'Voor Altijd Kampioen!' Acteurs en makers blikken terug op succes van 'F.C. De Kampioenen'

donderdag 9 september 2021

Met 21 seizoenen en 273 afleveringen, 4 langspeelfilms, 1 kerstspecial, maar vooral ook een miljoenenpubliek is 'F.C. De Kampioenen' zonder discussie de meest succesvolle comedy van Vlaanderen. 'Voor Altijd Kampioen!' schetst in vier afleveringen het verhaal van Vlaanderens populairste humorreeks, voor en achter de schermen.

De docureeks neemt de kijkers mee naar de opstart, de audities en de proefaflevering. Ook het stopzetten van de reeks, de langspeelfilms, het overlijden van Johny Voners, en de kerstspecial waarmee de acteurs afscheid namen van de acteur en het personage Xavier Waterslaeghers komen aan bod. En 'Voor Altijd Kampioen!' heeft ook aandacht voor de evolutie van de personages en de verhaallijnen, het vertrek van sterkhouders als Carry Goossens en Jacques Vermeire en hoe dat werd opgevangen door de introductie van nieuwe personages.


Naast de acteurs en de vele gastacteurs komen ook de mensen achter de schermen uitgebreid aan het woord: de producers, schrijvers en regisseurs, die allemaal mee aan de basis van het succes lagen. Bekende superfans Wesley Sonck en Guga Baúl getuigen op het einde van elke aflevering over de impact die 'F.C. De Kampioenen' op hen en Vlaanderen had.

Een groot experiment
Het succes van 'F.C. De Kampioenen' was niet evident. Want: de reeks was één groot experiment. Het was de eerste echte comedy op de Vlaamse televisie met een cast vol nobele onbekenden, en dan nog over voetbal. 'Voor hetzelfde geld was het mislukt', denkt regisseur Willy Vanduren, 'maar kijk: we hebben geluk gehad.'

Geluk moet je ook afdwingen, en dat hebben de 'Kampioenen' gedaan. 'Wij waren de juiste mensen op de juiste plaats op het juiste moment', beaamt Carry Goossens. Hij wisselde op het laatste moment van rol met Jacques Vermeire. Carry werd de cafébaas, Oscar, en Jacques de vijand, garagist Dimitri De Tremmerie. 'Dat was onze beste zet', besluit Willy Vanduren.

Lastig moment
Het publiek bleef 'De Kampioenen' volgen, ook toen ze een nieuwe richting uitgingen. Gaandeweg werd de humor meer slapstick. 'Dat is er vaak over', zegt Loes vanden Heuvel, 'maar zolang je eerlijk blijft in wat je doet, kun je alle kanten uit.' En het publiek kon het smaken.

Ook toen Carry Goossens en Jacques Vermeire – nochtans twee sterkhouders - 'De Kampioenen' verlieten. 'Dat is inderdaad een lastig moment geweest', zegt regisseur Willy Vanduren, 'maar het creëert ook weer nieuwe mogelijkheden dus op zich moet men daar geen schrik van hebben.' Dit werd opgevangen door Mark een grotere rol te geven, en door nieuwe personages als Pol, Fernand en Ronaldinho te introduceren.

Herkenbare personages en oneliners
Een van de redenen van het succes van 'F.C. De Kampioenen' was de grote herkenbaarheid van de personages. En de manier waarop die zijn ingevuld door de acteurs, onder meer door het gebruik van oneliners zoals 'Mijn gedacht', 'Zal ’t gaan, ja?' en 'Een dagschotel' die gemeengoed zijn geworden. Soms hielp het toeval ook een handje. 'Ik stotterde af en toe, als DDT het woord 'infrastructuur' moest uitspreken', vertelt Jacques Vermeire, 'en ik heb dat gebruikt voor mijn personage.'

Maar de belangrijkste reden van het succes is misschien wel dat 'De Kampioenen' één grote familie zijn. 'Het is misschien een cliché, maar het is wel zo', beaamt Danni Heylen. 'Acteurs en actrices zijn narcisten, maar wij konden het licht in elkaars ogen verdragen. Want anders was het al lang gedaan geweest.'

Aflevering 1 (23/9)
Producer Bruno Raes, script editor Luc Beerten en regisseur Willy Vanduren vertellen hoe het allemaal begon: het idee om comedy te maken om een antwoord op de successen van VTM te geven, de zoektocht naar een onderwerp en interessante personages, en naar de geschikte acteurs om die rollen in te vullen. Met reacties van de acteurs van 'F.C. De Kampioenen' op de audities, de proefaflevering en het spelen voor livepubliek dat voor extra stress zorgde, maar ook hielp om de personages uit te diepen. Superfans Wesley Sonck en Guga Baúl getuigen over de impact van 'F.C. De Kampioenen' op hun dagelijkse leven.

Wie nog meer 'F.C. De Kampioenen' wil, kan terecht op VRT NU. Vanaf 23 september verschijnt daar dagelijks een seizoen van de reeks.

'Voor Altijd Kampioen!', vanaf 23 september elke donderdag om 21.30 uur op Eén.


DOSSIER: Najaar 2021: alle plannen, alle zenders! (BE)

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Sing Again' (VTM)

In deze spannende finale is het aan de negen finalisten om het publiek n de jury te overtuigen van hun zangtalent. In groepen van drie brengen de kandidaten een nummer van een internationale ster voor wie het ooit begon in een talentenjacht. Slechts n iemand van elk trio stoot rechtstreeks door naar de superfinale. Het publiek redt nog een extra deelnemer van de overige zes zangers waarna de vier superfinalisten een laatste solonummer zingen. Wie wordt d winnaar van 'Sing Again 2024'?

'Sing Again', om 20.40 uur bij VTM.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 18:30
  Blokken
  08:00
  radio2 op VRT 1
 • 18:30
  Sporza: EK voetbal 2024 preview magazine
  07:30
  Ketnet Junior
 • 18:40
  De Hoppers
  05:00
  Geen uitzending
 • 17:30
  Special Forces
  02:20
  Geen uitzending
 • 17:20
  MasterChef Australi
  03:10
  Geen uitzending
 • 18:45
  The Simpsons
  09:05
  Geen uitzending
 • 18:45
  All New Traffic Cops
  09:05
  Geen uitzending
 • 18:30
  JAG
  08:05
  Beverly Hills, 90210
 • 17:55
  Sturm der Liebe
  06:00
  Joe
 • 18:10
  Stukken van mensen
  04:50
  Geen uitzending
 • 18:00
  FBI
  02:00
  Geen uitzending
 • 18:45
  Highway Thru Hell
  02:35
  Border Security: Canada's Front Line
 • 17:45
  MasterChef UK
  02:15
  Geen uitzending
 • 17:25
  Ann Rule's Sleeping With Danger
 • 17:00
  Wijzer Wonen
  06:00
  Herhalingslus
 • 18:34
  Tooldokter
  05:55
  Sixties To Six
 • 18:00
  Ottolenghi's Mediterranean Feast
 • 18:40
  Thomas Pieters vs Bart Raes
  02:00
  Wordt aangekondigd
 • 17:55
  Death in Paradise
  03:25
  Silent Witness
 • 18:40
  Below Deck Down Under
  02:00
  Flip This House
 • 18:17
  EenVandaag
  02:26
  NOS Journaal met gebarentaal
 • 18:30
  RegioNed
  02:12
  Nieuwsuur
 • 18:44
  Het Klokhuis
  02:43
  NOS Jeugdjournaal met gebarentaal