'Voor Altijd Kampioen!' Acteurs en makers blikken terug op succes van 'F.C. De Kampioenen'

donderdag 9 september 2021

Met 21 seizoenen en 273 afleveringen, 4 langspeelfilms, 1 kerstspecial, maar vooral ook een miljoenenpubliek is 'F.C. De Kampioenen' zonder discussie de meest succesvolle comedy van Vlaanderen. 'Voor Altijd Kampioen!' schetst in vier afleveringen het verhaal van Vlaanderens populairste humorreeks, voor en achter de schermen.

De docureeks neemt de kijkers mee naar de opstart, de audities en de proefaflevering. Ook het stopzetten van de reeks, de langspeelfilms, het overlijden van Johny Voners, en de kerstspecial waarmee de acteurs afscheid namen van de acteur en het personage Xavier Waterslaeghers komen aan bod. En 'Voor Altijd Kampioen!' heeft ook aandacht voor de evolutie van de personages en de verhaallijnen, het vertrek van sterkhouders als Carry Goossens en Jacques Vermeire en hoe dat werd opgevangen door de introductie van nieuwe personages.


Naast de acteurs en de vele gastacteurs komen ook de mensen achter de schermen uitgebreid aan het woord: de producers, schrijvers en regisseurs, die allemaal mee aan de basis van het succes lagen. Bekende superfans Wesley Sonck en Guga Baúl getuigen op het einde van elke aflevering over de impact die 'F.C. De Kampioenen' op hen en Vlaanderen had.

Een groot experiment
Het succes van 'F.C. De Kampioenen' was niet evident. Want: de reeks was één groot experiment. Het was de eerste echte comedy op de Vlaamse televisie met een cast vol nobele onbekenden, en dan nog over voetbal. 'Voor hetzelfde geld was het mislukt', denkt regisseur Willy Vanduren, 'maar kijk: we hebben geluk gehad.'

Geluk moet je ook afdwingen, en dat hebben de 'Kampioenen' gedaan. 'Wij waren de juiste mensen op de juiste plaats op het juiste moment', beaamt Carry Goossens. Hij wisselde op het laatste moment van rol met Jacques Vermeire. Carry werd de cafébaas, Oscar, en Jacques de vijand, garagist Dimitri De Tremmerie. 'Dat was onze beste zet', besluit Willy Vanduren.

Lastig moment
Het publiek bleef 'De Kampioenen' volgen, ook toen ze een nieuwe richting uitgingen. Gaandeweg werd de humor meer slapstick. 'Dat is er vaak over', zegt Loes vanden Heuvel, 'maar zolang je eerlijk blijft in wat je doet, kun je alle kanten uit.' En het publiek kon het smaken.

Ook toen Carry Goossens en Jacques Vermeire – nochtans twee sterkhouders - 'De Kampioenen' verlieten. 'Dat is inderdaad een lastig moment geweest', zegt regisseur Willy Vanduren, 'maar het creëert ook weer nieuwe mogelijkheden dus op zich moet men daar geen schrik van hebben.' Dit werd opgevangen door Mark een grotere rol te geven, en door nieuwe personages als Pol, Fernand en Ronaldinho te introduceren.

Herkenbare personages en oneliners
Een van de redenen van het succes van 'F.C. De Kampioenen' was de grote herkenbaarheid van de personages. En de manier waarop die zijn ingevuld door de acteurs, onder meer door het gebruik van oneliners zoals 'Mijn gedacht', 'Zal ’t gaan, ja?' en 'Een dagschotel' die gemeengoed zijn geworden. Soms hielp het toeval ook een handje. 'Ik stotterde af en toe, als DDT het woord 'infrastructuur' moest uitspreken', vertelt Jacques Vermeire, 'en ik heb dat gebruikt voor mijn personage.'

Maar de belangrijkste reden van het succes is misschien wel dat 'De Kampioenen' één grote familie zijn. 'Het is misschien een cliché, maar het is wel zo', beaamt Danni Heylen. 'Acteurs en actrices zijn narcisten, maar wij konden het licht in elkaars ogen verdragen. Want anders was het al lang gedaan geweest.'

Aflevering 1 (23/9)
Producer Bruno Raes, script editor Luc Beerten en regisseur Willy Vanduren vertellen hoe het allemaal begon: het idee om comedy te maken om een antwoord op de successen van VTM te geven, de zoektocht naar een onderwerp en interessante personages, en naar de geschikte acteurs om die rollen in te vullen. Met reacties van de acteurs van 'F.C. De Kampioenen' op de audities, de proefaflevering en het spelen voor livepubliek dat voor extra stress zorgde, maar ook hielp om de personages uit te diepen. Superfans Wesley Sonck en Guga Baúl getuigen over de impact van 'F.C. De Kampioenen' op hun dagelijkse leven.

