Zes gedreven wetsdokters tonen verbijsterende en waargebeurde whodunits in 'Moordzaken: Wetsdokters'

woensdag 18 oktober 2023
Foto: VTM - © DPG Media 2023

Een lijk. En één iemand die de laatste ogenblikken van het slachtoffer kan reconstrueren. 'Moordzaken: Wetsdokters' volgt zes specialisten in de forensische geneeskunde, elk gedreven door het verlangen naar gerechtigheid. Vanop de grimmige crime scene tot in de sombere autopsiezaal.

Hoe gaan ze te werk op de plaats delict? Wat ontdekken ze op de autopsietafel? Welke beelden staan gebrand op hun netvlies? En hoe combineren ze deze ongewone job met hun privéleven? Zes wetsdokters vertellen over de verbijsterende en waargebeurde whodunits, die zich afspelen in Vlaamse dorpen en steden.


Professor dr. Wim Van de Voorde, UZ Leuven
Professor Dr. Wim Van de Voorde is hoogleraar aan de KU Leuven en het diensthoofd van de afdeling forensische geneeskunde aan het UZ Leuven. Met een loopbaan van meer dan 25 jaar heeft hij een onuitwisbare stempel gedrukt op de forensische geneeskunde, met betrokkenheid in tal van grote dossiers zoals de zaak Ronald Janssen, de zaak Pandy en de terreuraanslagen in Zaventem.

'Aan het einde van mijn carrière is mijn rugzak wel goed gevuld. Er zijn gelukkig genoeg andere zaken in het leven die je helpen relativeren, maar sommige dingen vergeet je nooit.'

Dr. Joris Vranken, UZ Leuven
Met dokter Joris Vranken verwelkomt het nieuwe seizoen van 'Moordzaken: Wetsdokters' een nieuw gezicht. Als jong talent maakt hij deel uit van het team van professor Van de Voorde aan het UZ Leuven. Hij werkte o.a. mee aan het onderzoek naar de terreuraanslagen in Zaventem en de kindermoord op 6-jarige Ryan.

'Het is niet het lichaam onderzoeken dat het meest confronterend is, wél het verdriet bij de nabestaanden van de slachtoffers.'

Dr. Diona D’Hondt, UZ Antwerpen
Al meer dan tien jaar is dokter Diona D’Hondt wetsdokter aan het UZ Antwerpen. Als forensisch specialist maakte ze dan ook al het verschil in tal van dossiers zoals de zaak Julie Van Espen.

'Wij zijn niet altijd somber als wij een autopsie doen. Meestal zetten wij ook wat achtergrondmuziek op en proberen we het wat luchtig te houden. Misschien is dat voor buitenstaanders moeilijk te begrijpen, maar we kunnen ook niet alles meenemen naar huis.'

Dr. Wim Develter, UZ Leuven/ Heilig-Hart ziekenhuis Lier
Dokter Wim Develter startte zijn carrière bij de dienst forensische geneeskunde in het UZ Leuven en maakte recent de overstap naar het Heilig-Hart ziekenhuis in Lier, waar hij aan de slag is als patholoog. Hij geeft nog geregeld advies in cold cases en lopende zaken, en werkte o.a. mee aan de dossiers rond de terreuraanslagen in Zaventem, de tsunami in Thailand en de crash van de MH17 in Oekraïne.

'Al van kleins af aan was ik gefascineerd door de dood. Als ik in de tuin of langs de weg iets vond dat was aangereden, wou ik altijd weten wat er precies gebeurd was.'

Dr. Evy De Boosere, UZ Gent
Dokter Evy De Boosere was jarenlang werkzaam bij de dienst forensische geneeskunde aan het UZA. Enkele jaren geleden maakte ze de overstap naar UZ Gent, waar ze op dit moment als hoofd van de gerechtelijke geneeskunde een nieuwe afdeling uit de grond stampt. Intussen is ze al meer dan 23 jaar werkzaam als wetsdokter en deed ze o.a. onderzoek naar de aanslagen in Maalbeek, de zaak Leopold Storme en nog vele andere.

