunsten samen met vrienden op de proef te stellen in een exclusief kookclubje in het Limburgse Bilzen. Zijn lievelingsgerecht is kreeft met appel. Het recept van dit gerecht heeft hij ooit los kunnen weken van een chefkok, in wiens restaurant hij was gaan dineren.
Roger De Vlaeminck
Roger De Vlaeminck is pas beginnen koken na afloop van zijn rijkgevulde wielercarrière. Voordien was die taak weggelegd voor zijn moeder, die hem dagelijks trakteerde op degelijke Vlaamse boerenkost. Wat op tafel kwam, werd gegeten. 'Niet klagen, niet zagen', was de boodschap. Van aangepaste sportvoeding was destijds nauwelijks sprake. Roger beschouwt zichzelf niet als een absolute topchef, maar kookt wel dagelijks voor zijn vrouw en zoontje. Zijn favoriet gerecht is rundsgebraad met boontjes en champignonroomsaus.
Dominique Monami
Voormalig tenniskampioene Dominique Monami zette haar eerste culinaire stappen tijdens haar kinderjaren, aan de zijde van haar moeder. Die volgde nooit recepten of kookboeken, maar probeerde zelf allerlei bereidingen uit en gaf haar kennis door aan haar dochter. Dominique’s handelsmerk is tagliatelli met kip in een citroenromig sausje: een gerecht dat ze ooit tijdens een tornooi in Rome voorgeschoteld kreeg in een restaurant. Dominique bestudeerde het gerecht uitvoerig en besloot het bij haar thuiskomst meteen na te maken.
Dinsdag 29 juni
Nic Balthazar
Film- en televisiemaker Nic Balthazar kookt al sinds zijn twaalfde. Hij komt uit een geëmancipeerd gezin waar ook de jongens moesten leren koken. Daar is hij niet rouwig om. Al snel ontdekte hij dat ook de liefde van de vrouw door de maag gaat. Nic is flexitariër: hij volgt in hoofdzaak een vegetarisch dieet, maar eet incidenteel vlees en/of vis. Het gerecht dat hij bij MasterChef zal bereiden, heeft hij nog nooit zelf gemaakt. Nic wil echter bewijzen dat zijn silodeegrolletje met gorgonzola en spinazie met geroosterde groenten – ondanks zijn lage ecologische voetafdruk – ook heel lekker kan zijn.
Eveline Hoste
Eveline Hoste was vroeger nooit echt bezig met koken. Door het ouderlijk nest te verlaten kwam daar echter verandering in. Nu kookt ze echt graag, maar enkel als ze er voldoende tijd voor heeft. Ze haat het immers onder tijdsdruk in de keuken te moeten staan. Het recept van Eveline’s lievelingsgerecht – pasta met scampi in een tomatendragonroomsaus - komt oorspronkelijk van de tante van haar moeder en werd ondertussen al meermaals uitgewisseld onder haar familieleden en vriendinnen.
Wim Soutaer
Zanger Wim Soutaer mocht als kind steeds in de pot roeren als zijn moeder stond te koken en kreeg hierdoor ook zelf de kookkriebel te pakken. Ondertussen kookt hij bijna dagelijks. Zijn specialiteit is een stoofpotje, maar omdat drie kwartier net iets te weinig is om een lekker stoofpotje te bereiden, koos hij op aanraden van zijn moeder voor gevulde kip met paprika en tomatensaus. Met zijn kipgerechten oogstte hij tot dusver al meermaals lof in familiekring, maar hij vult ze meestal met spinazie. De bereiding met paprika is volledig nieuw voor hem...
Woensdag 30 juni
Axel Daeseleire
Axel kon op jonge leeftijd al een omelet bakken. Toen hij op 11-jarige leeftijd bij de scouts belandde, werden zijn kookkunsten verder aangescherpt. Door op kamp eerst zijn eigen kooktafel te 'sjorren', het vuur aan te krijgen en zijn potje zelf te bereiden, leerde hij zelfstandig te werken én te koken. Volgens Axel zit er helemaal geen verhaal achter het gerecht dat hij voor MasterChef zal klaarmaken. Hij kiest voor gebakken lamsfilet met gekookte aardappelen, oesterzwammetjes en gekarameliseerd witloof omdat hij gewoon graag en goed eet...
Stijn Kolacny
Scala-boegbeeld Stijn Kolacny kreeg de kookmicrobe via zijn vader. Zijn moeder, zus en broer staan immers liever niet achter de potten en pannen. Stijn geniet van het ontspannende effect van koken, maar houdt niet van het bij elkaar zoeken van ingrediënten. Hij beschouwt zich als een echte receptenkok: hij houdt zich strikt aan het recept in het kookboek. Zijn lievelingsgerecht – gebakken kabeljauw met groenten in de wok en verse pesto – is een ideetje van de vriendin van zijn broer Steven, een échte hobbykokkin...
Margriet Hermans
Zangeres, presentatrice, politica… en binnenkort MasterChef? Margriet Hermans heeft altijd graag gekookt, vooral met 'oerproducten'. Ze geeft niet om light, mager of vet en kiest als lievelingsgerecht voor een konijnenrug in mosterdsaus met savooikool en gekookte aardappelen. Vroeger at ze echter nooit konijn, vanwege het schattige uiterlijk van de beestjes. Ze maakt het gerecht klaar met een gekookte aardappel, in de ogen van Margriet een bijzonder mooie groente boordevol vitaminen.
'Masterchef', van maandag tot donderdag om 20.30 uur op vtm.