Nieuw seizoen van 'Factcheckers' vanaf 2 december op En

maandag 9 november 2020
Foto: Eén - © VRT 2020

Thomas Vanderveken, Jan Van Looveren en Britt Van Marsenille gaan in het tweede seizoen van 'Factcheckers' onverminderd door met hun missie: checken wat er nu eigenlijk klopt van de tsunami aan berichten, beweringen en weetjes die we dagelijks over ons heen krijgen over vanalles en nog wat.

Daarbij hebben ze één doel voor ogen: de waarheid achterhalen en niets dan de waarheid. Bij hun zoektocht gaan ze tot op het bot én komen ze ook geregeld zichzelf tegen.


Thomas, Britt en Jan hebben de voorbije maanden niet stilgezeten: ondanks de moeilijke werkomstandigheden door corona is het trio erin geslaagd een stevige checklist samen te stellen van  24 'feiten' die ze testen op hun waarheidsgehalte. Het resultaat is een nieuwe reeks straffe en onthullende reportages.

In de eerste aflevering gaat het over de niet al te beste reputatie van sommige slotenmakers, over medische apps en over de vraag welke groenten het gezondst zijn: verse of die uit de diepvries.

Malafide slotenmakers
Thomas wil achterhalen wat er aan is van de wilde verhalen op Facebook over 'malafide' slotenmakers die je op het internet vindt. Ze willen je snel helpen, maar als puntje bij paaltje komt, rekenen ze daarvoor belachelijk hoge kosten aan. Thomas schakelt voor zijn onderzoek Britt én de mama van Jan in. Het wordt een grote undercoveractie waarbij hij van de ene in de andere verbazing valt. 

'Ik had al wel eens zo’n verhaal gehoord over malafide slotenmakers, maar om nu te zeggen dat dat zo’n grote plaag is zoals ze beweren...' - Thomas Vanderveken

Je smartphone als 'topdokter'?
Jan wil checken hoe ver de smartphonetechnologie staat in het screenen van kanker. Dat is behoorlijk ver, als je recente berichten mag geloven. Tegenwoordig zijn er zelfs al apps die huidkanker kunnen opsporen. Geen bloedonderzoek, geen dokters, gewoon een app die zegt of je kanker hebt of niet. Jan vindt dat dit wel heel ver gaat en trekt op onderzoek. Maar dan komt het plots wel héél dichtbij...

'Mijn zusje en mijn vader zijn allebei gestorven aan kanker, dus als zo’n app een moedervlek op je lichaam als 'hoog risico' inschat, flitst er heel wat door je hoofd...' - Jan Van Looveren

Wat is gezonder: verse groenten of diepvriesgroenten?
Britt kiest als kersverse mama voor gezonde voeding en daar horen veel en vooral verse groentjes bij. Alleen beweren heel wat artikels dat diepvriesgroenten vaak even gezond of zelfs gezonder zijn dan verse. Maar klopt dat wel? Britt doet de test en schakelt Jan in: hij volgt minutieus de weg die diepvriesboontjes afleggen van het veld tot op ons bord, terwijl Britt zelf het spoor van verse boontjes volgt. Welke groenten hebben op ons bord nog de meeste vitaminen? En zijn dus het gezondst?

'Ik probeer gezond te leven, dus ik koop mijn groenten altijd vers, nooit uit de diepvries. Want daarin zitten de meeste vitaminen. Toch? Niet altijd, volgens heel wat artikels.' - Britt Van Marsenille

En verder: gevonden portefeuilles, muziek tegen muggen en een goede conditie in zes minuten
In de volgende afleveringen komen onder meer nog deze factchecks aan de beurt:

Wat gebeurt er als je een gevonden portefeuille vol geld binnenbrengt bij een lokaal politiekantoor of op het gemeentehuis? Komt die netjes bij de rechtmatige eigenaar terecht? Volgens een Nederlands onderzoek is dat niet altijd het geval. Maar hoe zit dat bij ons? Thomas, Jan en Britt organiseren een grootschalig onderzoek over heel Vlaanderen.