'Aan een patiënt kan je vragen: Wat scheelt er? Wat zijn je symptomen? Maar bij een overleden slachtoffer kunnen we alleen maar zaken vaststellen en een aantal mogelijke hypotheses naar voren schuiven. Vandaar dat wij altijd zeggen dat we de doden laten spreken.'

Professor dr. Werner Jacobs, UZ Antwerpen
Professor Dokter Werner Jacobs staat aan het hoofd van de dienst gerechtelijke geneeskunde aan het UZA en is ook hoofddocent gerechtelijke geneeskunde aan de UAntwerpen. Met 20 jaar ervaring als wetsdokter, trad hij al meer dan 300 keer op als expert voor het Hof van Assisen en werkte hij onder andere mee aan de zaak Kim De Gelder en Hans Van Themsche.

'De wetsdokter is de laatste die een dode zijn verhaal nog kan laten doen en zo misschien de dader voor de rechtbank kan brengen.'

'Moordzaken: Wetsdokters', nieuw seizoen vanaf 1 november om 21.45 uur bij VTM.


DOSSIER: Najaar 2023: alle plannen, alle zenders! (BE)

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VTM 4 logo

Het begon als een buitengewoon experiment: een zeer knappe en getalenteerde vrouw wordt kunstmatig bevrucht met een combinatie van het sperma van zes hoogintelligente en fysiek aantrekkelijke mannen. De bedoeling is een superieure baby ter wereld te brengen. De proef loopt echter niet zoals verwacht. Niet één, maar twee baby's worden geboren. De ene is groot, heeft blond haar en glimlacht altijd. De andere is klein, donker, lelijk en heeft een rotkarakter. Julius wordt op een verlaten eiland in de Zuidzee in een overbeschermende omgeving opgevoed tot een knappe, goedhartige bink. Vincent daarentegen, groeit op in een weeshuis en werkt zichzelf voortdurend in nesten. Jaren later verneemt Julius dat hij een tweelingbroer heeft. Hij vertrekt naar de States op zoek naar zijn andere ik, in de hoop dan samen het spoor terug te vinden van hun moeder.

'Twins', film uit 1988 met oa. Arnold Schwarzenegger, om 20.35 uur op VTM 4.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 06:00
  radio2 op VRT 1: Goeiemorgen, morgen!
  09:00
  Herfstbeelden
 • 07:30
  Ketnet Junior
  12:30
  Herfstbeelden
 • 08:00
  De Hoppers
  08:20
  Shaun het schaap
 • 07:35
  Echte Verhalen: De Buurtpolitie
  08:05
  VLOGLAB Drama #Stories
 • 08:00
  Geen uitzending
  10:00
  Hell's Kitchen USA
 • 01:20
  Geen uitzending
  11:05
  Sturm der Liebe
 • 01:50
  Geen uitzending
  13:55
  The World's Deadliest Weather
 • 22:00
  Wordt aangekondigd
 • 06:00
  Joe
  09:30
  Geen uitzending
 • 06:00
  TEAM OCHTEND
  09:00
  Geen uitzending
 • 07:15
  Geen uitzending
  08:15
  Bones
 • 08:00
  Geen uitzending
  08:45
  NCIS: Los Angeles
 • 05:00
  Geen uitzending
  08:55
  Dress to Impress
 • 08:00
  Het Weekmenu
  12:50
  Marijn zijn merk
 • 06:00
  Herhalingslus
  13:00
  Z-Extra
 • 08:00
  al-1-maar-hits!
  09:00
  Een Uur Sorry Music
 • 08:01
  Het zelfbouwhuis
  08:21
  Publireportage
 • 08:00
  Studio Vlaams Parlement
  09:30
  Seksueel misbruik in de Kerk - Commissie Live
 • 07:00
  ION Men's Hockey League
 • 07:15
  Father Brown
  08:05
  Death in Paradise
 • 00:30
  Hot Yachts
 • 08:00
  NOS Journaal
  08:11
  Goedemorgen Nederland
 • 08:00
  NOS Journaal met gebarentaal
  08:15
  NOS Journaal
 • 07:53
  PatsBoemKledder!
  08:11
  Zin in Zappelin