Op de eerste rij tijdens speurwerk, verhoren en huiszoekingen van acht Vlaamse 'Onderzoeksrechters'

woensdag 15 februari 2023
Foto: VTM - © DPG Media 2020

Wat gebeurt er tijdens een huiszoeking? Hoe vertel je een verdachte dat hij is aangehouden? En hoe gaat een moordonderzoek van start? Dat ontdekt de VTM-kijker vanaf woensdag 1 maart in het nieuwe seizoen van 'Onderzoeksrechters'.

Acht Vlaamse onderzoeksrechters laten in hun kaarten kijken en worden gevolgd tijdens hun bijzondere werk. Van huiszoekingen bij zogenaamde massagesalons die aan mensenhandel doen tot het afluisteren van telefoons en verhoren van winkeldieven die hun buit creatief verstoppen. Ook een bezoekje aan de gevangenis voor de opvolging van de verdachten die ze hebben laten aanhouden, hoort erbij. Zo verloopt het leven van de acht karaktervolle onderzoeksrechters uit Vlaanderen voor wie moord, fraude en bendevorming dagelijkse kost zijn.


Maak kennis met de acht onderzoeksrechters die in hun kaarten laten kijken:

Philippe Van Linthout, Mechelen
In het kanton Mechelen zetelt onderzoeksrechter Philippe Van Linthout. Hij is co-voorzitter van de Belgische vereniging van onderzoeksrechters en gespecialiseerd in cybercriminaliteit en terrorismezaken. Met de nodige betrokkenheid en een open blik zoekt hij elk dossier in detail uit. Niet iedereen is altijd even tevreden met de uitkomst van een proces, maar soms ontvangt hij bedankkaartjes. 'Dat doet deugd.'

Goedele Franssens, Antwerpen
De strenge, maar rechtvaardige Goedele Franssens is al bijna tien jaar onderzoeksrechter in Antwerpen. In haar stad krijgt ze regelmatig te maken met de gevolgen van de internationale drugshandel. Vroeger was ze jeugdrechter en correctionele rechter, maar het dynamische en onvoorspelbare aspect deed haar de overstap maken. Respect vormt de basis van elk onderzoek, maar een smeekbede zal haar niet beïnvloeden.

Danny Mathys, Leuven
Achttien jaar lang was Danny Mathys onderzoeksrechter in Leuven. De zoektocht naar de waarheid is altijd haar grootste drijfveer geweest, met de wet als immer aanwezige leidraad. Met grondige dossierkennis en een open mind streeft ze naar een objectief antwoord voor elke zaak, met oor voor alle kanten van het verhaal. Haar motto is dan ook 'Zeg nooit nooit', want hoe onwaarschijnlijk iets lijkt, het kan binnen de criminaliteit.

Patrick Gaudius, Brussel
Patrick Gaudius is in het rechtsgebied Brussel, Halle-Vilvoorde zowel gewoon onderzoeksrechter als Europees onderzoeksrechter. Onder het motto ‘angst is een slechte raadgever’ laat hij zich niet overmeesteren door emoties en overweegt hij elke beslissing nauwkeurig zonder zijn geloof in de mens te verliezen. De grootstad stelt hem voor enorme uitdagingen: 'Het is soms dweilen met de kraan open. Maar als je stopt met dweilen, verdrink je.'

Mieke Thijssen, Brussel
Mieke Thijssen start haar eerste jaar als onderzoeksrechter bij de Nederlandse rechtbank van eerste aanleg in Brussel en omschrijft haar functie liever als een ‘one-in-all’ rechter. Naast ervaren magistraten zijn onderzoeksrechters ook meesters in de psychologie, moeten ze soms hard optreden en de advocaat van de duivel spelen. Toch slaagt ze er met haar positieve ingesteldheid in om steeds het goede te blijven zien in elk dossier, 'al heb je daar soms een mistlamp voor nodig.'

