'Terzake' en 'De Afspraak' nemen gloednieuwe multifunctionele studio in gebruik

maandag 2 oktober 2023
Foto: VRT CANVAS - © VRT 2023

De duidingsprogramma's 'Terzake' en 'De Afspraak' zitten vanaf vanavond in een nieuw jasje, of beter gezegd in een nagelnieuwe multifunctionele studio. Later deze maand neemt ook 'De Zevende Dag' er zijn intrek.

Op termijn zullen ook entertainmentprogramma’s zich kunnen uitleven met de creatieve mogelijkheden van de nieuwe studio. VRT zet daarmee in op nieuwe technologie om relevant te blijven in een snel veranderend medialandschap.


Multifunctioneel: van camerastandpunt tot decor
Als mediaorganisatie is het essentieel om te blijven innoveren en in te spelen op nieuwe kansen en verwachtingen. De multifunctionele studio staat symbool voor de toekomst waarin producties steeds creatiever, efficiënter en toegankelijker worden. De basis van die studio bestaat uit een immense u-vormige ledwand van 33 meter breed en 4 meter hoog. Met één druk op de knop vanuit de regiekamer krijgt de ruimte een nieuwe invulling met de hoogste beeldkwaliteit en wordt een nieuwe omgeving gecreëerd. ​ ​ Flexibele en snel wisselbare decorelementen zorgen in een mum van tijd voor een nieuwe setting.

Voor de invulling van het decor wordt er gebruik gemaakt van ‘Unreal’, software waarmee videogames ontwikkeld worden. Die combinatie van gametechnologie en klassieke uitzendtechnologie is uniek. De software biedt oneindig veel creatieve mogelijkheden om met virtuele omgevingen en visuele effecten aan de slag te gaan. Daarnaast helpt het productieprocessen stroomlijnen en drukt het ook de productiekosten, zoals het gebruik van rekwisieten. De studioruimte wordt op alle niveaus optimaal ingezet.

Visuele & inhoudelijke duiding
'Terzake' en 'De Afspraak' zijn in de nieuwe studio verbonden in één set. 'Terzake', dat duiding en analyse geeft bij de actualiteit, wordt de centrale set van de studio. Naast de interviewtafel van 'Terzake' is er ook een desk voor een één-op-één-gesprek met een expert. Daarnaast bevindt zich de tafel van 'De Afspraak', waar gasten in debat gaan. De ledwand zorgt voor extra visuele duiding met ‘augmented’ grafiek. Dat zijn digitale beelden die visueel in de ruimte geplaatst worden.

De set van 'Terzake' krijgt violet als basiskleur, 'De Afspraak' krijgt een warm rood kleurenpalet. De set van 'De Afspraak' creëert door een andere inzet van scherm, kleur en licht een intiemer gevoel dat het dagelijks debat ondersteunt.

Ook 'De Zevende Dag' krijgt vanaf midden oktober een nieuwe thuis in de multifunctionele studio met een frisse, heldere zondagochtendsfeer, een uitnodigende zetelset en een podium voor livemuziek.

Met de nieuwe studio is VRT NWS ook klaar voor het grote verkiezingsjaar.

VRT NWS én entertainment
Ook entertainmentprogramma’s kunnen in de toekomst het potentieel van de multifunctionele studio benutten en kijkers volledig onderdompelen in een andere wereld. 'Terzake' en 'De Afspraak' deelden eerder al dezelfde studio in de avonduren, maar tot de late namiddag stond de duidingsstudio leeg. In de nieuwe multifunctionele studio kan snel en efficiënt omgeschakeld worden naar een volledig andere setting, zodat er ook andere programma’s of projecten (bijvoorbeeld entertaimentprogramma’s of ​ radiouitzendingen) kunnen opgenomen worden.

Dat is alvast een eerste stap naar de toekomst, want in het nieuwe gebouw, dat gepland staat voor 2026, moeten programmasets in een beperkte studioruimte opgezet worden, en dat op de meest efficiënte en creatieve manier.

Liesbet Vrieleman, algemeen hoofdredacteur VRT NWS: 'Duiding van de actualiteit en debat zijn meer dan ooit belangrijk in deze snel veranderende en verwarrende tijden. Met de integratie van nieuwe technologieën in de multifunctionele studio kunnen we de analyse en duiding bij het nieuws nog bevattelijker en toegankelijker maken voor de kijker. In aanloop van het bepalende verkiezingsjaar 2024 zetten we volop in op innovatie, creativiteit en efficiëntie.'

