'Voor Altijd Kampioen!' Acteurs en makers blikken terug op succes van 'F.C. De Kampioenen'

donderdag 9 september 2021
Foto: Eén - © VRT 2021

Met 21 seizoenen en 273 afleveringen, 4 langspeelfilms, 1 kerstspecial, maar vooral ook een miljoenenpubliek is 'F.C. De Kampioenen' zonder discussie de meest succesvolle comedy van Vlaanderen. 'Voor Altijd Kampioen!' schetst in vier afleveringen het verhaal van Vlaanderens populairste humorreeks, voor en achter de schermen.

De docureeks neemt de kijkers mee naar de opstart, de audities en de proefaflevering. Ook het stopzetten van de reeks, de langspeelfilms, het overlijden van Johny Voners, en de kerstspecial waarmee de acteurs afscheid namen van de acteur en het personage Xavier Waterslaeghers komen aan bod. En 'Voor Altijd Kampioen!' heeft ook aandacht voor de evolutie van de personages en de verhaallijnen, het vertrek van sterkhouders als Carry Goossens en Jacques Vermeire en hoe dat werd opgevangen door de introductie van nieuwe personages.


Naast de acteurs en de vele gastacteurs komen ook de mensen achter de schermen uitgebreid aan het woord: de producers, schrijvers en regisseurs, die allemaal mee aan de basis van het succes lagen. Bekende superfans Wesley Sonck en Guga Baúl getuigen op het einde van elke aflevering over de impact die 'F.C. De Kampioenen' op hen en Vlaanderen had.

Een groot experiment
Het succes van 'F.C. De Kampioenen' was niet evident. Want: de reeks was één groot experiment. Het was de eerste echte comedy op de Vlaamse televisie met een cast vol nobele onbekenden, en dan nog over voetbal. 'Voor hetzelfde geld was het mislukt', denkt regisseur Willy Vanduren, 'maar kijk: we hebben geluk gehad.'

Geluk moet je ook afdwingen, en dat hebben de 'Kampioenen' gedaan. 'Wij waren de juiste mensen op de juiste plaats op het juiste moment', beaamt Carry Goossens. Hij wisselde op het laatste moment van rol met Jacques Vermeire. Carry werd de cafébaas, Oscar, en Jacques de vijand, garagist Dimitri De Tremmerie. 'Dat was onze beste zet', besluit Willy Vanduren.

Lastig moment
Het publiek bleef 'De Kampioenen' volgen, ook toen ze een nieuwe richting uitgingen. Gaandeweg werd de humor meer slapstick. 'Dat is er vaak over', zegt Loes vanden Heuvel, 'maar zolang je eerlijk blijft in wat je doet, kun je alle kanten uit.' En het publiek kon het smaken.

Ook toen Carry Goossens en Jacques Vermeire – nochtans twee sterkhouders - 'De Kampioenen' verlieten. 'Dat is inderdaad een lastig moment geweest', zegt regisseur Willy Vanduren, 'maar het creëert ook weer nieuwe mogelijkheden dus op zich moet men daar geen schrik van hebben.' Dit werd opgevangen door Mark een grotere rol te geven, en door nieuwe personages als Pol, Fernand en Ronaldinho te introduceren.

Herkenbare personages en oneliners
Een van de redenen van het succes van 'F.C. De Kampioenen' was de grote herkenbaarheid van de personages. En de manier waarop die zijn ingevuld door de acteurs, onder meer door het gebruik van oneliners zoals 'Mijn gedacht', 'Zal ’t gaan, ja?' en 'Een dagschotel' die gemeengoed zijn geworden. Soms hielp het toeval ook een handje. 'Ik stotterde af en toe, als DDT het woord 'infrastructuur' moest uitspreken', vertelt Jacques Vermeire, 'en ik heb dat gebruikt voor mijn personage.'

Maar de belangrijkste reden van het succes is misschien wel dat 'De Kampioenen' één grote familie zijn. 'Het is misschien een cliché, maar het is wel zo', beaamt Danni Heylen. 'Acteurs en actrices zijn narcisten, maar wij konden het licht in elkaars ogen verdragen. Want anders was het al lang gedaan geweest.'