Bie Melis, Antwerpen
Met het uiterste respect en de nodige betrokkenheid probeert Bie Melis, onderzoeksrechter in Antwerpen, de waarheid tot op het bot uit te zoeken. Ze vindt het ook belangrijk de aangehouden verdachten in de gevangenis te bezoeken om te weten waar ze heen worden gestuurd. De moeilijkste beslissingen blijven die over de voorlopige hechtenis, want de gevangenissen zitten overvol.

Karel Van Cauwenberghe, Antwerpen
Karel Van Cauwenberghe was meer dan twintig jaar actief als onderzoeksrechter op de rechtbank van eerste aanleg in Antwerpen. Honderden dieven, verkrachters, dealers en moordenaars kruisten zijn pad, maar hij bleef geloven in de mens. Hij zag hoe de samenleving voor veel mensen tekortschiet en hoe de criminaliteitscijfers dat niet ten goede komen. Door voldoende stil te staan bij de achtergrond van de verdachte streefde hij naar het vinden van de best mogelijke oplossing.

Katrijn Helsen, Turnhout
In de afdeling Turnhout van de Antwerpse rechtbank van eerste aanleg zetelt de sympathieke Katrijn Helsen die al meer dan 12 jaar onderzoeksrechter is. Empathie en rechtvaardigheid draagt ze hoog in het vaandel. Met een openminded visie neemt ze alle tijd om de argumenten te aanhoren en elk detail zorgvuldig te doorzoeken. Door veel samen te werken met buitenlandse magistraten en politie heeft ze ook meer zicht gekregen op de systemen in het buitenland die ze kan vergelijken met de Belgische werking.

'Onderzoeksrechters', vanaf 1 maart elke woensdag om 21.05 uur bij VTM.


DOSSIER: Voorjaar 2023: alle plannen, alle zenders (BE)

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Vive le Vélo, Leve de Ronde' - Karl Vannieuwkerke (Eén)

Dagelijks ontvangt Karl drie gasten aan zijn tafel in de Vlaamse Ardennen om te praten over hun passie voor de koers en 'Vlaanderens mooiste'. Sammy Neyrinck duikt in de sfeer van de Ronde voor dagverse reportages uit het peloton. En iedere dag is er ook een portret van een spilfiguur uit de rijke Ronde-geschiedenis.

'Vive le vélo, leve de Ronde', om 22.10 uur op VRT 1.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 19:00
    VRT NWS journaal 19u
    00:55
    VRT NWS laat
  • 18:55
    De ideale wereld
    23:50
    Nachtlus
  • 19:25
    Zotte dieren
    21:00
    Geen uitzending
  • 19:00
    VTM Nieuws
    01:10
    Geen uitzending
  • 19:05
    Home and Away
    01:30
    Geen uitzending
  • 19:15
    The Simpsons
    02:00
    The Big Bang Theory
  • 18:45
    Police Interceptors
    01:15
    Stargate SG-1
  • 18:45
    Strong Medicine
    00:50
    Offspring
  • 19:25
    Pa heeft een lief
    00:55
    Geen uitzending
  • 19:00
    Friends
    00:25
    De Tafel van Gert
  • 18:50
    Criminal Minds
    01:00
    Friends
  • 18:45
    Heavy Rescue: 401
    00:20
    Hawaii Five-0
  • 18:50
    Love It or List It
    00:35
    The Block NZ: On Point
  • 19:15
    Forensic Files II
    00:40
    Castle
  • 18:00
    Z-Extra
    21:30
    Herhalingslus
  • 19:14
    Simple diy
    00:00
    Je Kijkt Naar De Sterren
  • 19:00
    Hidden Gems
    00:55
    Ware Delicatessen
  • 19:25
    Premier League Stories
    22:00
    Wordt aangekondigd
  • 19:00
    All Creatures Great and Small
    00:20
    Silent Witness
  • 19:03
    Sophie & Jeroen
    00:23
    De Avondshow met Arjen Lubach
  • 19:10
    BinnensteBuiten
    00:17
    Nieuwsuur
  • 19:26
    First Dates
    00:53
    De Avondshow met Arjen Lubach