Worden composteerbare bekertjes, bordjes en bestek in ons land effectief gecomposteerd, zoals het hoort? Thomas en Jan zoeken het uit en botsen op pure kafka.

Kan je met maar zes minuten trainen per week je conditie op twee maanden tijd aanzienlijk verbeteren? Thomas bijt zijn tanden stuk op de nieuwste hype: de HIIT-intervaltraining.

Hoe makkelijk kan je je auto laten 'chiptunen'? Met andere woorden: door software-aanpassingen het vermogen van je wagen opdrijven. Hoe werkt dat? En is dat wel legaal? Een verhaal van veel PK’s, testen op een racecircuit én achterpoortjes in de wet.

Is de muziek van DJ Skrillex echt hét ultieme hulpmiddel tegen muggen, zoals sommige berichten en posts claimen? Jan kreeg Skrillex niet te pakken, maar Netsky wel..

En kan je met een GPS-tracker een gestolen fiets makkelijk terugvinden? Jan en Thomas doen de test en hebben daarvoor nodig: een tracker, een fiets en een… dief.

'Factcheckers', vanaf woensdag 2 december om 20.40 uur op Eén en via VRT NU.

DOSSIER: Najaar 2020: alle plannen, alle zenders! (BE)

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Big Brother' (foto: RTL 5 - © RTL 2021)

In de wekelijkse liveshow komen we elke donderdagavond te weten welke bewoner het 'Big Brother'-huis moet verlaten en hoe dat vertrek nazindert bij de andere bewoners. Verder blikken Geraldine Kemper en Peter Van de Veire terug op de afgelopen week in het 'Big Brother'-huis. Hoe is het de bewoners vergaan? Welke ontwikkelingen moeten nog eens extra bekeken en besproken worden? Dit doen zij o.a. met bekende gasten en de volgende experts: Lotte Vanwezemael (psycholoog en seksuoloog), Kas Stuyf (psycholoog) en Diederik Broekhuizen (socialmedia-expert).

'Big Brother Live', om 22.30 uur op Play4.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 20:35
  1 Jaar Gratis
  21:20
  #weetikveel
 • 20:35
  Sporza: Europa League
  23:05
  De ideale wereld
 • 20:45
  Het journaal met VGT
  21:25
  Geen uitzending
 • 20:40
  Game of Talents
  21:55
  Telefacts NU
 • 20:45
  Spoed Londen
  21:50
  Hoarders: Buried Alive in My Bedroom
 • 20:40
  The Talented Mr. Ripley
  23:10
  Mayans M.C.
 • 20:40
  Lara Croft: Tomb Raider
  22:30
  Absurdistan
 • 20:15
  TV krant VTMKIDS
  05:40
  Brandweerman Sam
 • 20:40
  Jem and the Holograms
  22:30
  Arachnoquake
 • 20:30
  De Bachelorette
  21:30
  Big Brother Live
 • 20:35
  Bride Wars
  22:25
  AGE GAP LOVE: Millionaires
 • 20:35
  NCIS: Los Angeles
  00:00
  Elementary
 • 20:40
  KLAAR IN 20 minuten
  21:05
  Bal National
 • 20:35
  Herhalingslus
  08:00
  Trends Gazellen 2021
 • 20:00
  In levende lijve
  21:00
  Zeg Dat Het Niet Waar Is
 • 20:36
  De tip
  20:48
  Wonen
 • 20:00
  Studio Vlaams Parlement
  18:00
  De Koepelzaal
 • 20:35
  Nieuwe boeren
  21:35
  Dit was het nieuws
 • 20:25
  Zembla
  21:05
  Danny's wereld
 • 20:25
  Keuringsdienst van Waarde
  21:00
  Propaganda