'Voor Altijd Kampioen!' Acteurs en makers blikken terug op succes van 'F.C. De Kampioenen'

donderdag 9 september 2021
Foto: Eén - © VRT 2021

Met 21 seizoenen en 273 afleveringen, 4 langspeelfilms, 1 kerstspecial, maar vooral ook een miljoenenpubliek is 'F.C. De Kampioenen' zonder discussie de meest succesvolle comedy van Vlaanderen. 'Voor Altijd Kampioen!' schetst in vier afleveringen het verhaal van Vlaanderens populairste humorreeks, voor en achter de schermen.

De docureeks neemt de kijkers mee naar de opstart, de audities en de proefaflevering. Ook het stopzetten van de reeks, de langspeelfilms, het overlijden van Johny Voners, en de kerstspecial waarmee de acteurs afscheid namen van de acteur en het personage Xavier Waterslaeghers komen aan bod. En 'Voor Altijd Kampioen!' heeft ook aandacht voor de evolutie van de personages en de verhaallijnen, het vertrek van sterkhouders als Carry Goossens en Jacques Vermeire en hoe dat werd opgevangen door de introductie van nieuwe personages.


Naast de acteurs en de vele gastacteurs komen ook de mensen achter de schermen uitgebreid aan het woord: de producers, schrijvers en regisseurs, die allemaal mee aan de basis van het succes lagen. Bekende superfans Wesley Sonck en Guga Baúl getuigen op het einde van elke aflevering over de impact die 'F.C. De Kampioenen' op hen en Vlaanderen had.

Een groot experiment
Het succes van 'F.C. De Kampioenen' was niet evident. Want: de reeks was één groot experiment. Het was de eerste echte comedy op de Vlaamse televisie met een cast vol nobele onbekenden, en dan nog over voetbal. 'Voor hetzelfde geld was het mislukt', denkt regisseur Willy Vanduren, 'maar kijk: we hebben geluk gehad.'

Geluk moet je ook afdwingen, en dat hebben de 'Kampioenen' gedaan. 'Wij waren de juiste mensen op de juiste plaats op het juiste moment', beaamt Carry Goossens. Hij wisselde op het laatste moment van rol met Jacques Vermeire. Carry werd de cafébaas, Oscar, en Jacques de vijand, garagist Dimitri De Tremmerie. 'Dat was onze beste zet', besluit Willy Vanduren.

Lastig moment
Het publiek bleef 'De Kampioenen' volgen, ook toen ze een nieuwe richting uitgingen. Gaandeweg werd de humor meer slapstick. 'Dat is er vaak over', zegt Loes vanden Heuvel, 'maar zolang je eerlijk blijft in wat je doet, kun je alle kanten uit.' En het publiek kon het smaken.

Ook toen Carry Goossens en Jacques Vermeire – nochtans twee sterkhouders - 'De Kampioenen' verlieten. 'Dat is inderdaad een lastig moment geweest', zegt regisseur Willy Vanduren, 'maar het creëert ook weer nieuwe mogelijkheden dus op zich moet men daar geen schrik van hebben.' Dit werd opgevangen door Mark een grotere rol te geven, en door nieuwe personages als Pol, Fernand en Ronaldinho te introduceren.

Herkenbare personages en oneliners
Een van de redenen van het succes van 'F.C. De Kampioenen' was de grote herkenbaarheid van de personages. En de manier waarop die zijn ingevuld door de acteurs, onder meer door het gebruik van oneliners zoals 'Mijn gedacht', 'Zal ’t gaan, ja?' en 'Een dagschotel' die gemeengoed zijn geworden. Soms hielp het toeval ook een handje. 'Ik stotterde af en toe, als DDT het woord 'infrastructuur' moest uitspreken', vertelt Jacques Vermeire, 'en ik heb dat gebruikt voor mijn personage.'

Maar de belangrijkste reden van het succes is misschien wel dat 'De Kampioenen' één grote familie zijn. 'Het is misschien een cliché, maar het is wel zo', beaamt Danni Heylen. 'Acteurs en actrices zijn narcisten, maar wij konden het licht in elkaars ogen verdragen. Want anders was het al lang gedaan geweest.'