Stijn Lehaen, algemeen directeur Technologie & Infrastructuur: 'Deze multifunctionele studio is een logische verderzetting van het innovatiewerk dat VRT in de afgelopen jaren al deed. Al geruime tijd onderzoeken en testen we hoe onder meer gametechnologie virtuele mediaproducties mogelijk maakt. Met deze nieuwe studio zetten we de resultaten van dit innovatietraject om in een duurzame investering in de productie-infrastructuur van VRT. Daarmee is het ook een belangrijke stap naar een nieuwe, efficiënte manier van media maken die we in het nieuwe gebouw volop zullen toepassen.'

Christophe Janssens, Creative Director VRT NWS: 'Dankzij de grote ledwand kunnen we met sterk beeld en grafische elementen onze verhalen nog beter ondersteunen, en dat waar je maar wil in de studio. We kunnen in de toekomst nog sneller nieuwe vertelvormen introduceren dankzij flexibele decorelementen en de daarbij passende invulling van de ledwand.'


DOSSIER: Najaar 2023: alle plannen, alle zenders! (BE)

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VTM 4 logo

Het begon als een buitengewoon experiment: een zeer knappe en getalenteerde vrouw wordt kunstmatig bevrucht met een combinatie van het sperma van zes hoogintelligente en fysiek aantrekkelijke mannen. De bedoeling is een superieure baby ter wereld te brengen. De proef loopt echter niet zoals verwacht. Niet één, maar twee baby's worden geboren. De ene is groot, heeft blond haar en glimlacht altijd. De andere is klein, donker, lelijk en heeft een rotkarakter. Julius wordt op een verlaten eiland in de Zuidzee in een overbeschermende omgeving opgevoed tot een knappe, goedhartige bink. Vincent daarentegen, groeit op in een weeshuis en werkt zichzelf voortdurend in nesten. Jaren later verneemt Julius dat hij een tweelingbroer heeft. Hij vertrekt naar de States op zoek naar zijn andere ik, in de hoop dan samen het spoor terug te vinden van hun moeder.

'Twins', film uit 1988 met oa. Arnold Schwarzenegger, om 20.35 uur op VTM 4.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 06:00
  radio2 op VRT 1: Goeiemorgen, morgen!
  09:00
  Herfstbeelden
 • 00:05
  Canvaslus
  07:30
  Ketnet Junior
 • 06:25
  Bing
  06:30
  Meneer Papier
 • 06:10
  Tarzan en Jane
  06:55
  Maya de Bij
 • 03:10
  Geen uitzending
  07:05
  My Kitchen Rules
 • 01:20
  Geen uitzending
  11:05
  Sturm der Liebe
 • 01:50
  Geen uitzending
  13:55
  The World's Deadliest Weather
 • 22:00
  Wordt aangekondigd
 • 06:00
  Joe
  09:30
  Geen uitzending
 • 06:00
  TEAM OCHTEND
  09:00
  Geen uitzending
 • 05:00
  Geen uitzending
  08:15
  Bones
 • 06:20
  Geen uitzending
  08:45
  NCIS: Los Angeles
 • 05:00
  Geen uitzending
  08:55
  Dress to Impress
 • 06:15
  Ware Delicatessen
  06:40
  De Sterrenkaart
 • 06:00
  Herhalingslus
  13:00
  Z-Extra
 • 06:00
  Nog Even Soezen
  07:00
  Goeiemorgen Morgen
 • 06:21
  Zo doe je het!
  06:44
  Red de meubelen
 • 06:00
  Studio Vlaams Parlement
  09:30
  Seksueel misbruik in de Kerk - Commissie Live
 • 05:05
  Tennis: Nitto ATP Finals 2023
  07:00
  ION Men's Hockey League
 • 06:00
  Ghosts
  06:30
  The Madame Blanc Mysteries
 • 00:30
  Hot Yachts
 • 06:08
  MAX Geheugentrainer
  06:30
  NOS Journaal
 • 05:55
  Tijd voor Max
  06:35
  Op de planken
 • 06:21
  Raad eens hoeveel ik van je hou
  06:31
  Sesamstraat