Wie nog meer 'F.C. De Kampioenen' wil, kan terecht op VRT NU. Vanaf 23 september verschijnt daar dagelijks een seizoen van de reeks.

'Voor Altijd Kampioen!', vanaf 23 september elke donderdag om 21.30 uur op Eén.

F.C. De Kampioenen op tv
Maandag 27 juni 2022 om 20u10  »
één
Doortje zit rustig een kruiswoordraadsel in te vullen wanneer Ma DDT binnenkomt. Zij wordt op staande voet ontslagen. Ma DDT zal zelf haar plaats wel innemen.
Dinsdag 28 juni 2022 om 20u10  »
één
Na het vertrek van Oscar Crucke heeft Boma zichzelf uitgeroepen tot trainer. Hij wil de zaken zeer streng aanpakken, maar dat is niet naar de zin van de spelers.
Woensdag 29 juni 2022 om 20u10  »
één
Pascale heeft een cruise gewonnen. Voorwaarde is wel dat ze een partner meeneemt. Carmen mag zich niet met de zaak bemoeien, maar binnen de kortste keren komen DDT en Boma zich aanbieden.
Donderdag 30 juni 2022 om 20u10  »
één
DDT heeft een mooie vrouw leren kennen: Lea De Wilde. Ondertussen zit Boma, tot grote ergernis van Bieke, weer achter Pascale aan.
Vrijdag 1 juli 2022 om 20u10  »
één
Bieke is te laat met een artikel over alleenstaande moeders. Carmen hoort hierover en leidt eruit af dat Bieke zwanger is. Carmen gaat het nieuws onmiddellijk vertellen bij Doortje en ook bij Boma.

DOSSIER: Najaar 2021: alle plannen, alle zenders! (BE)

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Johny Voners als Xavier in 'F.C. De Kampioenen' (foto: Eén - © VRT 2020)

Doortje zit rustig een kruiswoordraadsel in te vullen als Ma DDT binnenkomt. Zij wordt op staande voet ontslagen. Ma DDT zal zelf haar plaats wel innemen. Oscar verwacht bezoek van zijn vader: een vrolijke man die voortdurend met goocheltrucs bezig is, maar die het weinige gezag dat Oscar heeft, ondermijnt. Het blijkt goed te klikken tussen Ma DDT en de vader van Oscar. Zo goed zelfs dat DDT en Oscar vrezen binnenkort samen als stiefbroers aan één familietafel te moeten zitten...

'F.C. De Kampioenen', om 20.10 uur op Eén.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 10:00
  Radio 2 op één
  12:00
  Zomerbeelden
 • 10:00
  Ketnet Junior
  19:05
  Earth's Great Rivers
 • 10:35
  Presto's magische school
 • 09:50
  Geen Uitzending
  11:50
  Echte verhalen: De buurtpolitie
 • 10:00
  Dinner Date
  10:45
  Geen uitzending
 • 01:10
  Onderbreking
  11:20
  Sturm der Liebe
 • 01:50
  Geen Uitzending
  12:25
  Once Upon a Time in the West
 • 10:25
  Brainiacs
  11:15
  Team Dronix
 • 10:30
  Zenderonderbreking
  11:00
  Joe
 • 09:50
  Geen uitzending
  11:55
  Chateau Meiland
 • 09:40
  Geen uitzending
  10:40
  Million Dollar Listing: LA
 • 06:00
  NRJ Get Up
  11:00
  LOOP Play6
 • 10:20
  E.R. - Emergency Room
  11:10
  Grey's Anatomy
 • 10:30
  Tot op de graat
  10:50
  Puur oosters: Japans
 • 08:00
  Herhalingslus
  20:00
  Z-Nieuws
 • 10:00
  Léééf !
  13:00
  Dit Zijn De Hits Van Zomer 2022
 • 10:20
  De ambachter
  10:40
  Tooldokter
 • 06:00
  Geen programmagegevens beschikbaar
 • 10:25
  Stamnummer 1
  11:15
  The Paddock
 • 10:20
  Midsomer murders
  11:05
  Sister Boniface Mysteries
 • 10:10
  Zombie House Flipping
  10:50
  Laugh Out Loud
 • 10:32
  MAX Geheugentrainer
  10:48
  NOS Journaal (ochtend)
 • 10:23
  Nieuwsuur
  11:00
  NOS Journaal
 • 10:31
  Timmy Time
  10:36
  Peppa Pig