Aflevering 1 (23/9)
Producer Bruno Raes, script editor Luc Beerten en regisseur Willy Vanduren vertellen hoe het allemaal begon: het idee om comedy te maken om een antwoord op de successen van VTM te geven, de zoektocht naar een onderwerp en interessante personages, en naar de geschikte acteurs om die rollen in te vullen. Met reacties van de acteurs van 'F.C. De Kampioenen' op de audities, de proefaflevering en het spelen voor livepubliek dat voor extra stress zorgde, maar ook hielp om de personages uit te diepen. Superfans Wesley Sonck en Guga Baúl getuigen over de impact van 'F.C. De Kampioenen' op hun dagelijkse leven.

Wie nog meer 'F.C. De Kampioenen' wil, kan terecht op VRT NU. Vanaf 23 september verschijnt daar dagelijks een seizoen van de reeks.

'Voor Altijd Kampioen!', vanaf 23 september elke donderdag om 21.30 uur op Eén.

F.C. De Kampioenen op tv
Zaterdag 5 februari 2022 om 20u50  »
n
Xavier moet van sergeant De Kroet dringend 'een gevaarlijk virus' naar het militair ziekenhuis brengen. Hij valt voor de garage van DDT in panne. Ook Boma staat daar in panne.

DOSSIER: Najaar 2021: alle plannen, alle zenders! (BE)

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Andermans Zaken' - Kamal Kharmach (Eén)

Samy Depoorter en zijn ouders Jean-Pierre en Nolla maken al 43 jaar zetels op maat in hun West-Vlaams familiebedrijf. Een mooie geschiedenis met een mooi product, alleen de klanten blijven uit. De omzet- en winstcijfers liegen er dan ook niet om: jaar na jaar dalen de inkomsten. Zo kan het niet blijven duren. Al snel blijkt dat er misschien een ander, misschien nog wel fundamenteler probleem meespeelt: het verschil in visie tussen vader en zoon over waar het bedrijf naartoe moet.

'Andermans Zaken', om 20.40 uur op En.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 14:45
  Clips
  14:55
  #weetikveel
 • 10:00
  Ketnet Junior
  18:50
  Expedition
 • 14:40
  Prinsessia
  14:55
  Mush Mush & de Zwammetjes
 • 14:10
  Wittekerke
  15:00
  Private Practice
 • 14:10
  RuPaul's Drag Race
 • 14:40
  Early Release
  16:25
  The Resident
 • 14:40
  The A-Team
  15:35
  Magnum
 • 14:45
  Trollenjagers: Verhalen uit Arcadia
  15:10
  Lanfeust Quest
 • 11:00
  Joe
  15:35
  Zenderonderbreking
 • 12:15
  Geen uitzending
  15:25
  Njamma Mia!
 • 14:15
  BH90210
  15:10
  Geen uitzending
 • 14:10
  Million Dollar Listing: New York
  15:00
  Baywatch Hawaii
 • 14:15
  Collateral Beauty
  16:00
  Property Brothers
 • 14:45
  Ottolenghi's Mediterranean Feast
 • 08:00
  Herhalingslus
  20:00
  Z-Nieuws
 • 13:00
  al-1-maar-hits
  20:00
  Een Uur Sorry Music
 • 14:36
  Mijn wasplaats 1
  14:51
  Mijn wasplaats 2
 • 14:00
  Onderzoekscommissie PFOS - De Koepelzaal Live
  18:00
  Onderzoekscommissie PFOS - De Koepelzaal
 • 13:25
  KNVB Beker: PSV - Telstar
  15:10
  Wolverhampton - Southampton
 • 14:00
  Father Brown
  15:55
  New Tricks
 • 14:45
  Superstore
  15:15
  Tiny House Nation
 • 14:46
  NOS Journaal (middag)
  15:28
  Op1
 • 14:19
  Max Maakt Mogelijk - Special
  14:54
  Rail Away
 • 14:48
  Grizzy & the Lemmings
  14:56
  Peter Pan