Wim Lybaert vaart 'Een Jaar Op Zee'

donderdag 16 maart 2023
Foto: Eén - © VRT 2023

'Al sinds ik klein was, had ik nogal een redelijke fascinatie voor de zee. En nu wil ik eens weten wat dat wil zeggen, visser zijn... Op mijn 54ste mee mogen op een vissersboot is eigenlijk een grote droom die uitkomt', aldus Wim Lybaert.

Wim Lybaert is een kind van de zee. Als kleine jongen bracht hij zijn zomers door op het strand van Zeebrugge: krabben vangen op de oude muur van de haven, uren in de golven spelen, zeilen in zijn optimistje … Op zijn 18e werd hij redder op het strand en zelfs nu, als hij met zijn gezin op vakantie gaat, zoekt hij de zee op en de mannen van de zee, de vissers. Hij kan geen markt voorbij lopen zonder het viskraam te passeren, geen haven waar hij niet op zoek gaat naar een visser om een babbeltje mee te slaan. Het vissersleven is een leven dat Wim al van jongs af boeit en nu wil hij er eindelijk achter komen wat dat precies inhoudt.


In het nieuwe programma 'Een Jaar Op Zee' gaat Wim op zoek naar de ziel van onze vissers uit Zeebrugge, Oostende en Nieuwpoort. Hij gaat mee aan boord en wordt visser onder de vissers. De vissersstiel is een van de oudste beroepen ter wereld en, volgens de vissers zelf, het schoonste. De vrijheid van de open zee, de camaraderie, de spanning van de jacht... Maar de professionele visserij is een zware job. De schepen varen uit met vijf à zes bemanningsleden aan boord en blijven vaak dagen- of wekenlang op zee. Elke twee à drie uur halen ze de netten boven, maken ze de vangst schoon, wordt alles gesorteerd en in het koelruim weggestoken. En als het meezit, kunnen ze daartussen enkele uren slapen. En dit 24 uur op 24, 7 dagen op 7.

Naast het leven aan boord vertellen ook de achterblijvers, de mensen die aan wal blijven, hun verhaal. De vissersvrouwen die hun kinderen grotendeels alleen moeten opvoeden. Ze vertellen hoe je een relatie doet slagen met een man die tot 250 dagen per jaar van huis is en hoe je alleen een gezin draaiende houdt. Ook de zonen en dochters spreken over hoe ze opgroeiden met een vader die altijd op zee zat. En dan zijn er de vissers op rust. Wim praat met hen over de avonturen die ze meemaakten, over levenslange vriendschappen, de vrijheid en... het gemis.

'Een Jaar Op Zee' brengt een verhaal over vriendschap, familiebanden, vertrouwen, sterke vrouwen, mannen met een roeping, trots, geloof in de toekomst maar bovenal over de liefde voor de zee.

'Het is niet wij die naar de zee gaan, het is de zee die ons roept. En als je de roep niet hoort, dan ben je geen zeeman', vertelt Daniël Moeyaert, visser op rust .

Aflevering 1 - Het zeegat in (27/03)
Wim maakt kennis met het vissersleven, hij vaart voor de eerste keer uit en ondervindt aan den lijve hoe het er op zee aan toegaat. Vissers op rust vertellen over hun eerste reis. Soms waren ze maar elf jaar en gingen ze meteen drie weken op zee, met een bemanning die ze niet kenden!

'Op mijn veertien jaar ben ik beginnen varen. Ik ben op een maandagochtend vertrokken naar school, heb mijn boekentas achter de tramhalte gezet en ik ben nooit meer naar school geweest. Mijn moeder wist het niet! En ik was zo gelukkig dat ik op zee kon... Op zee ben je vrij hé …', stelt Steve Savels, visser op rust.

Foto-expo aan zee
Het verhaal van 'Een Jaar Op Zee' mondt vanaf 1 april uit in een foto-expo in onze havensteden. 28 portretten van de vissers uit de reeks hangen op drie verschillende locaties aan onze kust: op de strandcabines aan de dijk in Nieuwpoort, aan de Vistrap in Oostende en aan Seafront in Zeebrugge. Deze foto-expo brengt, net als het tv-programma, een ode aan onze vissers. Fotograaf Diego Franssens (°1971) zocht de vissers op in hun pakhuis of op hun schip en bracht hen voor zijn lens. Zijn foto’s zijn puur, echt en eenvoudig. Net als de vissers zelf.

'Eén camera en één onnozele lens, meer is het niet. Dat werkt al 30 jaar voor mij en ook voor de mensen die voor mijn lens staan', aldus Diego Franssens.

In samenwerking met Westtoer, Zeebrugge, Oostende en Nieuwpoort, met de steun van Brexit Adjustment Reserve - European Commission.

'Een Jaar Op Zee' is een programma van Panenka voor Eén. De reeks kwam tot stand in samenwerking met Zeevissersfonds en met de steun van Brexit Adjustment Reserve - European Commission.

'Een Jaar Op Zee', vanaf 27 maart elke maandag om 20.40 uur op Eén en al vanaf 6.00 uur 's ochtends via VRT MAX.


DOSSIER: Voorjaar 2023: alle plannen, alle zenders (BE)

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Sing Again' (VTM)

In deze spannende finale is het aan de negen finalisten om het publiek én de jury te overtuigen van hun zangtalent. In groepen van drie brengen de kandidaten een nummer van een internationale ster voor wie het ooit begon in een talentenjacht. Slechts één iemand van elk trio stoot rechtstreeks door naar de superfinale. Het publiek redt nog een extra deelnemer van de overige zes zangers waarna de vier superfinalisten een laatste solonummer zingen. Wie wordt dé winnaar van 'Sing Again 2024'?

'Sing Again', om 20.40 uur bij VTM.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 19:00
  VRT NWS journaal 19u
  08:00
  radio2 op VRT 1
 • 18:55
  Putin and the West
  07:30
  Ketnet Junior
 • 19:00
  Karrewiet
  05:00
  Geen uitzending
 • 19:00
  VTM Nieuws
  02:20
  Geen uitzending
 • 17:20
  MasterChef Australië
  03:10
  Geen uitzending
 • 18:45
  The Simpsons
  09:05
  Geen uitzending
 • 18:45
  All New Traffic Cops
  09:05
  Geen uitzending
 • 18:30
  JAG
  08:05
  Beverly Hills, 90210
 • 18:55
  SOS Piet
  06:00
  Joe
 • 18:10
  Stukken van mensen
  04:50
  Geen uitzending
 • 18:50
  NCIS: Los Angeles
  02:00
  Geen uitzending
 • 18:45
  Highway Thru Hell
  02:35
  Border Security: Canada's Front Line
 • 18:50
  Love It or List It
  02:15
  Geen uitzending
 • 18:50
  Killer at the Crime Scene
  05:00
  Geen uitzending
 • 19:00
  Débat Assuralia
  06:00
  Herhalingslus
 • 18:52
  Roger
  05:55
  Sixties To Six
 • 18:50
  Sarah's Sweet Table
 • 18:55
  De Spor
  02:00
  Wordt aangekondigd
 • 19:00
  Death in Paradise
  03:25
  Silent Witness
 • 18:40
  Below Deck Down Under
  02:00
  Flip This House
 • 18:49
  NOS Sportjournaal
  02:00
  EenVandaag
 • 18:55
  Noord-Zuid-Oost-West
  02:12
  Nieuwsuur
 • 19:00
  NOS Jeugdjournaal
  02:43
  NOS Jeugdjournaal met gebarentaal