Aflevering 1 (23/9)
Producer Bruno Raes, script editor Luc Beerten en regisseur Willy Vanduren vertellen hoe het allemaal begon: het idee om comedy te maken om een antwoord op de successen van VTM te geven, de zoektocht naar een onderwerp en interessante personages, en naar de geschikte acteurs om die rollen in te vullen. Met reacties van de acteurs van 'F.C. De Kampioenen' op de audities, de proefaflevering en het spelen voor livepubliek dat voor extra stress zorgde, maar ook hielp om de personages uit te diepen. Superfans Wesley Sonck en Guga Baúl getuigen over de impact van 'F.C. De Kampioenen' op hun dagelijkse leven.

Wie nog meer 'F.C. De Kampioenen' wil, kan terecht op VRT NU. Vanaf 23 september verschijnt daar dagelijks een seizoen van de reeks.

'Voor Altijd Kampioen!', vanaf 23 september elke donderdag om 21.30 uur op Eén.

F.C. De Kampioenen op tv
Zaterdag 2 oktober 2021 om 20u20  »
n
Xavier komt erachter dat DDT een advertentie heeft geplaatst om aan een vrouw te geraken. DDT heeft net Xavier liggen gehad en Xavier besluit zich te wreken.
Zaterdag 9 oktober 2021 om 20u45  »
n
Boma organiseert met F.C. De Kampioenen een voetbaltornooi. Naast de wisselbeker had hij ook een speciale Bomaworst-bokaal aangekondigd voor de beste speler, maar hij is die beker vergeten.

DOSSIER: Najaar 2021: alle plannen, alle zenders! (BE)

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo Play4 logo

Robin en Elise zijn twee creatieve duizendpoten, maar ze weten niet wat ze willen. Ze willen zich volledig laten verrassen door onze makelaars. Het enige wat echt belangrijk is, is dat de woning ligt in een levendig dorp van waar je met de trein maximum 40 minuten reist naar Antwerpen. Budget: 240.000 euro.

'Huizenjagers', om 19.40 uur op Play4.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 21:50
  Laat journaal
  22:15
  Het weer (avond)
 • 21:20
  Kinderen van de migratie
  22:15
  De ideale wereld
 • 21:35
  Geen uitzending
  06:00
  Tik Tak
 • 21:50
  Helden van de Kinderkliniek
  22:55
  Camping Coppens - Op Weg naar Zweden
 • 20:35
  UEFA Champions League
  23:20
  Regi Academy
 • 20:35
  The Mummy Returns
  23:00
  Ghost in the Shell
 • 20:35
  A Bronx Tale
  22:45
  The Island With Bear Grylls
 • 20:15
  VTMKIDS nachtloop 2021
  05:40
  TiTaToverfeest
 • 21:25
  Crme de la crme
  22:15
  Nonkel Jef
 • 21:35
  De Cooke & Verhulst Show
  22:50
  Alex Agnew: Be Careful What You Wish For
 • 21:35
  Verboden liefde
  22:35
  De Verhulstjes Saint-Tropez
 • 21:30
  Hawaii Five-0
  01:00
  Blue Bloods
 • 20:35
  The Toyman Killer
  22:25
  Castle
 • 21:50
  Lekker Lang Leven
  22:10
  De Zomerkeuken
 • 20:35
  Herhalingslus
  08:00
  Z-Extra Captains of Industry Nieuwpoort Talks - "Sustainability edition to
 • 21:00
  Request
  22:00
  al-1-maar-hits
 • 21:50
  De tip
  21:58
  Zelf gedaan, goed gedaan
 • 21:00
  Institutionele Zaken - De Koepelzaal
  14:00
  De Koepelzaal - Live
 • 20:00
  WTA Chicago
  02:00
  WTA Ostrava
 • 21:00
  Mapp and Lucia
  22:00
  Time
 • 21:30
  Last Man Standing
  22:25
  Black-ish
 • 21:20
  Opsporing verzocht
  21:55
  Opgelicht?!
 • 21:30
  Nieuwsuur
  22:10
  De Hofbar
 • 21:20
  30 En Nooit Meer Werken
  22:15
  Dertigers